Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn.

Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn.

kuntz 21:48, 24 kwi 2016

Dzień dobry Pani Danusiu.

Mam nadzieję że świerki do legionowskiego ogrodu dotarły bez przeszkód

Mam, podobnie jak tysiące czytelników pytanie.

Chciałem na tym skrawku posadzić coś kolumnowego, wysokiego. Myślałem o cisie lub np. śliwowiśni Nigra. Założenie jest takie że po obu stronach w równej odległości od furtki są die takie same rośliny. Czy to nie za mało ( 170 cm długości i 50 cm szerokości w najszerszym miejscu ) po lewej stronie na sadzenie drzewka lub cisu? Chciałbym aby tworzyły takie wejście do domu. Często widywałem to we Włoszech oczywiście z inną strefowo roślinnością. Muszę pamiętać o tej przesuwanej bramie oraz o tym że kawałek dalej rośnie dąb i sosna. Nasadzenia nie powinny być zbyt egzotyczne. Jałowce wszyscy na forum odradzają a na graby żona się nie zgodzi. Jestem też zafascynowany trawami

W założeniu jest również przyszłościowy żywopłot z cisa formowanego wzdłuż płotów tak jak Pani polecała)

Iwcia 08:06, 25 kwi 2016

ten skrawek po lewej strasznie malutki. Chyba tylko jakieś roślinki niskie, żeby wypełnić przestrzeń + ew. trzmielina na pniu, czy coś szczepionego, niewielkiego. Tylko czy się zmieści?
Izabela36 10:19, 25 kwi 2016

Witam,

Pani Danusiu mam pytanie odnosnie narzędzi - widziałam na zdjęciach z Pani realizacji ogrodów, że posługujecie sie takimi palikami - patykami do odmierzania tego samego poziomu - takie dwukolorowe czerwono żółte chyba. Wbija sie w ziemie rozciaga sznurek i jest juz prosta równa wysokość. Jak to sie nazywa bo chcę to kupic.
elcukro 21:48, 28 kwi 2016

Gardenarium napisał(a)
Dekalog ogrodniczy Danusi

1. Konsekwencja w kolorystyce

2. Ograniczona ilość gatunków

3. Duże ilości jednakowych roślin w grupach

4. Zgrane duety (jedna roślina podkreśla urodę drugiej) - szukaj takich i spisuj

5. Jak coś zaczniesz - skończ, bo się rozmyślisz i będziesz stała w miejscu

6. Jak coś zmieniasz., nie żałuj, zmieniaj i idź do przodu

7. Niezawodne rośliny kupuj

8. Zrób listę gatunków i tego się trzymaj

9. Nie biadol, jak coś padnie - masz miejsce na coś lepszego

10. Pogódź się z tym, że będziesz ciężko pracować, aby osiągnąć efekt. Ogrodnictwo nie jest zawodem dla leniwych, samo się nie zrobi

Jak coś nowego przyjdzie do głowy to dopiszę

To powinno być wydrukowane dużymi literami w każdej książce o projektowaniu ogrodów Pół roku szukałem właśnie takich złotych zasad - dzięki Danusiu!
elcukro 13:21, 29 kwi 2016

Izabela36 napisał(a)
Pani Danusiu mam pytanie odnośnie gleby w ogrodzie. Wiem, ze jest watek na ten temat, może należałoby przenieśc pytanie w inne miejsce....
Chodzi mi o to , czy majac ogród do modernizacji, gdzie jest stara zniszczona trawa na całosci powierzchni a trzeba zrobić nowy trawnik oraz nowe rabaty z nasadzeniami, czy:
- musze zerwac darń z całości jakąś koparka i na jaka głębokość?
- czy może nie musze zrywac darni, a lepiej całość potraktowac glebogryzarką, potem przegrabić, wywalić śmieci, pewnie jakieś kępy trawy też będą?
- trawnik ma być z siewu i ma mieć położoną siatkę na krety. Widziałam ze kładzie Pani siatke na krety bezpośrednio przed rolka z trawą, ale to nie ten typ trawnika. Wiem, że siatke kladzie sie 10 cm pod wierzchnią warstwą gruntu, ale zastanawia mnie jak położyć siatkę a potem nawieżć na nia ziemi ale koparką chyba, bo człowiek ręcznie nie da rady około 100m2 trawnika tak zrobić?

Przerabiałem to u siebie
Mieliśmy ok. 1200m2 trawnika do zrobienia. Najpierw przy pomocy sąsiada i jego traktowa wszystko zbronowaliśmy (na grubo, potem bardziej dokładnie), potem było wałowanie i grabienie. Następnie rozłożyliśmy siatkę na kreta.. i zaczęła się zabawa z ziemią Dwie osoby dwoma taczkami przez 2,5 tygodnia rozplantowały 210 ton ziemi - kupka po kupce - na tę siatkę. Potem oczywiście rozgrabianie, wałowanie, łapanie poziomów itd.

Da się
elcukro 13:25, 29 kwi 2016

Gardenarium napisał(a)
Odnośnie trawnika, nie rabat - Posypujesz nową czystą ziemią, bo jak takie kotyry wyrównasz? Myślisz błędnie co do trawnika z rolki, suma sumarum lepiej się opłaci i jest niezawodny - zobaczysz- jak zacznie się gehenna z wysianym trawnikiem. Nierówne wschody, ulewa, spływanie nasion, wzrost chwastów zamiast trawnika. gołe placki, wgłębienia itd.

Poczytaj watek o wysiewaniu trawnika a zobaczysz co cię czeka. Ja swoje wiem, bo od 25 lat robię trawnik za trawnikiem.

Proszę oto co was czeka, mnóstwo roboty i mnóstwo kłopotów, a jak złe nasiona wysiejesz to robota od nowa.

No cóż... mogę tylko potwierdzić że dokładnie taki jest efekt. Ja miałem dużą powierzchnię i trawnik z rolki wyniósłby mnie ok 8.000 - 10.000 zł. Mój obecny trawnik jest daleki od tego, co bym chciał: mnóstwo perzu + dwuliściennych chwastów. Na razie męczę się dosiewając w łyse miejsca i kosząc regularnie. Daję sobie czas do przyszłego sezonu na wyprostowanie - jak się nie uda, może czas na rolkę...

Pozdrawiam!
Katarzyna13 10:01, 01 maj 2016

Witam. Mam spory dylemat gdzie posadzić hortensje. Niestety za późno trafiłam na forum i bez przemyślenia kupiłam 5 szt. Lm. Zastanawiam sie nad dwona miejscami.
1.
pod drzewem byłoby dla nich najlepszym rozwiązaniem ale to jest strona południowa a drzewko nie zachwyca urodą. Zostało w ogrodzie ponieważ czuje do niego sentyment. Jest to wierzba. I tu cały problem. Po przekwitnieciu strasznie śmieci swoimi kotkami.

2.
Po przeciwnej stronie (str polnocna) na istniejącej już "rabacie" Pomiędzy wiazem A Conica.

Pozdrawiam.

Upssss. Pomyliłam się. Chciałam dodać nowy wątek a tym czasem doczepilam się nie w tym miejscu. Przepraszam.
goska 14:36, 01 maj 2016

Bardzo proszę o radę jak zmienić to miejsce jest to wejście do domu a rośliny zostały wsadzone ładne parę lat temu chciałabym je zmienić. Lawendy chcę zostawić mam je w całym ogrodzie i sama je hoduję Stary pień został juz zlikwidowany i w jego miejsce ciut dalej wsadziłam magnolię odmiana Rustica Rubra w formie krzewu rośnie tuż obok lawend. Róża na pniu również zostanie przesadzona na tył ogrodu wraz z innymi różami. Rośliny płożące poprzycinam gdyż bardzo się rozrosły.

A to widok z góry:
Astrantia 22:26, 01 maj 2016

goska napisał(a)
Bardzo proszę o radę jak zmienić to miejsce jest to wejście do domu a rośliny zostały wsadzone ładne parę lat temu chciałabym je zmienić. Lawendy chcę zostawić mam je w całym ogrodzie i sama je hoduję Stary pień został juz zlikwidowany i w jego miejsce ciut dalej wsadziłam magnolię odmiana Rustica Rubra w formie krzewu rośnie tuż obok lawend. Róża na pniu również zostanie przesadzona na tył ogrodu wraz z innymi różami. Rośliny płożące poprzycinam gdyż bardzo się rozrosły.

A to widok z góry:

Sadząc magnolię weź pod uwagę że będzie kilkumetrowym drzewem i krótko kwitnie. Jeśli chcesz zostawić iglaki, to najpierw je przytnij, a potem zdecyduj czy się nadają. Przedogródek to Twoja wizytówka, wybierz rośliny efektowne- kolor, kwiaty, jesienne przebarwienie... Musi się coś dziać. Musi być elegancko- przeczytaj dekalog ogrodowiska
goska 22:59, 01 maj 2016

Dziękuje. Wiem, że musi być pięknie i efektownie ale nie wiem jak sie za to zabrać