Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nasz ogród - wspaniała przygoda czy czarna magia

Nasz ogród - wspaniała przygoda czy czarna magia

Malgosik 08:58, 12 cze 2015

gaz faktycznie prosi się o zasłonięcie
i też przyszła mi do głowy kratka lub inny stojak, coś bardziej nowoczesnego, może metalowa? nie pałam miłością do drewnianych
albo chociaż jakaś drewniana inna niż te od wieków umieszczane w ogródkach
róża albo powojnik
ale w kolorze blady róż, albo jeszcze ciemniejszym niż piwonie, by nie było tak jednolicie

coś zimozielonego by się zdało, bo tylko krzaczaście am jest, liściowo
i faktycznie trawki
Malgosik 09:02, 12 cze 2015

a tam gdzie spocznik może wyrównać do poziomu i zrobić fragment wysypany żwirkiem bardziej ascetyczny a nie zakrzaczony, by okno nie było zasłonięte?
tak mi tylko przyszło do głowy
ale ja nie jestem spec
czasem z głupich pomysłów coś się urodzi
w każdym razie brakuje mi coś strzyżonego i zimozielonego
ale to może tylko ja jestem strzyżona
nie lubię samych liści
lubię połączenie różnych faktur i kolorów
Malgosik 10:20, 12 cze 2015

Ewa_w_ogrodzie napisał(a)
Takie cudaki za 20zł kupiłam, myślicie że można zrobić z nich coś ładnego

To jakieś iglaki?
Ewa_w_ogrodzie 11:45, 12 cze 2015

Kasiu, Gosiu bardzo bym chciała, wspominałam nawet mężowie, a juz teraz jak mam zaproszenie to aż mnie kręci ale mieliśmy już plany na niedzielę wiec nie wiem czy uda sie odkręcić. A czy wy z dziećmi jedziecie?
Ewa_w_ogrodzie 11:56, 12 cze 2015

Malgosik napisał(a)

To jakieś iglaki?[/quote
To tuje, tak jakoś kupiliśmy trochę spontaniczne, ewentualnie można przyciąć w kulę, ale może takie bylyby ciekawe. Umbriculifera kosztuje u nas 480 zl wiec chyba dlugo na nią poczekam, Dot. Tej przed domem.
A z piwoniami to masz racje, róże chcialabym jasniejsza, ale znów na tle jasnej ściany nie wiem czy będzie dobrze, kocham żółte róże ale nie wiem czy to dobry wybór na tle tej ściany, choć gdyby trawki na dole byly żółte to może... Żwirek nie bardzo mi tam pasuje a krata musi być drewniana bo u nas tylko drewno i kamień. Podobaja mi sie poziome szczebelki w kratach
Ewa_w_ogrodzie 19:49, 17 cze 2015

Posadzone, teraz między nimi trawki myślałam o Miskant chiński 'Apache' jest ciut niższy od normalnego i może fajnie dorastałby do końca pnia tuj, myślę że jego żółte paski ładnie korespondowałyby z bukszpanami. Jedyny problem taki, że trawy drogie i jak w sklepie w którym zazwyczaj kupuję tj Albamar zrobiłam listę potrzeb jeszcze kostrzewy, żurawki bo też chcę tu posadzić to rachunek wyszedł na 200zł. I to przy pojedynczych sztukach a jakbym chciała kupić po ogrodowiskowemu to 500zł nie moje ;(

Malgosik 10:33, 18 cze 2015

daj patyczki tujom, jedna się wykrzywiła
ja bym tu bardziej widziała niskie rozplenice niż miskanty
bo tuje dają pion i miskanty też, a rozplenice się rozkładają na jeża
Ewa_w_ogrodzie 11:51, 19 cze 2015

Malgosik napisał(a)
daj patyczki tujom, jedna się wykrzywiła
ja bym tu bardziej widziała niskie rozplenice niż miskanty
bo tuje dają pion i miskanty też, a rozplenice się rozkładają na jeża

Dzieki Gosiu Ty jak zawsze niezawodna pooglądałam w necie te rozplenice, oczywiscie masz racje! Tak zrobię, juz sprawdzam ceny.
Magda70 22:02, 19 cze 2015

Ewa_w_ogrodzie napisał(a)
Na pniu no może, ale pytanie czy zielona kulkę czy cos kwitnącego, słońce świeci od popołudnia do wieczora.

może trzmielinę?? Ja mam żółte na pniu. Nie kwitnie wprawdzie ale też nie jest zielona...
Ewa_w_ogrodzie 22:06, 19 cze 2015

Magda70 napisał(a)

może trzmielinę?? Ja mam żółte na pniu. Nie kwitnie wprawdzie ale też nie jest zielona...

Fakt szczególnie że lubię trzmieliny, myśłałam też żeby na dole posadzić żółte dla rozjaśnienia