Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Małymi kroczkami do celu... 17:29, 05 kwi 2016

Do góry
Tak mi się spodobały te iryski, że podjechałam jeszcze po kilka sztuk już posadzone cieszą moje oczy i humor od razu lepszy

Ogród Małej Mi - sezon 2016 17:28, 05 kwi 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Kochane, przeczytałam co napisałyście, ale .. odpowiem kiedyś tam potem.. ... walczę z czasem..
Muszę tylko pokazać magnolię, pierwszy raz żaden przymrozek jaj nie zważył ani jednego płatka.. jak rozkwitnie całą to będzie czadzior Tadam, ta dam... jak ją zobaczyłam, to musiałam focię zrobić

cudnaa pamiętasz na szybko nazwę...bez grzebania w archiwum ...co by cennego czasu nie zabierać
Przycinanie - cięcie iglaków innych niż tuja 17:24, 05 kwi 2016

Do góry
JoannaDe napisał(a)
A tu druga bidota. Nie dość ze rośnie krzywo to jeszcze jest przerzedzona z jednej strony. Jak zrobić z tego ładne drzewko?

Joanna, ten drugi okaz jest okazją do fantastycznego cięcia. Zacząłem się bawić w przycinanie iglaków i na razie sporo czytam i trochę próbuję, ale marzyłbym o takim układzie iglaka. Niestety nie widzę dokładnie, czy to drugie to też jodła czy świerk? (wygląda na jodłę) W sumie jodły, świerki i sosny gorzej znoszą cięcie niż inne iglaki, ale można je oczywiście ciąć. Musi to też współgrać z jakąś wizją ogrodu (jeśli zrobisz coś, co nie pasuje do reszty, to może dziwnie wyglądać, więc warto czasem może coś posadzić obok i uformować podobnie). Ale do rzeczy: co ja bym zrobił. Ostrzegam, że to będzie odważne:
1) ściąłbym górę, tam gdzie układ zaczyna się trochę burzyć (patrz z lewej strony: iglak idzie od dołu ku górze w ten sposób, że każdy kolejny poziom jest coraz krótszy, ale prawie na samej górze ta proporcja się zaburza, bo wyrasta boczny pęd większy niż wcześniejszy - tu bym ciachnął)
2) spróbowałbym pobawić się w coś na kształt "bonsai", ale niestety to ciężko wytłumaczyć. Myślę, że trzeba byłoby trochę popatrzeć w necie i spróbować. Coś takiego wymagałoby np. pozostawienia tylko kilku bocznych pędów po każdej stronie z wycięciem pozostałych.

Niestety to trochę kiepska rada, bo nie umiem tego inaczej wytłumaczyć. Wydaje mi się jednak, że krzywy pień to może być właśnie zaleta tej jodły (jeśli to jodła).

Pozdrawiam

U Matki... 17:22, 05 kwi 2016

Do góry
Moja dzisiejsza robota przed płotem
To mi jeszcze się ostało

A jest tak. Jakieś 30 metra nacharatalam łopata!!!

Oczyscilam winobluszcz

Tyle tego wyszlo-trza spalić
W Kruklandii 17:11, 05 kwi 2016

Do góry
Juzia napisał(a)
Buksy pociachane, róże pociachane, cisy, świerki i żywotniki...jako tako. Najwyżej w czerwcu poprawię

Teraz jeszcze tylko ponawozić i biorę się za moją zmorę frontową.
To zdjęcie z zeszłego roku, ale teraz wcale nie wygląda lepiej.

Noo, to prawie jak moje tyły No, u mnie może ciutkę gorzej
Przycinanie - cięcie iglaków innych niż tuja 17:10, 05 kwi 2016

Do góry
A tu druga bidota. Nie dość ze rośnie krzywo to jeszcze jest przerzedzona z jednej strony. Jak zrobić z tego ładne drzewko?

Przycinanie - cięcie iglaków innych niż tuja 17:07, 05 kwi 2016

Do góry

Kochani, podpowiedzcie jak przyciąć te drzewa: Czy czas na ciecie jest jeszcze dobry? U mnie forsycja już kwitnie.

Tutaj myślałam żeby podciąć od dołu pierwsze gałęzie.

Jodła ma takie suche gałęzie w środku. Czy to jeszcze ma szanse odbić czy lepiej usunąć wszystkie bezigłowe gałęzie? Pewnie nigdy nie była przycinana wiec wygląda jak wygląda. Czy mozna z niej jeszcze cos fajnego zrobic?

Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 16:29, 05 kwi 2016

Do góry
Wiśnia iberyjska- Prunus lusitanica w naszym klimacie może przemarzać.

eee_taam napisał(a)
ktokolwiek zna ? ktokolwiek wie? co to jest ?

Ogród Loczka 16:08, 05 kwi 2016

Do góry
Ogród na piasku i z wielkim murem 15:47, 05 kwi 2016

Do góry
O godzinie 15,40 temperatura w słońcu 37,5 stopnia C. !!

Ogród Loczka 15:45, 05 kwi 2016

Do góry
Pierwsze z prawie 1000 tulipanów w naszym ogrodzie.
W Kruklandii 15:40, 05 kwi 2016

Do góry
Kawa napisał(a)

ha ha moja nie wzeszła

A ile czekałaś?
Ja swoją siałam 06.03 i dopiero taka jest:

Z Pszenicznej ... 15:23, 05 kwi 2016

Do góry
Dwa odcienie różu, oba pasują do vanilek
ja w tym roku też rozmnażam, w ubiegłym udało mi się zrobić 13 sadzonek

Blyxa i elipsa 15:14, 05 kwi 2016

Do góry
blyxa napisał(a)
Lawenda wytrwale zagłusza krokusową obwódkę. Z żalem, ale chyba trzeba się z tym pogodzić.

I jeszcze odrobina moich wiosennych ssssskarbów

Krokusowy raj i zdrowiutka lawenda
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 15:09, 05 kwi 2016

Do góry
Milka napisał(a)
Haniu, może Ty rozpoznasz, co to?
obstawiam jakiś wilczomlecz

Irenko obstawiam wilczomlecz migdałolistny, jest jeszcze inny o tej samej nazwie ale czerwonawy-"Purpurea" Tamten jest bardziej znany.
Ogród Małej Mi - sezon 2016 15:07, 05 kwi 2016

Do góry
Kochane, przeczytałam co napisałyście, ale .. odpowiem kiedyś tam potem.. ... walczę z czasem..
Muszę tylko pokazać magnolię, pierwszy raz żaden przymrozek jaj nie zważył ani jednego płatka.. jak rozkwitnie całą to będzie czadzior Tadam, ta dam... jak ją zobaczyłam, to musiałam focię zrobić

Ogród na piasku i z wielkim murem 15:00, 05 kwi 2016

Do góry
Pobawiłam się w kulki z moimi bukszpanami.
Wyszło trochę kanciasto, pierwszy raz to robiłam.
Jakby było jakieś szkolenie z formowania bukszpanów (i innych) to chętnie bym skorzystała.
Na razie jest tak sobie

W Kruklandii 14:59, 05 kwi 2016

Do góry
Juzia napisał(a)
Buksy pociachane, róże pociachane, cisy, świerki i żywotniki...jako tako. Najwyżej w czerwcu poprawię

Teraz jeszcze tylko ponawozić i biorę się za moją zmorę frontową.
To zdjęcie z zeszłego roku, ale teraz wcale nie wygląda lepiej.

Na samej górze jest tylko dosadzona wielka hortensja pnąca....bo nie miałam dla niej miejsca

aaaaaa ttoooo tooooot too tyyy takkie maszzzz jeszcze?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies