Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:15, 22 maj 2013

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

A gdybyż tak poznać nazwę owego kwiecia... .

Może dzika pietruszka, czyli trybula leśna?

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/347-ogrody-angielskie-wollerton-old-hall-garden-w-maju/photos
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:12, 22 maj 2013

Do góry
Jedną nogą z mamą u lekarza a drugą w samolocie Hehe, a jeszcze nie spakowana.
Ogród minimalistyczny 23:07, 22 maj 2013

Do góry
Kostkę brukową układała inna firma, nie my na szczęście. Jak się chce tanio, to się ma byle jak Ot co.
Wykonywaliśmy jedynie ramki do bukszpanów. Ale po co się tłumaczę?
Ogród minimalistyczny 23:00, 22 maj 2013

Do góry
Lenka25 napisał(a)
Cisy i bukszpany stanowią bazę tego ogrodu. Czy potraficie podać ich szczegółowe nazwy? Chodzi mi o bukszpany w kształcie kul (o niemal idealnych kształtach) oraz tych strzyżonych na żywopłot a także o ogromne Cisy pełniące funkcje ogrodzenia. Czy te w kształcie kul są samokształtujące? Zapewne lepiej jest zakupić egzamplarze kilkuletnie, by nie czekać na efekt latami Jutro czeka mnie wizyta w szkółce i mam nadzieję, że znajdę podobne i dobrze odchowane okazy
Pytam ponieważ miałam okazję zaobserwować ostatnio w pewnym ogrodzie bukszpany w fatalnym stanie, rzadkie, z listkami jedynie u góry, z przebarwieniami. Jakie gatunki bukszpanów najlepiej sprawdzają się w naszych warunkach klimatycznych?

To Buxus sempervirens, kształtowany nożycami do topiarów.

Cisy - Taxus baccata, prowadzony od młodego wieku w żywopłot płaski.
Zimozielony ogród przy białym domu 22:54, 22 maj 2013

Do góry
Zobaczycie tego cisa za dwa lata, nie uwierzycie jak wypięknieje.
Święto Róż w ogrodzie nie tylko bukszpanowym - czerwiec 2013 22:17, 22 maj 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mam ogromną prośbę o nie kupowanie prezentów, bardzo proszę abyście w zamian sobie kupili roślinkę do ogrodu Ja mam ogród wypełniony i będzie mi miło, jeśli taka pamiątka znajdzie się w Waszym ogrodzie, nazwijcie ją "Danusia" Upamiętni nasze spotkanie.

Ooooo...taaaaak....piękny, wielki, kilkumetrowy ambrowiec o wdzięcznym imieniu "Danusia"....
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 21:20, 22 maj 2013

Do góry
zakol13 napisał(a)
Ciężko powiedzieć z tym nawozem. Ja mam takie doświadczenia, że te 100 dni to pic na wodę fotomontaż, i się trzymam od nich z dala, bo przestają działać po miesiącu. Ja bym spróbował dać nawozu miesiąc po rzuceniu tego 100 dniowego, ale zmniejszoną dawkę, i obserwować trawę.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 21:20, 22 maj 2013

Do góry
Debra napisał(a)
Mario, nie czekaj z piaskowaniem do nastepnego roku.Możesz je zrobic w każdej chwili.
Kup ręczny aerator, skos trawnik krótko, piasek ma być suchy, rób dziury i syp piasek. Potem grabienie i już. Rozluźnienie gleby spowoduje, że trawnik będzie miał lepszy dostep powietrza i będzie rósł lepiej.
Jak podlewasz trawnik?
Podlewanie to klucz do pieknego trawnika. Takie 'moczenie' z węża to tylko szkodzi

Mario napisał(a)
Nawadnianie to deszcz a jak nie pada przez tydzień to stawiam na trawniku zraszacz. Taki co podlewa zaczyna z dołu idzie do góry i na drugi bok do dołu i tak w kółko, jakieś pół godziny. A co zrobić z nawozem posypać nowy czy czekać 100 dni?
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 21:19, 22 maj 2013

Do góry
Debra napisał(a)
Sebku, a nie pomyliłeś aeracji z wertykulacją
Napowietrzanie trawnika czyli nakłuwanie wcale nie nie niszczy trawnika i niemal tego nie widać.
Nawet jeśli robi sie to maszyną, samo nakłuwanie nie jest az takie inwazyjne. Aeracja jest zalecana kilka razy w sezonie jeśli trawnik ma złe - gliniaste, zbite - podłoże.

Mozna tez zrobic aeracje - butkami z kolcami, wtedy niemal nic nie widac, mozna narzędziami ze sklepu Ogrodowiska, i też niewiele będzie widac.

Osobiście uważam aeracje, napowietrzanie za bardzo przydatny zabieg nawet w środku lata.

Mario napisał(a)
Dziękuję za odpowiedzi. Własie ja mam gliniaste zbitą ziemię i w przyszłym roku mam robić piaskowanie. Jak również rozsypywanie kompostu, bo mam już pełne dwa kompostowniki zronione z palet. Czyli kompost będzie. Jeszczy jedno pytanie. Wysiałem nawóz Florowit działający 100 dni. Trawnik fajnie zazielenił się ale teraz 3 tygodnie po wysianiu jakoś przegasł. Co radzicie, czekać 100 dni czy dac za jakiś czas nowa dawkę nawozu?
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 21:19, 22 maj 2013

Do góry
Sebek napisał(a)
Aerację w środku lata odradzam, trawnik po tym zabiegu jest brzydki, a po co go oszpecać.
Danusia z siewników poleca Scotts - taki do trzymania w ręce, a nie do jeżdżenia
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 21:18, 22 maj 2013

Do góry
Mario napisał(a)
Witam. Mam tytanie odnośnie aeracji. Zakupiłem wertykulator-aerator Alko Combi Care 38E i na trawniku załozonym w sierpniu zeszłego roku zrobiłem tylko aerację. Wygrabiając przy okazji sporo filcu. Po paru dniach rozsypałem nawóz który ma działać 100 dni. Pierwsze pytanie to , czy ktoś ma doświadczenie z takim użądzeniem Alko. Bo mam wrażenie że robiąc zabieg wałkiem do aeracji zrobiłem wertykulację. A drugie pytanie to czy mogę w czasie sezonu np. czerwiec,lipiec,sierpień zrobić zabieg aeracji? I jeszcze jedno pytanie doradzci jak siewnik no nawozów kupić bo z ręki mi jakoś kiepsko idzie. A bojęsie kupić wciemno nie mając doswiadczenia. Nawozy mają rózną granulację i przykro by było mając siewnik wysiewać nawóz z ręki, bo np. (nie da się ustawić siewnika by sypał równo). Pozdrawiam Mariusz
Brązowienie iglaków 21:15, 22 maj 2013

Do góry
Lorak napisał(a)
Witam,
Prosze o pomoc. Cyprysy posadzone miesiac temu. Ziemia gliniasta pokryta kora. Brazowieje od srodka, a zbrazowiala czesc odpada.

Wg mnie to nic groźnego, gubią igły w środku, wykrusz je, obtrzep, wytnij i czuwaj czy cyprysiki mają wilgotno, ale nie za mokro, nie mogą stać w wodzie. Bo to też może być przyczyna brązowienia.
Jeśli rabata jest wyraźnie mokra, trzeba zrobić jej odwodnienie, lub podnieść miejsce w którym rosną iglaki.

Rozgrzeb ziemię i zobacz jaka jest sytuacja.
Ogród Sylwii od początku cz.II 09:46, 22 maj 2013

Do góry
Lecę do roboty,zaglądam, a Syla na górze, więc zajrzałam, ale już mnie nie ma
Ogród Sylwii od początku cz.II 09:44, 22 maj 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wyłamywanie jest tutaj, czytajcie artykuły na stronie głównej pod tagami- nie tylko forum

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/369-jak-ciac-rozaneczniki

Czujność Danusi jak zwykle nieoceniona
Ogród Sylwii od początku cz.II 09:41, 22 maj 2013

Do góry
Wyłamywanie jest tutaj, czytajcie artykuły na stronie głównej pod tagami- nie tylko forum

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/369-jak-ciac-rozaneczniki
Ogród Tosi 07:38, 22 maj 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Heucherę ułożyć między kulami, staraj się trzymać linie zewnętrzne proste Kształt pola żurawkowego - L

Ułożyłam w L tylko nie wiem czy we właściwą stronę ale tak mi najbardziej pasowało.
Poprawiłam też linie zewnętrzne - już wiem/widzę o co chodzi.

Ana_art,
Marzenko
dzięki wielkie za wsparcie
Święto Róż w ogrodzie nie tylko bukszpanowym - czerwiec 2013 07:34, 22 maj 2013

Do góry
Mam ogromną prośbę o nie kupowanie prezentów, bardzo proszę abyście w zamian sobie kupili roślinkę do ogrodu Ja mam ogród wypełniony i będzie mi miło, jeśli taka pamiątka znajdzie się w Waszym ogrodzie, nazwijcie ją "Danusia" Upamiętni nasze spotkanie.
Zimozielony ogród przy białym domu 07:27, 22 maj 2013

Do góry
Kula nie jest szklana, tylko z tworzywa przezroczystego, a więc nie zbije się
Zimozielony ogród przy białym domu 23:41, 21 maj 2013

Do góry
Malgosik napisał(a)
A kiedy emisja w telewizji?

Jeszcze nie dokończone nagrywanie
Spotkanie w ogrodzie u stóp klasztoru - lipiec 2013 23:08, 21 maj 2013

Do góry
lista nr. 1 - proszę o zgłaszanie l . osób
Gardenarium ------------x 2
ania asc---
marekw----------------------1
Sebek------------------------1
Finka ----------------------
Monteverde---------------1
agata19762--------------
barbara_kraj...-----------x 2
zbigniew_gazda -----x2
mira -----------------------
GabiK --------------------x3
eliza3 -------------------- x 2
marzena
Urszulla
Ewa -------------------x 2
gaby3003
ell
abiko
Kondzio ----------------x 2
Enya73 -----------------x 2
irena_milek ------------1
Janina --------------------x 2
Gabriela ----------------
dajana--------------------x 2
ka1sia -------------------x 2
Enya73 -----------------x 2
magnolia ---------------x 2
grazyna ----------------x2
agniecha973 -----------1
anna_g --------------------1
justa35 ----------------------1
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies