Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

margaretka3 23:15, 14 kwi 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Jeszcze seler, brukselka, fasolka szparagowa,ogórki i pomidorki ))))))))
Grządki są już w gotowości

Gruszko Ty moja, toż Ty masz dokładnie taki warzywnik, jak ja teraz przygotowuję!
Jakie wymiary mają twoje kwaterki?
Basilikum 06:30, 15 kwi 2016

Gosiu w dziale o szkodnikach napisalam referat o walce ze slimakami.
Ja tez troche uprawiam warzywka. Wlasnie to mnie w tym zachwyca, ze wyskakuje w kapciach do ogrodu i mam co mi potrzebne na zupe w tym roku juz jemy szczypiorek i ziola a rzodkiewka za jakis tydzien bedzie jadalna a rabarbar w niedziele wyladuje w ciescie I owocow tez troche mam

No i macie racje praca w ogrodzie odpreza
Gosiek33 08:14, 15 kwi 2016

Biegnę poczytać, niby znam zasady, ale gdy dużo tych bezskorupowców to ich ilość zaczyna być problemem
Gruszka_na_w... 08:51, 15 kwi 2016

Gosiek33 napisał(a)
Jak ustrzegłaś się robactwa i ślimaków? Moją fasolkę zbierałam razem ze ślimakami

Gosiek, nie walczę z nimi, bo ich w warzywniku nie ma )
Pszczółka-Ewa, chyba pisała u siebie, że ślimakom nie chce się leźć po przyciętym trawniku w kierunku warzywek. Trawnik nie jest dla nich atrakcyjny )) Coś w tym jest!
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 08:57, 15 kwi 2016

margaretka3 napisał(a)

Gruszko Ty moja, toż Ty masz dokładnie taki warzywnik, jak ja teraz przygotowuję!
Jakie wymiary mają twoje kwaterki?

Główna ścieżka ma około metra szerokości, ścieżki poprzeczne są na szerokość kosiarki (50-60cm). W zeszłym roku kwaterki były prostokątami, z krótszym bokiem przy głównej ścieżce. Stwierdziłam, że marnuje mi się powierzchnia i koszenie tych bocznych ścieżek było upierdliwe. Zlikwidowałam co drugą ścieżkę boczną i teraz kwaterki są trochę zróżnicowane- 3x3 m, 4x3, 2x3m.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 09:06, 15 kwi 2016

mira napisał(a)

tak zapytałam o siłę bo u mnie po takim stresie odlatuje siła i ręce opadają jak w przysłowiu
a że praca w ogrodzie daje dobre myśli to inna sprawa dlatego tak to kochamy

Stare porzekadło mówi, że człowiek powinien się regenerować odwrotnie od tego, co go pozbawia sił. Jeśli puchnie głowa, to receptą jest ostry wysiłek fizyczny. Jeśli umęczymy się fizycznie ponad miarę, to przywracamy się do życia oddając się intelektualnym rozkoszom. U mnie to działa. Miałam kłopot z zimową porą, ale wymyśliłam narty biegowe. Chociaż ostatnimi czasy coraz trudniej o śnieg.
W głowie mi tkwi bohaterka Joanny Chmielewskiej- Tereska, która z największym stresem radziła sobie udając się do drewutni. Siekiera potrafi zdziałać cuda )))
Agania 09:09, 15 kwi 2016

Widzisz na tej rabacie trzonki od łopaty? ))))))

Dałam tę anabelkę między krzewami. W razie czego posłużą jej wsparciem/

Wypieściłaś tę rabatkę...kwaterki pod warzywka też przygotowane...gruszki nie śpią, wcześnie piękno pokazują
margaretka3 09:33, 15 kwi 2016

Główna ścieżka ma około metra szerokości, ścieżki poprzeczne są na szerokość kosiarki (50-60cm). W zeszłym roku kwaterki były prostokątami, z krótszym bokiem przy głównej ścieżce. Stwierdziłam, że marnuje mi się powierzchnia i koszenie tych bocznych ścieżek było upierdliwe. Zlikwidowałam co drugą ścieżkę boczną i teraz kwaterki są trochę zróżnicowane- 3x3 m, 4x3, 2x3m.

No prawie tak samo u mnie: główne ścieżki mają 1 metr, a boczne 60 cm. A grządki każda ma 5mx4m, w ilości sześciu

07_Rene 09:42, 15 kwi 2016

Witam się serdecznie Przejrzałam Twój wątek i jestem pod wrażeniem z jakim rozsądkiem i spokojem zaaranżowałaś swoje miejsce na ziemi. Obsadzone jako pierwsze rogi działki wyglądają już całkiem dorodnie, a kolorowe byliny wprowadzają wyjątkowy nastój. Wypisane przez Ciebie na początku wątki też są moimi ulubionymi
Ja ciągle się miotam, przesadzam, zmienia się mi wizja... chociaż już wielokrotnie wydawało mi się, że wiem czego chce. Twój ogród uświadomił mi, że to w jakiej konfiguracji rośliny rosną nie jest wcale najważniejsze.... Najważniejsze, że ten ogród jest mój i ja go Tworzę. A udoskonalać to zawsze można
Trzymam kciuki za Ciebie. Cieszę się, że uporałaś się z problemami rodzinnymi i znowu jesteś. Będę zaglądać

Gruszka_na_w... 20:03, 15 kwi 2016

margaretka3 napisał(a)

No prawie tak samo u mnie: główne ścieżki mają 1 metr, a boczne 60 cm. A grządki każda ma 5mx4m, w ilości sześciu

margaretka3 napisał(a)

U mnie szerokość grządek determinował zeszły rok.Z powodu nawału prac i zawirowań osobistych, byłam w stanie robić ogród warzywny małymi partiami. Grządki miały szerokość 1,5 metra- takie klasyczne )
10 kwietnia 2015 wyglądało to tak

27 kwietnia tak

a 5 lipca tak

W tym roku sporo uroku dodała gęściejsza trawa na ścieżkach. Ubiegłoroczne lato było okrutne dla trawników.
Dzisiejsze zdjęcia

Udanych plonów, Margaretko )

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies