Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Tu ma być ogród :) 08:32, 16 kwi 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

ślicznie jest! pokazuj częściej właśnie takie kadry
Do raju daleko - u Ewy 08:29, 16 kwi 2016

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Tak się zdarza nie tylko z ambrowcem ale wszystkimi drzewami jak mokra jesień gorzej sie wybarwiają a jak przymrozki gubią liscie.

To smutna wiadomość, ale jednak dla mnie pocieszająca, że nie trzeba tak się tego obawiać, bo z każdym drzewkiem może tak się zdarzyć (może z ambrowcami częściej niż z innymi)

Magnolia Leonard Messel z każdym dniem ma coraz więcej kwiatów
Ciężkie początki 08:27, 16 kwi 2016

Do góry

Mój ulubiony agrest i porzeczki już wsadzone, pomiędzy nimi kilka truskawek. Jeszcze tylko dokupię jabłoń w formie miniaturowej.
Na tej rabacie między dwoma bzami chcę wykopać tą forsycję i na całej długości wsadzić te kulki, które stoją w donicach i na dole coś jeszcze podsadzić, na razie się zastanawiam. Mam irgę i może dokupić jakieś różaneczniki, coś płożącego zimozielonego? Bzy obsadzone są tulipanami, ale na razie psy mi je stratowały. Czekam na sugestie.
Najchętniej żeby wyglądała całym rokiem ładnie bo jest wzdłuż wjazdu.
Mój mały ogródeczek :) 08:19, 16 kwi 2016

Do góry
Trochę jeszcze czeka na swoje doniczki

No i jeszcze sa takie co wogole nie były pikowane
Mój mały ogródeczek :) 08:16, 16 kwi 2016

Do góry
Begonie trochę już popikowalam do osobnych doniczek

Ogrodowy song 08:02, 16 kwi 2016

Do góry
frezja napisał(a)
Najbardziej udały mi się begonie ich widok wynagradza wszystkie narzekania...że już nigdy więcej )

Piękną masz begonie warto było
jak to cieszy że z takiej drobinki taka roślinka
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:53, 16 kwi 2016

Do góry
Kochani,
potrzebuję pomysłu na mój przedogródek. Ogród jest w trakcie tworzenia, a raczej na początku planowania. Z tym się nie spieszę, chcę to robić powoli a dobrze (dziękuję tu Gosi z Kubusiowa za kubły zimnej wody i wsparcie).
Jednak sen z powiek mi spędza właśnie przedogródek, który po przeróbkach ścieżki, straszy. Nie mam zupełnie na niego pomysłu.

Chciałabym aby przedogródek był głównie zimozielony. Jeśli miałoby rosnąć drzewo - to do 4-5 m wysokości najlepiej.

Marzy mi się tu iglak stożkowy ubrany w lampki zimą, ale sadzić iglaczka dla 3 tygodni świątecznego nastroju? A może da się to pogodzić, by było ładni i w zimie i w lecie? Nie ukrywam, że liczę na Was

Rośliny, które bardzo chciałabym mieć w swoim ogrodzie:
Buk szczepiony Purpurea Pendula,
zielone drzewo pendula
Śliwowiśnia Nigra lub Pissardi - szczepiona
Trzmieliny
Żurawki
Hortensje Limelight
Trawy - wyższe, niższe
Karłowate iglaki kolorowe - żółte, zielone, niebieskie (kulki, stożki, na pniu)
Irga
Bukszpany (ale boję się cięcia)
Berberysy

Podobają i się magnolie, migdałek, krzewuszki, jeżówki, lawenda, róże, tawuły.
Kolorystyka: zieleń, bordo, żółty i jasny róż, biały

Może coś podpowiecie? Mi brakuje wyobraźni.

Rabata frontowa przez cały dzień jest nasłoneczniona (tzw. patelnia) ma 6,5 m długości 4 metry szerokości. Pod oknem również powstanie rabata.

Jeśli chcielibyście mnie wesprzeć w planowaniu mojego ogrodu, zapraszam
Hirutkowy raj:)) 07:53, 16 kwi 2016

Do góry
Krys napisał(a)

Czas magnolii urocze kwiatuszki i pięknie pachną ?
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 07:48, 16 kwi 2016

Do góry
To jest wyborowe

Ogrodowe dylematy Kasi ... pomożecie? 07:35, 16 kwi 2016

Do góry
Gosiu jak duże drzewo masz na myśli? Ja widziałabym to coś max do ok 5-6 m (lepiej 4-5 m).
Czy świerka serbskiego można utrzymać na takiej wysokości?

A coś takiego?

Z południa Polski - ogród Marzeny 07:33, 16 kwi 2016

Do góry
Marzenaka napisał(a)
Paulina rozchodniki kupione w G. całe 7 sztuk:

No i oczywiście teraz myślę, czy je wszystkie w rzędzie posadzić, czy porozrzucać po 1-2 na całej rabacie...

No i super,że udało Ci się kupić tak jak pisała Ania, podziel je od razu i będziesz miała 2 x więcej. One wyglądają ślicznie, ja mam posadzone obok siebie i wyglądają jak na razie tak. Zdjęcie usunę jak chcesz.

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 07:28, 16 kwi 2016

Do góry
an_tre napisał(a)
Bogusiu moje też mocno się pochorowały, padły cztery w tym jedna od ciebie, regenerują się więc nie tak źle, dostały trochę nawozu i niech pokażą na co je stać

zostały cztery
...pięknie wygląda...to S.Comfort.
Przycinanie - cięcie tui 07:11, 16 kwi 2016

Do góry
Cześć.. Przejdę od razu do rzeczy.. W innym poście się witałem..

Otóż mam kilkadziesiąt drzewek t(h)ui sadzonych w 2014 roku.. Wiosna..od tamtej pory prócz podlewania i podsypania ich polimagiem(w 2015r.) nie robiłem nic! Nie przycinałem itp. Teraz chciałbym je wyrównać- w miarę możliwości głównie po to by się zagęściły, rozrosły na boki..jednakowa wysokość będzie dodatkowym atutem choć niekoniecznym.

Ponadto kilka się "rozlazło" przy wierzchołku i nie wiem dokładnie jak to ugryźć.. Wracając do cięcia...jak dużo mogę uciąć?..gdyż jedna thuja-(dosadzana) jest za duża wśród koleżanek i przechyla jej się "berecik" thuja- na ostatnim foto.. Z góry dzięki za wskazówki

Rododendronowy ogród II. 06:42, 16 kwi 2016

Do góry
Miłego dnia wszystkim życzę.Oszczędzajcie dzis kręgosłupy bo mój boli .

Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 06:37, 16 kwi 2016

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Jakoś po cichutku te urodziny obchodziłaś? To ja spóźnione Tobie życzenia przekazuję, pogody ducha, zdrowia i wielu miłych chwil w ogrodzie i poza nim!

No i wypada jakiś wiechetek ogrodniczce wręczyć:

Buziaczki!

Haniu- w tamtym roku huczna byłą 50-tka, dziś już po cichutku latka lecą. Za kwiatucha i życzenia dziekuje- jest pięknościowy.
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 06:25, 16 kwi 2016

Do góry
Milka napisał(a)
Jest cudna ta magnolia i chyba wiem, jaka sprawa hi hi

Kasiu, wszystkiego najleoszego, z okazji urodzin i 500 stronek

A dziękuję bardzo- w końcu dobiłam No ale cóż to za wyczyn, jak wątki kilkutysięczne widziałam :

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 00:01, 16 kwi 2016

Do góry
bogumila napisał(a)
...żurawki pięknie przezimowały...moje ścięłam do zera...chyba je przemroziło.
Bogusiu moje też mocno się pochorowały, padły cztery w tym jedna od ciebie, regenerują się więc nie tak źle, dostały trochę nawozu i niech pokażą na co je stać

zostały cztery
Choina kanadyjska - Tsuga canadensis 00:00, 16 kwi 2016

Do góry

Pierwsze zdjęcie to trzy choiny jak je kupiłam miały 80 cm wysokości i takie biedne. To łyse drzewo to metasekwoja bardzo ładna, dosyć gęsta bo ją przycinam.
Drugie zdjęcie choiny posadzone w zeszłym roku już większe ale też bardzo ładnie rosną. Wszystkie zdjęcia wykonane jesienią 2015 r.
Trzecie zdjęcie to skalnik zrobiony w lipcu zeszłego roku więc jeszcze trochę ubogi w nasadzenia, ale robię to powoli. Brzoza przepiękny cytrynowy kolor liści jeszcze czegoś takiego nie widziałam.
Czwarte zdjęcie to trawy, proso, i trawa afrykańska która jesienią przebarwia się na pomarańczowy kolor.
Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 23:59, 15 kwi 2016

Do góry
Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 23:57, 15 kwi 2016

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies