Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mazury moja miłość - zakładamy ogród 10:20, 29 mar 2016

Do góry
Na balkonie cieszą mnie bratki

rozchodnik też już się hartuje
Ogród Małej Mi - sezon 2016 10:18, 29 mar 2016

Do góry
ivo napisał(a)
Mała Mi czy możesz w wolniejszej chwili zrobić zdjęcie jak wygląda to liriope po zimie u Ciebie ? I jaką masz odmiane bo najlepiej zimująca jest liriope spicata

Jest wątek o liriope.. https://www.ogrodowisko.pl/watek/815-liriope-liriope-muscari?page=9 i tam też są mieszane uczucia odnośnie tej rośliny.

Wiem jedno, na mojej glinie nie rośnie i nie zimuje. Daje radę na podwyższonych rabatach. Szału nie ma, liście jak trawa, kwitnie jak chce. Rozłazi się jak perz.
Tylko jedna liriope trzyma u mnie kępę.. mam na pewno 3 odmiany.ale jakie to nie wiem. W cieniu nie kwitną Bo jedynie kwiaty można uznać za ładne.. bo liście nic specjalnego. Po zimie też do niczego, ni to ciąć ni to skubać. Na rabatach bylinowych to mi nei przeszkadza, ale na reprezentacyjne miejsce moim zdaniem się nie nadaje. przynajmniej u mnie. Z uwagi na wielkość ogrodu i moje zasoby czasowo-siłowe nie będę się pindrzyć nad każdą rośliną. Może trzeba by pomyśleć nad innym miejsce i takie tam.. u mnie nic specjalnego z liriope. Nawet fotek nie mam, a to znaczy, że nie warta fotografowania.

To jedyna która zasługuje na pobyt u mnie.. dostałam od Aldony
Taką dostałam 2012 rok

Dziś wygląda tak, jak widać trzyma kwarty pokrój i widać zaschnięte kwiatostany.. czyli kwitnie.

Ale tak wyglądają liście z bliska.. i nie nadają się na wymuskany i reprezentacyjny front..

Ogródek nad jeziorem 10:02, 29 mar 2016

Do góry
Ogródek nad jeziorem 10:01, 29 mar 2016

Do góry
Ogród w cieniu brzozy 09:54, 29 mar 2016

Do góry
Jak postępujesz z przetacznikowcem, u Ciebie więcej niż jeden

a u mnie trzeci rok jest tylko jeden i wcale się nie rozrasta, czy zbierałaś z niego nasiona i czy twoje są z nasionek?

Pozdrawiam poświątecznie
Świerk serbski - Picea omorika 09:52, 29 mar 2016

Do góry
Jeśli chcesz osiągnąć 3 metry to nie celuj w świerki, które będą się męczyły a ty razem z nimi.

Posadź po prostu tuje Smaragd i przytnij je.

Albo cis. Świerki to na wysokie żywopłoty.

Ja swoje tnę mądrze i pięknie wyglądają, ale są wysokie na 7-8 m. Jeśli ktoś okaleczył świerki w zbyt późnym wieku, po prostu "obchlastał" im wierzchołki to już wina tnącego, a nie wyglądu świerków.
Ogród z łezką II 09:50, 29 mar 2016

Do góry
Donia72 napisał(a)
Spokojnych i pogodnych świąt życzy Dorota

Dziękuję Dorotko Już po świętach, niestety. I znowu praca...
Skąpana w słońcu 09:48, 29 mar 2016

Do góry
Iwonko, wcale się ie dziwię, że priorytetem jest komunia córci.

Pokażę wam jak wygląda u mnie róża Burgundy Iceberg po zimie. Te zielone liście są zeszłoroczne. Bardzo mnie zaskoczyła

A tutaj rozwijający się pączek róży Bremer Stadtmusikanten. Ciągle walczę z mszycami, jest ich ogromnie dużo

Rododendronowy ogród II. 09:32, 29 mar 2016

Do góry

Witaj Bogdziudawno Mnie oficjalnie u Ciebie nie było-zawitałam i piękne krokuski widzę-poczytałam u Ciebie o Rh bo przymierzam się do kupna- ostatnio w biedronce widziałam ładne roślinki i nawet sporo pąków miały- u siebie w ogródeczku nie mam żadnego Rh - w tamtym roku zostawiłam miejsce na rabacie - choć miejsce mam słoneczne bo pod południe a dla Rh to nie bardzo - lepiej jest im w cieniu, ale może uda mi się odmianę dopasować i będzie im dobrze. Zastanawiałam się czy już można je sadzić jak kupię - czy lepiej poczekać. Bogusiu tysiąc myśli na minutę z tymi Rodkami
Pozdrawiam Serdecznie.
Ogród z koniczynką 09:30, 29 mar 2016

Do góry
Wyskoczyłam dziś z łóżka na równe nogi o 5.30, bo tak obudził mnie dzwonek budzika...Czas niedawno przestawiony, więc tym bardziej to wczesna pora...Jak widać moc gazetki reklamowej zadziałała na maxa...Ruszyłam więc na podbój N...o. Jedyny wielki plus , to pustka o tej porze na ulicy, aut jak na lekarstwo...Market otwierają o 6.00, na posterunku zjawiłam się na czas otwarcia...ha,ha jak w czasach PRL-u. Kilku, rozleniwionych świętami, klientów snuło się z koszykami, sprawiając wrażenie, że nie bardzo wiedzą, co im potrzebne do zakupu w dniu poświątecznym...Natomiast ja - niedospana, ale gnana nieodpartą chęcią zdobycia upragnionego artykułu, ruszyłam zdecydowanym krokiem do stoiska z art. ogrodniczymi...W tym momencie odezwał się mój rozgrzany do czerwoności egoizm...oby tylko mi wystarczyło, obym to dostała...Rzuciłam się desperacko na wypatrzony z daleka (zapamiętany dokładnie z gazetki) karton... Jest!!! Przytuliłam do rozdygotanej emocjami, piersi...więc z radością pomknęłam do kasy, zapłacone i wreszcie moje...Moje!!! Odchodząc objęłam z uczuciem karton z napisem POIDŁO DLA PTAKÓW....
Na kartonie wypisane wymiary: średnica 73cm, ale to nie jest średnica lecz wysokość poidełka, reszta się zgadza...

Mazury moja miłość - zakładamy ogród 09:28, 29 mar 2016

Do góry
Jak minęły Wam Święta?
przyznam szczerze, że zjadłam więcej niż zawsze
na szczęście nie przejadłam się, i aktywności też były ale nad kondycją trzeba popracować na nowo
Zakątek z fioletową ławeczką 09:11, 29 mar 2016

Do góry
Donia72 napisał(a)
Czy mam je wyskubać? czy ciachać?

Tą pierwszą chyba wyskubać, mam je też ale w donicy bo w gruncie kiepsko mi rosną.

Tala ceramiczna kaczka podoba mi się.Drzewko jajkowe też no i ta różyczka śliczn.
a. Właśnie dumam nad prezentem i mam na oku jakąś różę na pniu

pozdrawiam
Nasz przydomowy ogródek 08:50, 29 mar 2016

Do góry
Magda, Kasiu. dziękuję. Może dziś będzie sadzenie. Tylko trochę trzeba odpocząć po świętach. Nie znoszę siedzenia za stołem i objadania się.

Mirella napiszę u Ciebie o ketmii.

Ogródek warzywny na balkonie 08:43, 29 mar 2016

Do góry

No i teraz widzisz jaki miałam zamysł, porównaj te dwie aranżacje, widzisz różnicę?

Gipsówka odpada, raczej Carex Evergold - zimozielony.
Lawendy bym w ogóle nie dawała. W donicy będzie ładna tylko podczas kwitnienia

10 może miskant Variegatus
a 5 niższy Morning Light.

Mnie chodziło o to, że 1 to miłorząb Pendula a 3 miłorząb Mariken, A wierzbę wyrzuć w kibynimater.
Połowa działki - czyli mam powoli dość 08:41, 29 mar 2016

Do góry
Te bidule pierwszy sezon zakwitają --słabiutkie jakieś ale kffiatki są
Połowa działki - czyli mam powoli dość 08:40, 29 mar 2016

Do góry
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 08:28, 29 mar 2016

Do góry
I takie maleństwo na koniec udało mi się znaleźć hahahaha

Mój ogród jeszcze śpi, dopiero po mału się wybudza......osłona lasu mocno opóźnia wiosnę .......może to i dobrze bo jeszcze prawie nic nie zrobiłam z wiosennych porzadków.......

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 08:26, 29 mar 2016

Do góry
I pierwiosnki ząbkowane, łodyga malutka,kwiat praktycznie w ziemi...mam nadzieję że szybko to nadrobią . Jesienią podzieliłam i zrobiłam wiele sadzonek...ciekawa jestem czy wszystkie zakwitną

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 08:20, 29 mar 2016

Do góry
W weekend zaczęły wychodzić krokusiki na zakolu, przez nierównomierne słoneczko nie kwitną wszystkie na raz , a powinny!!!! hahahahaha

trochę żałuję że nie wybrałam białych

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 08:13, 29 mar 2016

Do góry
Kupiłam w piątek po 15 bratków i stokrotek..nie zdążyłam zrobić dekoracji doniczkowych, to chociaż 4 trafiły na stół......w tym tygodniu ma być cieplej to coś pokombinuję w donicach na zewnątrz

takie bratunie sobie wybrałam

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies