Ewa skrzynie mega sliczne przed swierkami limki,limki,limki caly szpaler pod nimi krokusy,przed nimi berberysy admiration,badz bukszpany ,moze rozchodniki i bukszpany i masz piekny widok z kuchni wlasciwie caly rok,bo zima limki tez ladnie wygladaja,mozesz je dekorowac na swieta mam jeszcze patyczki limek to moge podrzucic.
Tak, zamawiałam internetowo w sklepie E-clematis, byłam bardzo zadowolona. Wkleję Ci fotkę jeszcze przed posadzeniem, trochę bokiem (kawałek rudery w tle to niestety krajobraz zapożyczony). Dostałam je pod koniec marca, trochę stały na balkonie, sadzonek w kwietniu:
A niżej zdjęcie z lata (murek w wiecznej przebudowie):
Z mojego doświadczenia klucz do udanych wschodów i przyrostów, szczególnie pomidorów i papryki to mokro, ciepło i bardzo jasno. Ziemię kupuję do siewu i pikowania.
Cała rozsada stoi u mnie za kanapą w salonie przy największym południowym oknie, w miejscu gdzie idą rurki od podłogówki.
Winne mogą być też nasiona, im starsze tym dłużej wschodzą i jest mniej roślinek.
Poza tym, może nie jest tak tragicznie. Kiedy siałaś te pomidory?
Zastanawiałam się nad wyrzuceniem tawuły z tej rabaty, ale już nie mam dokąd
Chciałabym też, by ta rabata była spójna z tą po drugiej stronie przejścia, by pomysł bukszpanu po L powtórzyć. Mam tak na kilku rabatach i chcę kontynuować w miarę dosadzeń
Tu jest kostka z bukszpanu:
Tylko teraz po zimie żurawki czerwone wyglądają, jakby ich nie było. Nie wiem, czy żyją. Może będzie trzeba je zastąpić czymś innym?
Witam Mirelko ponownie! A czy tam masz dużo słońca? Te hortensje tzw. patelni chyba raczej nie lubią. Moje podobne do anabelek incrediball mają pełnię słońca do południa i w ubiegłe upalne lato nie najlepiej to znosiły (może też dlatego, że dopiero pierwszy rok były). Nie wiem czy wiesz, ale ta odmiana incrediball ma podobno sztywniejsze pędy i nie pokłada się tak bardzo jak anabelki. Na razie nie mogę potwierdzić, bo moje to młodziaczki. Ścięłam je niziutko i już odbijają.