Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Mój mały ogród - to mnie wciąga!! 11:37, 16 cze 2015

Do góry
Świeżutka nowiutka zakończona wczoraj rabata w narożniku działki - w tle pęcherznica diabolo, obok i przed nią hortensje vanilla fraise oraz wim's red, góruje bardzo jeszcze licha wierzba hakuro nishiki, po dnią rozchodniki, krwawniki paprica, turzyce, miskant africa, 2 bukszpanowe kule, czerwone berberysy i kilka żurawek electric lime - przeniesionych z innego miejsca, gdzie je słonko przypalało, może tu im będzie lepiej.
Czekam, aż to wszystko się rozrośnie i zakwitnie i będzie busz

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:57, 15 cze 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)

Nie wiem czy widać listki, ale kwiatki napewno. Listki ukryte pod trawami (carex montana, carex bronze form, carex evergold, miskant Morning light)

Kosmosy wyglądają jak małe czekoladowe pralinki w tych trawach.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:49, 15 cze 2015

Do góry
Rench napisał(a)

Piękny !

Moje okrywowe Red fairy tez górują

Możesz pokazać listki tego czekoladowego kosmoska?
Zapomniałam gdzie posadziłam i boję się,że go wycharatam jako chwast

Nie wiem czy widać listki, ale kwiatki napewno. Listki ukryte pod trawami (carex montana, carex bronze form, carex evergold, miskant Morning light)

Pogubiłam się po drodze... 19:28, 15 cze 2015

Do góry
A na rabacie: tawuła, miskant, proso rozłogowe, Hortensja bukietowa, hortensja ogrodowa, budleja fioletowa, perovskie, Hosta, serduszka okazałe różowe, Szałwie różową i fioletową, oraz fioletową wysoką, Wisterie, werbene patagońską, żurawki bordowe, jeżówki . Wszystkiego dużo a i tak łyso na pierwszym planie
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:38, 15 cze 2015

Do góry
Ensata napisał(a)
hahahahahhahahaha, płaczę ze smiechu, wyje na głos. Dopiero doczytalam, że Wy sobie jaja ze mnie robicie i nie ma Wnetki rośliny hahahhahah, absolutnie doskonałe.

Szukam teraz białych jarzmianek, by je sobie podhodować, mam w inspiracji. Kupiłam już tarczownicę, teraz wnetki białe, peonia, jakaś trawa tam jest, ale nie chochla, miskant chyba.

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:32, 15 cze 2015

Do góry
hahahahahhahahaha, płaczę ze smiechu, wyje na głos. Dopiero doczytalam, że Wy sobie jaja ze mnie robicie i nie ma Wnetki rośliny hahahhahah, absolutnie doskonałe.

Szukam teraz białych jarzmianek, by je sobie podhodować, mam w inspiracji. Kupiłam już tarczownicę, teraz wnetki białe, peonia, jakaś trawa tam jest, ale nie chochla, miskant chyba.
Zielonym do góry... :) 13:13, 15 cze 2015

Do góry
Gosia ja tą trawę miałam posadzoną - to miskant variegatus on rosnie za trytomami - będzie tłem z przodu dokupiłam stipy ale je posadze może jutro - stipa wydaje mi się trochę niska
Mój ogród nad rzeką... 11:10, 15 cze 2015

Do góry
Donice na tarasie.

Rabata przy altanie, którą wiatra i gradobicie zdmuchnął z powierzchni ziemi. Zapożyczona po części z ogrodu z lustrem.
Do wypielenia, położenia linii kroplującej i zasypania korą.

I obok jakiś miskant i hortka sundae fraise. Za nią posadzę dwie wanilki.

I w międzyczasie warzywniczek pokazał pierwszy owoc.

Choiny

Murek oporowy z domem w tle. Wsadzony wiąz górski camperdownii.

Patrząc na te zdjęcia widzę ogrom prac przed sobą. Zarys mam, teraz czas na robienie porządku rabata po rabacie. Chwasty które mogę wyrywam, inne np. skrzyp pryskam octem. Nieużytki przykrywam szmatą. Miałam tyle kartonów po cegle elewacyjnej i oddałam. Zupełnie nie pomyśloałam, aby je wykorzystać
W międzyczasie walczę z grzybem, mszycami i inną zarazą.
Teraz wojna z misecznikami. Najpierw pójdzie do boju karcher, póżniej chemia.
Dodam tylko, że wszystko oprócz prac budowlanych robię sama.

Mój ogród nad rzeką... 10:52, 15 cze 2015

Do góry
Fotorelacja z placu boju
Elewacja skończona, ogrodzenie skończone, murek wymurowany, pies ma nowy kojec (jeszcze do pomalowania), kompostownik stoi już na swoim miejscu, niektóre rośliny przesadziłam, inne dosadziłam i ciągle czasu brak.
A teraz dodatkowo pogody
Na razie cały czas dosadzamy przedogródek.
Zdjęcia robione w trakcie prac, więc nie patrzcie, proszę, na bałagan.

W półkolu rośnie klon japoński, podsadzony miniaturowymi hostami z białym obrzeżem.
Co posadzić z tyłu? Doradźcie proszę. Chciałabym coś zimozielonego i kwitnącego wiosną.
Myślę o Rodkach, ale po prawej dałabym coś wściekle żółtego, np. perukowiec, a dalej półkolem trzy rodki, ewentualnie coś innego.
Trawek nie widać, bo są malutkie. Postaram się obfocić bardziej szczegółowo jak będzie wolna chwila. (W ogrodzie? Na pewno!)

Za żywopłocikiem trzy hortensje grandiflory, przed nimi turzyca frosted curl, pomiędzy nimi miskant morning light się wyłania. Dalej zaczątki kuli cisowej i żółta trzmielina. Miały być azalie japońskie, ale trzmieliny musiałam gdzieś przesadzić, z założenia tymczasowo. Za trzmieliną taxus repandens i hortensja ogrodowa.
W trzmieliny dałabym coś wyższego, tylko co?
I w rogu perukowiec purpurowy, a pod nim rozplenice hammeln i dwie inne, ale nie znam odmiany.

Do drewutni szpaler z limelighta i carexów frosted curl zakończony różanecznikiem, za którym jesienią wsadzę sporą sadzonkę (ok 120) cisa elegantissima.

Trawnik błaga o nawadnianie. Pod brzozami trawa ma cieżki żywot

Pozdrawiam wszystkich i zapraszam do komentowania

Tu ma być ogród :) 23:58, 14 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

jak stoją w grupie te zakupione rośliny to jakoś to wygląda, potem na rabacie giną, ale patrząc jak wygląda Twój ogród w tym roku, a jak w ubiegłym to można patrzeć w przyszłość z optymizmem.

Aż tak dobrze u mnie to nie jest na pewno. Fakt: rozplenice z rozchodnikiem i róże z jeżówkami zgęstniały na maxa ale reszta wygląda średnio. Hakone, miskant apache, m. morninglight są dosyć biedne. Słabo rosną dla odmiany
Coś czuję, że za rok to u Ciebie będzie prawdziwy busz! Już to widzę, jak starasz się wejść do ogrodu i torujesz sobie drogę kosą
Ogród Magdalenka 21:47, 14 cze 2015

Do góry
Mój ulubiony miskant Variegatus . Polecam , świeci i rozjaśnia rabaty .

Ogródek Iwony 23:41, 13 cze 2015

Do góry
Tam, gdzie stoi baron planuję sciankę wodną taką mini, gdzie woda będzie spadać do żwirku. Przed scianką troszkę z boku myślałam o baronie, a z tyłu miskant variegatus. Z lewej brzoza płacząca. Więcej się nie zmieści.
Miskant - Miscanthus 09:08, 12 cze 2015

Do góry
Jaki miskant będzie ładnie wyglądał z tą trzmieliną i hortensjami vanila ? Czy ml nie nie zleje się kolorystycznie?
Typografia ogrodu 22:15, 11 cze 2015

Do góry
jazzy napisał(a)
Kurcze, to nieciekawie A może ten miskant to nie giganteus tylko cukrowy? Sorki, że tak drążę temat, ale chciałabym być pewna. Hm, to wychodzi na to, że źródło podaje błędne info...

Ja już dawno byłam u Ciebie, ale spoko, mnie rzadko kto zauważa

Najpierw przepraszam ze nie zakodowalam Twojej wizyty.chyba byłaś na samym poczatki co? Obiecuje poprawę

To z pewnością giganteus- juz ma prawie dwa metry a jeszcze sporo urośnie a ten cukrowy czytam rośnie do 1,5 i ten mój ma takie ostre brzegi liści (zszp podaje,że takie ma gigantemus). Wiesz on nie wypuszcza dalekich rozlogow ale rozrasta się co roku o kilkanaście jeśli nie kilkadziesiąt cm (jeśli mowa o średnicy kępy). Ale za to pięknie szumi
Typografia ogrodu 21:36, 11 cze 2015

Do góry
Kurcze, to nieciekawie A może ten miskant to nie giganteus tylko cukrowy? Sorki, że tak drążę temat, ale chciałabym być pewna. Hm, to wychodzi na to, że źródło podaje błędne info...

Ja już dawno byłam u Ciebie, ale spoko, mnie rzadko kto zauważa
Ogród na glinie 16:35, 11 cze 2015

Do góry
właśnie
miskant jest przeznaczony właśnie w to miejsce
a tawuły muszą wylądować gdzieś indziej
czyli chyba zostanę przy fioletach
znacie małą róże taką jak pokazałam na koncepcji?
Ogród na glinie 15:23, 11 cze 2015

Do góry
Koncepcja nr 3

1 to była miskanty tawuły, Admiration i bergenia
2 to była miskanty fioletowe zawilce, werbena, i inne fioletowe, może róże
3 to mam taki pomysł, że tylko biały miskant variegatus, blado-fioletowe zawilce, ciemna fioletowa żurawka i biało-zielona trzmielina (ostatnio mi się spodobała), może bergenia
Zmienić pobojowisko w ogród... 10:53, 10 cze 2015

Do góry
Amelio, jak się cieszę, że do mnie wpadłaś! Już była przekonana, że nikt tego nie czyta...

Tak, turzyca zdecydowanie podrosła, już takie ładne kępy ma. Wychodzi na to, że nawet przesadzanie co chwilę jej nie przeszkadza .

Zaciekawiłaś mnie ta żółtą maliną. Na razie mam 4 krzaczki Polki, w sumie nie wiedziałam, ile kupić na na 4-osobową rodzinę.
A ta żółta jaka jest w smaku?

Ale jak się patrzę, to u Ciebie wszystko jakoś podskoczyło, lałaś już czymś?

Wodą od czasu do czasu .

Gladiolom i kannom leję po trochu nawozu do kwitnących, ale akurat ich na zdjęciu nie mam, bo póki co, samo zielone jest. Po większości roślin widzę, że ładnie rosną, ale np tuje mam wrażenie, że stoją w miejscu. I miskant, który miał być taaaki wielki jest niższy, niż trawa, która go otacza. Nie wiem, co z nim jest nie tak.
Ogródek Niny 09:09, 10 cze 2015

Do góry
Wypogadza sie, no w końcu będę mogła poszaleć w ogrodeczku. Ide na poszukiwanie farby do wymalowania ławki i piaskownicy. Może znajdę coś do wymalowania krzeseł.
Miskant olbrzymi powoli zaczyna mi wschodzic. Zobaczymy jak to bedzie wyglądało. Mam nadzieje na piekny żywopłot od strony murku sąsiadów.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:38, 09 cze 2015

Do góry
szemusia napisał(a)

Kochana - jak pasuje, to sadź i się nie zastanawiaj. Najwyżej później będziesz przesadzać
Swwojego czasu wnikliwie analizowałam warunki dla miskantów i wyszło, że muszą mieć trochę słońca, więc jeśli zagląda na rabatkę sloneczko to da radę U mnie miskant doskonale rośnie na rabacie, gdzie od godz. 13 ma już wyłącznie cień...

I pytanie z innej beczki - jak tniesz tuje wzdłuż płotu? Pytam, bo widzę, że ładnie zakomponowalaś rabatki przed. A tuje wyglądają na przycięte. Nie niszczysz przy okazji roślin? Pytam, bo u mnie podobnie i tylko część rabatek przed tujami mam zagospodarowaną i cięcie w tym roku to było ogromne wyzwanie - na dwie duże drabiny, ciągle przestawiane... I ta ciągła obawa, by na coś nie wejść...

A, i pochwalę ogrom pracy Super Ci to wychodzi, teraz dopiero widać ile masz przestrzeni

No to posadzę Myślę, że trzy sztuki będzie wystarczająco. Słoneczko tam troszeczkę dociera w końcu
Jeśli chodzi o tuje to przycinałam je wczesną wiosną, jak jeszcze nie było rabat
W przyszłym sezonie coś się wymyśli
Mówisz, że mam dużo przestrzeni?
Dziękuję za pochwały
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies