Słabo troszkę widac bo fotki tel robione
Ale posadzone jest tak
Róże co 1 m za różami szałwie, za szałwią jeszcze werbrna pod samą ścianą
Z przodu lawenda
I tyle
W rogu stoi doniczka
Mogę tam coś wyższego posadzić ...może jakieś drzewko może wisienke ozdobna
Albo przesadzić tutaj te róże która jest posadzona miedzy tujami
Ona dosyć wysoka rośnie
Albo ...na początku rabaty rośnie Anabelka ,nie wysadzałam jej bo nie mam teraz na nia pomysłu
A może ją tam zostawić i w rogu powtórzyć Anabelki
W przyszłym tyg ma być już ładnie ciepło, wszystko ruszy z kopyta Wczoraj pierwszy raz zagrzmiało i ładnie popadalo.
Przesiałam dziś moja pierwsza taczke kompostu Robota lekka nie jest.. A to na moje rabaty kropelka w morzu potrzeb. Jutro kontynuacja.
Tymczasem zobaczcie jaka piękna wiosna w lesie... Poszycie aż niebieskie od przylaszczek! Cudownie.. Do tego róż wawrzynka.. Moje kolorki
Jakoś brak chęci do prac ogrodowych może w sobotę coś porobie. W planach nowa rabata liliowa, przycięcie thujek, nawożenie trawnika, iglaków i róż, trzeba by trawnik okosić i taki oto plan na sobote jak będzie pogoda ładna.
Grab ma system korzeniowy palowy co nie oznacza, z nie ma duzych korzeni na bokach. Mój wypija wode okolicznym roslinom w odległosci min 50 cm, tam nic nie urosnie. Im dalej od niego tym lepiej. Dlatego swietnie sie u mnie sprawdza na podmokłym terenie
Utrzymasz go w ryzach do 160 cm ale muszi go ciąc 3 razy w sezonie. Ale bardziej realna jest wysokosc ponad 2 M. Do 2,2 bez zgody sąsiada mozesz poprowadzić zywopłot, potem za jego zgoda. Ja mój utrzymuje teraz na wysokosci własnie ok 2 M, w 6 roku od posadzenia
Szybkosc wzorstu zalezy od odmiany. Najszybciej pospolite ale i Fastigiaty w 2-3 sezonie maja 1 M przyrosty, ktore trzeba radyklanie ciąc. Z czasem pnie robia sie karłowate i juz tak ostro nie rosną od cięcia.
Ale jesli chesz niższy zywopłot to lepiej zrób z cisa, łatwiejszy do utrzymania na takiej wysokosci i mneij ekspansywny
Sorki za takie chaotyczne wypociny ale zaraz ruszam w trasę samochodem i się spiesze
uwielbiam ten widok !! Twoja to już niezła bestia . a moja gunerka tez ruszyła z boku od korzenia wypuszcza listka czy to znaczy ze bedzie miec 2 pąki juz?
Ale na prawdę nie musisz używać chemii na oczyszczenie terenu pod produkcję jedzenia. Wystarczy skopać i obsiać jakimś nawozem zielonym. Albo zaorać.
przecież pod warzywa i tak musisz skopać i użyźnić teren. Nie posiejesz warzyw w zielsko po roundapie (zresztą odrastające i tak) na zabitej glebie.