Mówisz, że front masz skąpany w słońcu i dom twarzą skierowany na południe... ale...
po posadzeniu szpaleru tuj rabata będzie przyjemnie cienista, bo tuje zasłonią południowe słońce i w ten sposób uzyskamy rabatę na północ Zrozumiale?
Możesz posadzić bordowe drzewka, min. 2,50m wysokie (by korona wystawała ponad strzyżony z tuj żywopłot. Pod tujami posadź pas hortensji. Długi pas hortek będzie spektakularnie wyglądać
Na tej 4ro metrowej rabacie daj także hortki, a bliżej chodnika kule z cisa, lub buksa w carexach lub dla rozjaśnienia hakonechloa jakaś żółta + zimozielony kopytnik. Na wiosnę cebulowe.
Sztampowo, elegancko, bez kolorowego oczopląsu, bo ten zrobisz z tyłu, w ogrodzie.
Edit. Jeśli mogę prosić to zaznacz na mapce gdzie dokładnie jest ta, planowana rabata z modrzewiem. Wymiary tyż bym kciała
Wreszcie dojrzałam upragnione cisy'Wojtek' Cena mnie rozłożyła 18 ziko za sztukę. Popatrzyłam sobie na nie, lekko zniesmaczona. Wysokie może i były ale takie chudziny, że na szpaler przy tarasie to takich z 15 byłoby mało.
Kwitną cebulowe, magnolia też, ale "bieda z nędzą".
Przycięłam hortensje, a patyki wetknęłam w ziemię i mają listki.
Nie wiem czy ciąć lawendę, bo puszcza nowe przyrosty na całej długości zeszłorocznych pędów?
Na parapecie kuchennym zewnętrznym, tam gdzie przez lata stałe stanowisko miały żurawki Citronelle (dwie w czarnym żeliwnym korycie) - mam szalenie urokliwe malutkie narcyzki, niesamowite wrażenie sprawiają, takie eteryczne, a zarazem radosne, świeże
Mam nadzieję że świerki do legionowskiego ogrodu dotarły bez przeszkód
Mam, podobnie jak tysiące czytelników pytanie.
Chciałem na tym skrawku posadzić coś kolumnowego, wysokiego. Myślałem o cisie lub np. śliwowiśni Nigra. Założenie jest takie że po obu stronach w równej odległości od furtki są die takie same rośliny. Czy to nie za mało ( 170 cm długości i 50 cm szerokości w najszerszym miejscu ) po lewej stronie na sadzenie drzewka lub cisu? Chciałbym aby tworzyły takie wejście do domu. Często widywałem to we Włoszech oczywiście z inną strefowo roślinnością. Muszę pamiętać o tej przesuwanej bramie oraz o tym że kawałek dalej rośnie dąb i sosna. Nasadzenia nie powinny być zbyt egzotyczne. Jałowce wszyscy na forum odradzają a na graby żona się nie zgodzi. Jestem też zafascynowany trawami
W założeniu jest również przyszłościowy żywopłot z cisa formowanego wzdłuż płotów tak jak Pani polecała)