Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Małej Mi - sezon 2016 21:10, 05 mar 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Muminek od kamieni nie odchodzi, tam ma płytką wodę gdzie może wrzucać kamienie do woli (dziadek wybierze), ma fontannę i wodę co leci z kamienia (super się zatyka palcem i pryska na około)..ma tu wszytko co potrzebne czyli wodę i kamienie.. proponuję coś takiego.. wiem, że trudno o takie kamienie, ale możesz postawić 3 małe i też będzie zabawa. Bezpieczna zabawa, a wygląda też ładnie. Masz głowę pełna pomysłów coś wymyślisz, a w sprawach technicznych zawsze pomożemy.

inspiracje
z wylewką blachę nierdzewkę się kupuje na składzie materiałów budowlanych.
Możesz zrobić płytki strumyk z obiegiem wody, może być krótki..

Albo taka niecka.. foto z takim wydrążonym pniem..

Ania masz rację. Myślałam, że będę pilnować i w ogóle, ale masz Muminki i sama widzisz jak to jest i wiesz co mówisz. Nie będziemy podejmować zbędnego ryzyka i kusić losu. Kształt wyznaczę docelowy, wysypiemy żwirkiem i faktycznie na razie takie coś jak u Was zrobimy. Choćby ze dwa takie kamienie, jeden większy, drugi mniejszy, albo poszukam czegoś w inspiracjach, które mi wrzuciłaś. A oczko jak Igunia podrośnie zrobimy. Będzie już wszystko rozumiała więc z większym dzieckiem już będzie inaczej. Dzięki Anuś
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:09, 05 mar 2016

Do góry
A i takie nietypowe ułożenie drewna

Notabene ta taśma ruchoma w tunelu wiodła nas w srodku miasta do gondoli. Cobysmy sie w butach narciarskich zbytnio nie zmęczyli

Ale widac ze wczesnie rano z M startowaliśmy na wyciągi bo w tunelu jeszcze pusto
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:07, 05 mar 2016

Do góry
I nieśmiało pojawia się corten w dekoracjach, ale widziałam równiez w trakcie podrozy całe budynki obłożone cortenem. Piękni sie corten wkomponowywal w ciemne drewno

I nie wiem dlaczego wszyscy pisza o stylu scandi... Dla mnie alpejski wszechobecne drewno i skory.
Coraz częsciej widywałam tutaj nielakierowane , surowe drewno

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:02, 05 mar 2016

Do góry
Ale najbardziej podobały mi sie domy stylizowane na i ich stodoły. Z listewkami z drewna, ktore słuzą w stodołach do składowania drewna a w nowym wydaniu po prostu stanowią ozdobę elewacji i zaluzji przesłaniających widok.

Oj marzy mi sie tak położony dom... Na wzgórzu.... Z widokiem na dolinę i ogrodem piętrowym...
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 21:01, 05 mar 2016

Do góry
Pozdrawiam z imprezy
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:59, 05 mar 2016

Do góry
ewusia81 napisał(a)

Basiu, ja to widzę tak

w narożniku tuja Smaragd- tańsza wersja (na drugim zdjęciu cis Hicksii- musiałby być kupiony już duży skoro wolniej rośnie więc pewnie kosztuje "majątek")
z lewej rozplenica japońska 'Herbstzauber'
obwódka z kulek bukszpanu
na środku hortensja Anabelle, po bokach to różowe- krzewuszka cudowna Minor Black
i Twoja ukochana sosna na pniu- tu sosna czarna Bambino...

Ewusiu81---- ☺ ☺ ☺

Fantastycznie to wygląda ☺ Tylko ją mam tam malutko miejsca. i nie ma szans niestety na taką różnorodność. W ogóle to miejsce jest nieustawne, ni w pięć, ni w dziesięć... Beznadzieja.

### Rabata ma 1,5m długości i tylko 1m szerokości. ###

Masz może pomysł na okrojona wersje tego cuda ? Bylabym wdzięczna. ☺
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:56, 05 mar 2016

Do góry
I nawet rynny drewniane.....
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:55, 05 mar 2016

Do góry
Przepiekne zdobienia drewniane

I koronki drewniane
Róże Davida Austina 20:53, 05 mar 2016

Do góry
Jude the Obscure (Ausjo) - jedno z rodziców tej róży to Windrush. Kwiaty duże, okrągłe, koloru kremowo-żółtego. Kolor zmienny, zależny od temperatury. Zapach mocny, owocowy. Pokrój wyprostowany, tworzący zgrabny krzaczek. Róża nosi nazwę jednej z postaci powieści Thomasa Hardy. Na rynek została wprowadzona w 1995 roku.

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:52, 05 mar 2016

Do góry
Kilka fotek z Ortisei - polecam tę miejscowość w włoskiej częsci Tyrolu. Jeste niezwykle urokliwa i z bardzo konsekwentna architektura alpejska - dominuje biel i drewno.

Zielonym od linijki - ogród Ivony 20:51, 05 mar 2016

Do góry
No włąsnie sie zastanawiam nad tym żeby tam gdzie jest 8 tam beda fastigiaty sa zaznaczone zielonymi kropkami i tam chcialam dać pod tymi grabami szpaler rozplenic a dalej tam na zachód szpaler miskantów ML a przed nimi zawilce.Nie wiem czy to dobry pomysł.
Suma sumarum zostaje molinia nie no żartuje ale nie wykluczam
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:50, 05 mar 2016

Do góry
paula23 napisał(a)

A długość po łuku?
Szerokość od rogu do brzegu?

Twoja rabata ma mniej więcej taki kształt?
Opisz to co na czerwono ile ma cm?

Linia u góry -3,7m
Linia prostopadle do dołu - 3,5m
Szerokość od rogu do brzegu - ok. 3 m, a dokładniej 2,8m
A długości po łuku nie zmierzyłam i klops

Ale zmierze i dam znać. ☺

Rabata ma dokładnie taki kształt jak narysowalas, tyle, że u Ciebie jest to perfect a u mnie linia brzegowa jest krzywa-bede jednak dążyć do tego, by była tak idealną jak Twoja ☺
Ogród Małej Mi - sezon 2016 20:49, 05 mar 2016

Do góry
Katkak napisał(a)

Ania a wdupie humor, nie humor, bezpieczeństwo przede wszystkim

Muminek od kamieni nie odchodzi, tam ma płytką wodę gdzie może wrzucać kamienie do woli (dziadek wybierze), ma fontannę i wodę co leci z kamienia (super się zatyka palcem i pryska na około)..ma tu wszytko co potrzebne czyli wodę i kamienie.. proponuję coś takiego.. wiem, że trudno o takie kamienie, ale możesz postawić 3 małe i też będzie zabawa. Bezpieczna zabawa, a wygląda też ładnie. Masz głowę pełna pomysłów coś wymyślisz, a w sprawach technicznych zawsze pomożemy.

inspiracje
z wylewką blachę nierdzewkę się kupuje na składzie materiałów budowlanych.
Możesz zrobić płytki strumyk z obiegiem wody, może być krótki..

Albo taka niecka.. foto z takim wydrążonym pniem..
Co się stało kwiatom ... 20:48, 05 mar 2016

Do góry
Cięcie hortensji 20:44, 05 mar 2016

Do góry
Kokesz napisał(a)
Kupiłam Hortensję Little Lime. Pędy mają długość ok 48 cm. Czy powinnam ją przyciąć, jeśli tak to na jaką wysokość? Jest dosyć ładnie rozgałęziona. Czy patyczki mogę ukorzenić?

Skróć gałązki co najmniej o połowę. Gałązki możesz ukorzenic. Lepiej do ziemi, w wodzie zgniją.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:44, 05 mar 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)

Madżenko u mnie zimno okropnie. Wyszłam do ogrodu, ale wróciłam nie dało się pracować

Jak to zimno? Od 13:00 u mnie było pięknie i ciepło. Zapełnilam w ogridzie 4 worki bio!
Ale rano fakt zimno, buro, fe!

Zatem dla Ciebie trichę słoneczka

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:40, 05 mar 2016

Do góry
Basilikum napisał(a)
o juz w domu jak minela podroz wyglada mi na to, ze trafiliscie w obie strony w najlepsza pogode

Oj tak na podróz mielismy dobra pogode tylko gdy byliśmy na stoku to padało niesamowicie. W Va Gardenie spadło 50 cm sniegu ....
Ale było i tak
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:38, 05 mar 2016

Do góry
Kacha123 napisał(a)
Wróciłaś! I jakie temperatury przywiozłaś

Przecieź obiecałam U Was chyba dzisiaj najcieplej było. Ciekawe czy M czarował pogodę w ogrodzie?

Moje krokusy też dzisiaj poczuły wiosnę

Co się stało kwiatom ... 20:36, 05 mar 2016

Do góry
Aga,cały dzień spędziłam w ogrodzie i były to bardzo miłe chwile, przycinałam, grabiłam ,obserwowałam,robiłam fotki , wreszcie chce się żyć....

Ogród Małej Mi - sezon 2016 20:35, 05 mar 2016

Do góry
Zielona napisał(a)
Anek, pamiętasz wojsławickie poletko ice dance? Tak sobie myślę, że ta turzyca nadaje się tylko na coś takiego - jako całkowity zadarniacz. Pamiętam, że przesadzałaś swoją, chyba pod brzozę. Myślisz, że kiedy już całkiem udusi ostatni kawałek przestrzeni pomiędzy swoimi rozłogami, to w końcu sama padnie, czy jednak będzie zimozielonym, gęstym dywanem? Mam nerwa na jej ekspansywność i kombinuję, gdzie eksmitować, by jak najmniej przy niej dłubać

Ona u mnie rozchodzi się na boki, ale dość porządnie, wiec ja z nią problemu nie mam. Łatwo odnóżki pourywać (dla znajomych na sadzonki) , a jak kępa się rozrośnie i wypiętrzy to ją wykopuję i dzielę. Mam chyba za ciężką glebę i nie idzie mi na boki, takiego łanu jak w Wojsławicach nie będę mieć, chyba ze posadzę małe sadzonki i bardzo gęsto.
To świeże foto.. widać, że u mnie w kępkach jest.

Z tej kępy robiłam pod brzozą rok temu.. wszytkich Ice Dance nie widać na foto
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies