Większość planu na dzień dzisiejszy wykonana
- tawułki wsadzone
- wyrwany stary szpinak, w to miejsce posadzona fasolka
- bakłażany wsadzone
- buraczki opielone
- miskant znalazł w końcu miejsce i posadzony
- rabatka pod oknem kuchennym opielona
- kora na rabacie wiosennej uzupełniona
- samochód poodkurzany (to już bardzo dodatkowo było)
- a no i tata złożył Jasiowemu piaskownicę, muszę ją jeszcze maznąć impregnatem i piasku wsypać, ale już mu się podoba
Małgosiu, jak się cieszę, że zajrzałaś do mnie i na dodatek podzieliłaś moje zdanie co do tawułek
Rabata z lawendą zawsze taka była, nie zmieniałam jej od wiosny, widocznie na innych zdjęciach wyglądała "chudo"
Na frontowej nie za bardzo jest jeszcze miejsce, ale obok będzie jeszcze jedna, jak zagospodaruję do końca przedogródek, to tam mam w planach jakieś wyższe rośliny.
Shemsi na tej rabacie to rośnie sama zbieranina, upychałam rośliny w każde wolne miejsce przed moją świerkową demolką Wszystko co rosło w pobliżu świerków musiałam poprzenosić, aby nie zniszczyć. Zresztą mam wiele takich zakątków gdzie są rośliny, które do siebie nie pasują. Chyba w tym roku już nie będę ich przesadzać, dam im czas na podrośnięcie, bo widzę, że dopiero teraz pomału zbierają się w sobie
Mam tu miodunkę pstrą, dąbrówkę rozłogową, bukszpany, begonie ale to jednoroczne, konwalnik oczywiście, jakiś miskant, którego nazwy niestety nie znam ale go bardzo lubię . Z prawej strony berberys Maria, przetacznik i hosty. Z lewej rabata z żurawkami i trawą ice dance, tawułka i lilie, które juz niedługo będą kwitły
A co do lawendy to ja mam na jej punkcie fioła, zamówiłam znowu 12 sztuk tylko coś Pani nie odpisuje od dwóch dni.
No i udało mi się ukorzenić swoją po raz pierwszy, po cięciu powsadzałam patyczki między tulipany i kilka żyje i ma piękne przyrosty, ba nawet będzie kwitła. Normalnie jestem heepy
Kolejne zakłócenie proporcji mam na hortensjowej (??)
W ub roku ML był sporo wyższy od hortek. W sumie to nie wiem, czy miskant niższy czy hortki w tym roku wyższe. A ciachnęłam wiosną naprawdę niziutko
Posadzone, teraz między nimi trawki myślałam o Miskant chiński 'Apache' jest ciut niższy od normalnego i może fajnie dorastałby do końca pnia tuj, myślę że jego żółte paski ładnie korespondowałyby z bukszpanami. Jedyny problem taki, że trawy drogie i jak w sklepie w którym zazwyczaj kupuję tj Albamar zrobiłam listę potrzeb jeszcze kostrzewy, żurawki bo też chcę tu posadzić to rachunek wyszedł na 200zł. I to przy pojedynczych sztukach a jakbym chciała kupić po ogrodowiskowemu to 500zł nie moje ;(
Dzięki, postaram się o zdjecia, narazie rabaty pozaczynane i nieskończone wiec za bardzo niema co focić, narzie się obkuję, zakupiłam carex the beatles i miskant gracilimus- o przepraszam trawki kupiła mi Lindsay80
Hortensjo,
Ja pod wpływem aranżacji w ogrodzie z lustrem ( projekt Pani Danusi) zdecydowałam się na wywalenie z mojego pomysłu szpaleru traw i posadzenie cisa a przed cisem trawy (miskant gladicimus) na przemian z limelight - dokładnie jak Danusia i kiedy pytałam czy nie dodać do tego rozchodnika odezwały się głosy że za dużo... nie wiem chciałam "od tyl" za hortensjami wsadzić ostróżki które u mnie właśnie juz zaczęły kwitnąć.
Możesz mnie naprowadzić na zdjęcia z tej wystawy o której mówisz? Dzięki wielkie ! Ja póki co ogarniam mój ogród i przygotowuję się do nasadzeń jesiennych finansowo i psychicznie haha usciski
Świeżutka nowiutka zakończona wczoraj rabata w narożniku działki - w tle pęcherznica diabolo, obok i przed nią hortensje vanilla fraise oraz wim's red, góruje bardzo jeszcze licha wierzba hakuro nishiki, po dnią rozchodniki, krwawniki paprica, turzyce, miskant africa, 2 bukszpanowe kule, czerwone berberysy i kilka żurawek electric lime - przeniesionych z innego miejsca, gdzie je słonko przypalało, może tu im będzie lepiej.
Czekam, aż to wszystko się rozrośnie i zakwitnie i będzie busz
A na rabacie: tawuła, miskant, proso rozłogowe, Hortensja bukietowa, hortensja ogrodowa, budleja fioletowa, perovskie, Hosta, serduszka okazałe różowe, Szałwie różową i fioletową, oraz fioletową wysoką, Wisterie, werbene patagońską, żurawki bordowe, jeżówki . Wszystkiego dużo a i tak łyso na pierwszym planie
hahahahahhahahaha, płaczę ze smiechu, wyje na głos. Dopiero doczytalam, że Wy sobie jaja ze mnie robicie i nie ma Wnetki rośliny hahahhahah, absolutnie doskonałe.
Szukam teraz białych jarzmianek, by je sobie podhodować, mam w inspiracji. Kupiłam już tarczownicę, teraz wnetki białe, peonia, jakaś trawa tam jest, ale nie chochla, miskant chyba.
Gosia ja tą trawę miałam posadzoną - to miskant variegatus on rosnie za trytomami - będzie tłem z przodu dokupiłam stipy ale je posadze może jutro - stipa wydaje mi się trochę niska