Gosiu miło mi bardzo czytać wstęp

niestety troszkę zimnej wody potrzeba bo żurawki i bukszpany to tylko kropla w możu potrzeb. Jeżeli chcesz założyć ładny kompleksowy ogród etapami to pierwsze co musisz zrobić to wyzbyć się takich przypływów chwili. Wiem to trudne bo ja nadal z tym walczę, ale takie pojedyncze zakupy nic nie wnoszą, a utrudniają późniejszą pracę. Jeżeli chcesz cieszyć się kwiatami to zacznij od zakupu jakiś donic na taras czy przed wejście i obsadzaj sezonowo, aby mieć gdzieś tą pociechę z kwiatów i roślin. Takie kompozycje można zmieniać nawet 5 razy w roku, więc zawsze chwilę zapomnienia można wykorzystać na donice

Zakłądam teraz ogród i niestety większa część kosztów to żywopłoty i drzewa czyli szkielet ogrodu, ale do tego trzeba planu by nie przesadzić z czasem z ilością czy wielkością danego drzewa bo może się okazać, że za 10 lat będzie zbyt wielkie na ogród. Nie mówię tu już o innych kosztach jak przygotowanie terenu podjazdy kostki inne konieczne budowle, może system nawadniania czy inne takie.
Wypełnienie rabata czyli byliny i jakaś drobnica to już mniejszy koszt i może być dosadzany stopniowo rabata po rabacie zgodnie z planem, a niestety takie dwie żurawki czy jedna hosta nie zbudują Ci ogrodu.
Czepiam się tych pojedynczych zakupów głównie dlatego bo sam to robiłem i nadal czasem mi się zdarzy

a wiem, że to zło dla porządkowanego ogrodu
Tak jak pisałem, jeżeli chcesz podejść do tematu kompleksowo zrób sobie plan działki, później wyznacz sobie ich kształt, fale, linie proste(możliwości mnóśtwo), miejsce na jakiś taras, może miejsce dla dziecka i huśtawkę, na warzywnik. Wszystko co będzie niezbędne by ogród spełniał wasze oczekiwania, miejsce na sezonowy basen też może być ładnie wplecione w ogród. Następnie żywopłoty, warzywnik można odgrodzić żywopłotem liściastym lub też zimozielonym.
Zrób sobie listę roślin, które koniecznie chciałabyś mieć. Projektowanie całości nie jest niestety takie proste, ale jak widać na forum wiele osób jeżeli bardzo chce i się zaangażuje potrafi stworzyć kompletny projekt ogrodu z pomocą z forum, ale trzeba dać też coś od siebie, nikt niestety całościowego gotowca nie zrobi, chyba że zrobi to za ciebie projektant np Danusia, ale to wtedy inna kolej rzeczy
Znajdź sobie ogrody czy inspiracje, które najbardziej Ci pasują i działaj i nie będzie to łatwa praca, ale po czasie może przynieść duże efekty.
Na moim drugim wątku robię siostrze ogród na niewielkiej działce z bardzo skromnym budżetem jak na to co sobie zaplanoałęm, ale mówię Ci, że się da tylko trzeba chcieć

Uszy do góry