Posadź np. 3 kule zimozielone (trzmielina, tuja, cis) na pniu szczepione na różnych wysokościach - daj je w grupie, a pod nimi zrób kompozycję z kul niskich (tak żeby "grały" z tymi na pniu) - masz tu jakieś 2 bukszpany i tuję okrągłą (zdecyduj się na coś), a przy schodach to chyba tuja kolumnowa - przesadziłabym ją stąd. Na koniec całość czymś zadarniającym typu runianka, bodziszek, ew. żurawki niskie, kępki traw niskich - wedle uznania. Nie rób "misz-maszu", zrób eleganckie wejście
Tak przyciełam ją jak była krzakiem . Obcięłam dolne gałązki , żeby zrobić kulkę .Teraz przycinam ją regularnie gdy przekwitnie .Na żywo wygląda super.
Mam stary zaniedbany trawnik. Od lat nie widział weltykulatora ani aeratora. Pełno chwastów i mchu.
W weekend ścięłam nisko i zrobiłam wertykulacje krzyżową ale płytko. Niestety mech jeszcze jest. Tak to wygląda dzisiaj:
Po wertykulacji spryskałam większe skupiska chwastów Starane trawniki. Widze ze będę musiała poszukać jeszcze środka na wiechlinę i chwastnice. Część usuwam ręcznie ale tego jest tak dużo ze tylko chemia pomoże.
Chciałam się trzymać tego schematu ponieważ wymiana wszystkiego nie wchodzi w grę. Poza tym mój trawnik prawdopodobnie nigdy nie będzie idealny ponieważ naokoło domu pola. Chciałabym doprowadzić jednak do stanu możliwie najlepszego jaki się uda uzyskać odpowiednimi zabiegami i pielęgnacją..
Myślałam ze wiem co mam dalej robić ale nasunęły mi się pytania:
Ponieważ trawnik jest zachwaszczony pomyślałam ze nie będę robiła teraz dosiewek a cały sezon przeznaczę na odchwaszczanie i ewentualnie opryski. Wschody z dosiewek uniemożliwią mi zastosowanie chemii. Dosiewki zrobię jesienią. Czy takie rozumowanie ma sens.
1. robić aeracje? Jeśli tak to kiedy? Musze odczekać jakiś czas po wertykulacji?
2. Kiedy po oprysku można podlać i nawieźć trawnik? Chwasty zaczynają się zwijać.
3. Co zrobić z mchem? Nie przejmować się pozostałym mchem i sypać saletrę? Mam w domu saletrę wapniowa. Czy jednak zastosować dolomit żeby zwalczyć resztki mchu. A może już jest za późno i potrzebny nawóz wieloskładnikowy?
Pokierujcie proszę jak to najlepiej zrobić. Z góry dziękuję
nie ufam temu mojemu ogrodniczemu, srednią tez wiedze tam mają ostatnio oglądałam cisy ( bo mi jeden podsycha z tych nowych) i na doniczce hicksii a na metce hilli i babka nie byla mi w stanie powiedziec w koncu co to
ps. listu oczywiscie nie wyslalam, nie wiem czy juz nie za późno
Że pięknie, jak z folderu każdy widzi, że wylizane - też, ale żeby kubeczki na pomidory nie były nawet pochlapane od podlewania?? Widzicie to? Nawet grudeczki ziemi nie ma nigdzie!
Szalona...
Dla lepszego wyobrażenia sobie jak to miałoby wyglądać poniżej umieściłem zdjęcie frontowej części działki z wrysowanymi jak na planie granicami rabat, chodników, i czterema drzewami (raczej nastawiam się na formy kuliste na wysokim pniu).
Trudno powiedzieć jednoznacznie na podst. 2 pędów, reszta jest ścięta, może być rabatowa, a może odbija Ci forma nieszlachetna z podkładki i masz zdziczałą pnącą, nie widzę podstawa jest przysypana piaskiem. Musisz to sprawdzić.
Jak widać mchu ciągle jest dużo. Wertykulacje robiłam na krzyż choć wiem ze wiosenna to tylko w jedna stronę ale pomyślałam ze gorzej to i tak już być nie może. A zależało mi na usuniecie mchu.
Po wertykulacji spryskałam trawnik starane trawnik aby pozbyć się większych skupisk chwastów które są w dużej ilości.
Bozsz, dobrze ze wertykulacje robi się raz w roku. Mnie niestety czeka jeszcze raz w tym roku bo trawnik wygląda okropnie. Więcej mchu niż trawy. A do tego chyba mam wiechlinę niestety i wygląda na to ze będę musiała część tego tzw. trawnika usunąć i jeszcze raz założyć.
Mech wyłaził ze aż milo, wywiozłam chyba z 30 taczek a i tak ciągle go w trawie pełno. Wieczorem rak i pleców od tego grabienia nie czułam. eM patrzył na mnie i pyta: co ty tak stękasz Ano stękam, mowie. Zapraszam do ogródka to zobaczysz dlaczego
A tak wyglądał ''trawnik''
Na tym zdjęciu dokładnie widać gdzie jest w miarę dobra trawa a gdzie zaczyna się pasek z wiechlina.