Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Malutki pod lasem 09:00, 23 maj 2015

Do góry
Dobra jadę na miasto, to i do szkółki zajrzę co mają Może faktycznie jakiś miskant po lewej?
Ogródek Iwony 22:53, 21 maj 2015

Do góry
babka napisał(a)
Wspaniałe zmiany u Ciebie, robi się przejrzyście i elegancko. Cudna rabata różana ( nie widziałam jej wcześniej) i te nowe z prostymi liniami super. Twoje tarasy zawsze mi się podobały ale teraz wszystko jest takie spójne. Pięknie jest
Przypomnij mi proszę co tu kolejno za bukszpanami rośnie ??

Olu, za bukszpanem są tulipany i szafirki naprzemiennie sadzone (już podcięte), potem lawenda, za lawendą róże, za różami perovska i werbena zachodzą na siebie w jednym rzędzie tak po połowie, a w plecach miskant grosse fontane - 3 sztuki
Słoneczny ogród safikey, czyli mega dużo pracy przed nami 13:30, 21 maj 2015

Do góry
powstał pierwszy plan na bazie tych roslin, które juz mam...
w planie jest kiedys dosadzenie żurawek jako wypełniaczy, floksów na oczyszczalni, może trawy jeszcze sie pojawią

Szopen oszołomiony, bo nie wie co sie dzieje

poczatek rabaty: obwódka z trzmielin, w środku perukowiec na oniu i i obwódka z lawend, dalej kulki bukszpanowe w srodku cyprusik Filiformis, hortensja Pink Lady,

na oczyszcalni dojdzie troche floksów, szałwii, traw i lawendy, na środku będzie spory miskant cabaret, po bokach trawy Blue Eros

na dalszym planie blizej Szmaragdów: Tuja zółta Aurescens, hortensja bukietowa, bez, hortensja bukeitowa i zylistek, posrodku lawendy

w białych doniczkach miest i melisa - chyba moga byc tak na rabacie?

w ziemie pójda też duże bukszpany z donic, bo cos w nich marnieją, koło bukszpanów trawa Karl forester, obwódka z tawuł

na koncu tej rabaty posadzę kilka kostrzew sinych (jeszcze dokupię, aby powstał niebieskawy dywanik)

??????
Słoneczny ogród safikey, czyli mega dużo pracy przed nami 12:14, 21 maj 2015

Do góry
mimo chronicznego braku czasu staram sie znaleźć choć chwilę codziennie, aby ruszyc z rabatą - wszystko odkładam na sobotę, kiedy to zgodnie z planem pogrzebię sobie w ziemi

kilka dni temu udało mi się kupic troche roslin na rabatę

udalo mi sie kupić szałwię omszoną, berberysy, sporo lawendy, trzmielinki, parę iglaków, Miskant Cabaret trafiłam, nawet trawę Blue Eros a dzisiaj dopupiłam szukamy trzcinnik Karl Forester

teraz robie plan na rabacie
Ogród Sylwii od początku cz.II 16:35, 20 maj 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

a pamiętasz jej nazwę?
A czy za hortkami widocznymi na tych samych zdjęciach to miskant Gracillimus?

Mam rozplenicę moudry -chyba się rozsiała bo wyrwałam jej trochę ... i na tyłach jest gracillimus
Ogród Sylwii od początku cz.II 16:00, 20 maj 2015

Do góry
Syla napisał(a)

No a za lawendą jest rozplenica to już wszystko jasne

a pamiętasz jej nazwę?
A czy za hortkami widocznymi na tych samych zdjęciach to miskant Gracillimus?
Małymi kroczkami do celu... 08:53, 20 maj 2015

Do góry
Teraz tak już na spokojnie, bo mam w tym miesiącu za dużo wydatków chciałabym się zabrać za tą "wysepkę" tzn kontynuować jej dalszą część. I tak myślałam, żeby zacząć od lewej strony przedłużyć ją jeszcze o 4 tuje i jakoś ładnie zakończyć, bo teraz mi się jej kształt wogóle nie podoba.

Na przedłużeniu dałabym

1. miskant morning light,
2. turzyca ' amazon mist,
3. turzyca ' bronze form',

Co myślicie o tym sądzicie?
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:54, 19 maj 2015

Do góry
alinak napisał(a)
Irenka no nie mogę do ciebie wchodzić bo ciągle czymś mnie zarazisz ....gdzie nabyłaś carex elata ?.

U mnie, hurtowo prawie, wziąć ci? zadołuje i jakoś odbierzesz

rozplenica Black juz widoczna i miskant ML
Początki mojego ogródka. 19:54, 18 maj 2015

Do góry
Trawy ozdobne
Miskant zebrinus

Gracilimus

Tatarak trawiasty

A to nie wiem co za trawa
Nowe życie na pszczyńskiej ziemi 12:18, 18 maj 2015

Do góry
magdziam napisał(a)
Aniu ta trawka to popularnu na O miskant gracimalus, nie jest klopotliwa, u mnie rosnie do ok 2 m, ma cienkie zdzbla, ktore ladnie faluja na wietrze
dziekuję za odpowiedź to taką sobie również muszę zakupić
Nowe życie na pszczyńskiej ziemi 10:45, 18 maj 2015

Do góry
Aniu ta trawka to popularnu na O miskant gracimalus, nie jest klopotliwa, u mnie rosnie do ok 2 m, ma cienkie zdzbla, ktore ladnie faluja na wietrze
wymienie hortensje 09:48, 18 maj 2015

Do góry
mam hortensje pnącą ktora ma odnózki juz ukorzenione - takie ktore same sie ukorzenily w ziemi
Roslinki nie sa duze ale dorosla roslina pieknie kwitnie na bialo
Poszukuje w zamian trawy ozdobne typu miskant lub czosnek duzy fioletowy (nie wiem jak on sie nazywa) lub hortensje ogrodowe dlugokwitnace
Ogród Anety 22:33, 17 maj 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Piękny ogród tworzysz.
Ten miskant na wysokiej łodydze mnie zachwycił ale wiem, że nie pamiętasz nazwy - szkoda.

Miscanthus sinensis Rotsilber.
Mój ogród nad rzeką... 22:31, 17 maj 2015

Do góry
Moje ostatnie zakupy

Miskant chiński strictus

klon japoński aconitifolium
Ogródek Iwony 17:08, 17 maj 2015

Do góry
Potem zmieniła się koncepcja i powstała rabatka prostokątna (w czwartek krawężniki, w piątek nasadzenia - wszystko z rozsad i siewu) - trawka i kilka niebieskich roślinek od Małgosi, rozplenice i jeżówki z siewu, Miskant Klaine Fontanne od Ewy, liliowce z rozsady, bluszcz tam już rósł :

Koncepcja dalej nakazała nam dokupić krawężników i pociągnąć dalej wzdłuż rabaty:
Tak zaczęła się sobotnia praca mojego M o piątej rano, kiedy ja się na drugi bok przewracałam

O siódmej pracowaliśmy już razem.
Zmieniłam linię nasadzeń, bo doszłam do wniosku, że na rabacie obok roślinki są posadzone w L i Z, więc tu musi być spójnie. Przy okazji odkryłam, ze część moich rozplenic wygląda, jak jakieś trawy (być może samosiejki z trawnika, albo zielsko, zaczęły dziwnie kwitnąć ), więc wymieniłam fałszywe rozplenice na te prawdziwe - chyba

Ogród na glinie 11:02, 17 maj 2015

Do góry
Mysza napisał(a)
Gosiu a hortensja tam nie pasuje, albo miskant? Nie wiem na ile chciałabyś zasłonić przestrzeń pomiędzy huśtawką a warzywniaczkiem??

chyba nie będę zasłaniać
ważne by ładnie obsadzić
hortensjii za gorąco będzie tam i planuję je w kilku innych miejscach
miskanty też mam gdzie indziej
wsadzę chyba czwarta porzeczkę i zobaczę jak to wygląda
tylko czy róża n pniu nie bezie tam dziwnie wyglądać, bo już są 4 porzeczki na pniu, jarząb też ma pieniek...
Od nowa ... na przekór wszystkim 14:41, 16 maj 2015

Do góry
iwka napisał(a)
Paulina bardzo proszę ale nie ma tu spektakularnego efektu, na razie to takie małe bzyczki

szmaragdy, miskant morning light, hortensje vanilla fraise, rozchodnik i może jeszcze dosadzę żurawki jakieś jak mi sadzonki podrosną.

No nie mogę!! Mamy prawie identyczne rabaty. Pokaż jak teraz wygląda, bo u mnie po wczorajszym sadzeniu, jak to pięknie ujęłaś "spektakularnego efektu" brak Same bzyczki. Jeszcze w dodatku mi rozchodników zabrakło
Ogród na glinie 19:54, 15 maj 2015

Do góry
Gosiu a hortensja tam nie pasuje, albo miskant? Nie wiem na ile chciałabyś zasłonić przestrzeń pomiędzy huśtawką a warzywniaczkiem??
Ogród Anety 17:09, 15 maj 2015

Do góry
Piękny ogród tworzysz. A plaża z brzozami to jest absolutnie coś wyjątkowego!

Czy ten klon Garnet nie przemarza w Twoich stronach? Nie wiem, czy u mnie wytrzyma.

Ten miskant na wysokiej łodydze mnie zachwycił ale wiem, że nie pamiętasz nazwy - szkoda.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 00:10, 15 maj 2015

Do góry
Czy taka rabata ma sens?

1. Berberys red pillar (2 szt)
2. Wrzosy
3. Miskant gracillimus (3 szt)
4. berberys tiny gold (5 szt)
5. Lawenda (na przemian z berberysem)
6. Hortensja vanille fraise (6 szt)
7. Berberys admiration (5 szt)
8. Turzyca evergold (na przemian z berberysem)
9 Tuje szmaragd (32 szt)

Dlugosc rabaty 20m :/

Nie potrafie tej rabaty poskladac w jedna ciaglosc ciagle cos mi nie pasuje.
Strona z hortensjami ok, miskanty moze za duzo w jednym miejscu i nie w tym miejscu bo nagle jest spadek do parteru gdzie przeciez sa niskie wrzosy, a moze wrzosy jednak wyrzucic z rabaty ale co na ich miejsce znowu hortensje? Bedzie za schematycznie.
Prosze o pomoc.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies