Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 09:59, 05 mar 2016

Do góry
AGDULA napisał(a)
Ten strumyk to super sprawa A to będą same kamienie? Bo nie mogę znaleźć gdzie o tym piszesz.
Zobacz na priv

Między kamieniami będzie jasny żwir, tyle ze muszę kupić bo juz nie mam materiałów. To coś w rodzaju suchego strumienia, chyb że uda mi sie inwestycja z pradem (duża szansa) to przed lustrem w suchym stumieniu będzie źródełko. Zobaczymy

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 09:56, 05 mar 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Cieszę się, że się cieszysz z tego A ja razem z Tobą.
Z kosowej się pośmiałam... ależ sobie ubzdurała coś w swojej głowie

A rzeczka fajnie rozjaśni leśne zakątki Super pomysł

Znów będzie jakis oryginalny znak rozpoznawczy ogrodu
Kosowa ma malutki nie przesłonięty skrawek lustra i oczywiscie tam przesiaduje i stuka w lustro.

A juz myslałam że nic nowego nie wymyśle - a przyjechałaś - rzuciłaś pomysł z lasem i.... siedzę i tworzę

Tu będzie cd rzeczki - pod domkiem, planuje tu coś na kształt jeziorka z ozdobna donicą, do tego ławeczka i stoki kawowy
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 09:52, 05 mar 2016

Do góry
Katkak napisał(a)
Kasiula pomysł z mostkiembsuper, moim zdaniem dlfajnie zgra się tematycznie z japońcem .

Jak zwykle zadecydował przypadek
Wczoraj dorwałam stara palete i ... stare szczebelki z łóżka - i znów można coś wykorzystać , powolutku tworze mostek... Na razie pierwsze przymiarki i ... wymyte lustro (na weekend sobie zostawię bo juz uwielbiam ten widok - a od pn zasłonię bo ptaszyna nie daję za wygraną

Ogród z pergolą 09:47, 05 mar 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Podglądam dziś z telefonu, M film ogląda.
Ostatnie dni jakoś uciekły mi czasowo. Powrót do pracy po feriach, dodatkowe obowiązki.
Muszę zobaczyć, co tu się dzieje przez te dwa dni

mój teść i szwagierka są nauczycielami to wiem jak to jest, tylko ze oni pracują w takich szkołach ze ferii nie mają, non stop grajdołek..
a u mnie Iwonko chwila z rózami znowu bo Renata rozark zamawia i zastanawiam się czy nie domowić z nią choć jednej
a poza tym dumam gdzie brzozową zrobić, pamiętasz?jazzy zaproponowała po prawo od altany
i jak tak sobie myslę to chyba to dobre miejsce, w tle serby wiec brzozki by rozjasiły ten zakątek. zastanawiałam się tylko czy doorenbosy ktore rosna do 10m t nie za duże drzewa na tak mały ogrod, 12m jest do tarasu?
ale w sumie grujeczniki tez bym chciała mieć a one 12m rosną..wybieramy sie z dziewczynami z grupy łodzkiej do Rogowa to moze tam na zywo zobaczę te drzewa i podejmę ostateczną decyzję
poza tym po lewo od altany zostawie chyba ten róg na ognisko a może w przyszłości wgłębnik jak em się przyzwyczai do tej mysli..
wiem strofowalaś mnie żebym najpierw zrobiła to co mam zaplanowane a potem resztę ale lubię być na forum to jak tu nie pitolić?
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 09:47, 05 mar 2016

Do góry
Milka napisał(a)
Kasiu, bardzo już wiosennie dobrze, że podcinasz iglaki, więcej światła i miejsca na nowe

U ciebie podoba mi się taki podcięty las, więc próbuje zrobic podobnie
Teraz czas wielkiego cięcia, Wczoraj u mnie zakończyłam porządki z cięciem - cięłam jeszcze derenie, jaśminy, tawuły... Zostały jeszcze bukszpany ale z nimi wolę poczekać by nie złapały grzyba.

Powoli wracają barwy

Ogród Mirelli 09:33, 05 mar 2016

Do góry
Zimno okrutnie 0 stopni
O pracy w ogrodzie nie ma co dzisiaj myśleć

Zaczynają kwitnąć krokusy. Moim skromnym zdaniem krokusy we wrzosach nie wyglądają ciekawie. Wrzosy po zimie są tak brzydkie, że krokusy wcale ładnie między nimi się nie prezentują, zresztą zobaczcie sami.

Ogród tworzony z pasją 09:00, 05 mar 2016

Do góry
Moja przepikowana wygląda tak:

To dopiero cześć bo to robota na długie godziny
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 01:18, 05 mar 2016

Do góry
Kolejne przedwiosenne przebudzenie chociaż wiosny jakoś nie czuję jeszcze wcale, chyba przez ten padający śnieg co drugi dzień na zmianę z deszczem.... Stipę chyba trzeba siać? Ciemierniki przymrozki załatwiły. Tulipany wyszły, ale tylko "stare". Te sadzone jesienią siedzą w ukryciu. Grabie w ubiegłą sobotę przewietrzyłam, ale ciągle jest za mokro
Pozdrawiam serdecznie Wszyyyyystkich, a szczególnie witam Kasię bo gości u mnie po raz pierwszy
Eda - buziolki złapane
Jolcia - też tęsknię, ale chyba już czas coś grzebać więc będzie częstotliwość większa
Sylwia - ogród światełkowy to Wilanów. Fantastyczy
Kamila - okazuje się, że pączki jednak wiosny nie poczyniły i dalej są w tym samym stadium.
Ewcia - miałaś rację

Bratki symbolicznie nabyłam

I jeszcze tulipany..... będą

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 00:26, 05 mar 2016

Do góry
Rysunek poglądowy przyjmijmy że widać tu lawendę i bukszpany
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 00:11, 05 mar 2016

Do góry
Basienka napisał(a)
Paula23,

Dzięki za radę. ☺ ☺ ☺ A coś z wyższych drzew to klon palmowy pasowałby ?

Czyli kosodrzewiną odpada, skoro później po rozróżnienie nie wygląda ciekawie.

A trawą kostrzewa sina nie będzie się gryzla z tawuła ?
---- Jeśli nic nie wymysle lub jeśli ktoś mi nie podpowie, to chyba ta tawuła zostanie... W ogóle się nie orientuje, co zimozielonego mogłoby Pasować do tuji i fajnie kolorystycznie cieszyć oko... Hmm...

Ps. Świetny projekt .☺ Zachodze w głowę, jak to robicie, że w kilka chwil potraficię coś ułożyć ...

Bo ja wiem czy się będzie gryzła to chyba zależy co kto lubi może np kostrzewa golden toupee lub konwalnik. A zimozielone to najlepsze by były bukszpany - kulki lub obwódka. Klon palmowy też nie bardzo będzie pasował, myślałam akurat o czymś wyżej szczepionym klon lub śliwowiśnia zależy w jaki kolor pójdziesz z reszta

No chyba że Ci na tawułach bardzo nie zależy to wtedy będzie ślicznym połączeniem obwódka z bukszpanu a w środku wypełnienie lawenda lub szałwią + klon globosum Schludnie, elegancko i zimozielono też będzie

Zobacz połączenie bukszpanu z lawenda u Madzenki :

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1491-kiedys-bedzie-tu-pieknie?page=860
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 23:55, 04 mar 2016

Do góry
Gabi, Ja nawet nie wiem, kto na moje konto głosy oddaje, i to jest cudowne! Nieznajoma osobiście prawie nikomu, dostaje ze świata tyle wsparcia w tak błahej sprawie. To co by było, gdyby było co poważnego? Jestem dobrej myśli.
Świat jeszcze nie do końca zapomniał o właściwych relacjach między ludźmi.

Miłego weekendu dla Was!

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 23:54, 04 mar 2016

Do góry
A może tak + tulipany (Ten stożek to ta sama roślinka co kulki, tu zamiennik )
Obawiam się że trzmielina "zje" inne roślinki. Jeśli koniecznie ma tam zostać to dałabym ją w rogu aby poszła po budynku.

Kwitnące skarpy 23:39, 04 mar 2016

Do góry
pawel_snopek napisał(a)
Nowa rabata w przygotowaniu

Kopania nie zazdroszczę... ale miejsca pod chciejstwa to już zazdroszczę

I mówicie, że marchewka jest dobra dla panów????
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 23:33, 04 mar 2016

Do góry
Basiu
Zamieniłabym wierzbę na inne drzewko nie myślałaś o czymś wyższym? A co do reszty tawuła i szałwia obie nie są zimozielone i zimą będziesz miała pustkę, nie chcesz tam nic zimozielonego? Chociaż by kostrzewę siną(lub kulki bukszpanowe) zamiast szałwii? Kosodrzewina tam nie pasuje po czasie robi się nie ładna i wogóle jakoś mi tam nie gra. Ewentualnie pomyśl nad kulka na pniu 1 lub 3ma i obwódką z bukszpanu, dodałabym również jakieś cebulowe żeby wiosną oko cieszyły.

A co do tego nie wiem jakie warunki i wymiary ale mniej więcej poszłabym tak:
Wszystko wyścielać trzmieliną + kula + żurawki, bukszpany, hosty lub trawka np.kostrzewa to już co wolisz i na co i warunki pozwolą.

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:32, 04 mar 2016

Do góry
m_gocha napisał(a)
Wstawiam teraz odręczny plan mojego ogrodu. Postaram się również pokazać poszczególne "zakątki". Chciałabym wprowadzić pewne zmiany w moim ogrodzie. Przede wszystkim trochę złagodzić te formowane drzewa i krzewy przez wprowadzenie np. zwiewnych traw, bylin. Mam też takie miejsca do całkowitej zmiany. Liczę na krytyczne spojrzenie Ogrodomaniaków i pomoc w zaaranżowaniu mojej zielonej oazy
Oto naszkicowany przeze mnie plan

Dodam, że cała działka ma tylko 6 arów

No teraz już wiem o co Ci chodzi i jak jest ze stronami świata.
To Ty musisz sobie odpowiedzieć co tam chcesz - czy ozdobny ogród czy jagodowy raj tam chyba jest też taras tak?
ta skarpa może być atutem i niezwykle ciekawym zakątkiem.
Ja bym się niestety z orzechem pożegnała. -sory.
Późno ma liście , wcześnie je zrzuca, liście długo się kompostują - rozumię że to jakaś pamiątka - więc można zachować pień gdzieś jako element w ogrodzie.
Ten orzech od południa chyba daje sporo cienia a sama pisałaś że działka zacieniona to może trzeba się trochę odsłonić.
Chyba bym po pierwsze pomyślała jak teren wyprofilować bo warto ale najpierw musisz zdecydować jaka tam ma być funkacja bo inaczej będziesz stała w miejscu.
To takie moje myśli wolne - z patrzenia na plan i fotki a w realu może to jeszcze inaczej wygląda.
pozdrawiam
RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 23:31, 04 mar 2016

Do góry
Aż przejrzałam z ciekawości wszystkie moje zdjęcia Tuscany
W pierwszym kwitnieniu widać nieznacznie.

A w drugim kwitnieniu pojedyncze kwiatki,wyglądają tak

Malutki pod lasem 23:30, 04 mar 2016

Do góry
Niestety nie doczekałam się odpowiedzi ze sklepu, a ja się ich prosić nie będę. W końcu to oni są dla mnie, nie ja dla nich Z resztą widziała u wielu sprzedawców, że nie ma w kolorze antracyt, tylko są jakieś takie brązowawe, a u mnie brązowy nie pasuje.
Podjechałam dziś do Obi i będą takie:

Wysokości mają 57 cm, ale jak polatałam z miarką u mnie przy schodach, to wyższe są od razu szersze i zagracą mi schody. Takie chyba będą ok. Do tego kupię takie ratanowe dwie skrzynki na okna od frontu domu

A to moje wczorajsze zakupy

Haczkę może jutro wypróbuję i może ze dwa rządki dymku już wsadzę, bo czytałam, że jej nie straszne nawet kilkudniowe przymrozki
Ogród w budowie - nieustającej 23:28, 04 mar 2016

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Kochana Gabrielo. cóż to jest 5 lat naprzeciw wieczności?
Ale w innym wymiarze 5 lat ogrodowych inną się miarą mierzy!

Ogród zbudowałaś wg swoich marzeń,
mimo podtopień i innych zdarzeń.
Szpalery, rabaty, zasłony z róż -
w 5 lat powstał cudny ogród już!
I niedowiarki niech tu przykład mają,
że ogród jest piękny u tych,
którzy się starają!

Haniu, wiersz okolicznościowy i jak zwykle udany, jak Ty to robisz? Sasanki cudne, puchate, jak tylko one być potrafią.
I fakt, cóż to jest 5 lat wobec wieczności? I cóż jest piękniejszego niż biały bez wiosną?

W podziękowaniu:

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 23:27, 04 mar 2016

Do góry
A to mini rabatka 2 przed wejściem do domu po wschodniej stronie- częściowo skonsultowana z Danusią i z paroma sympatycznymi stąd osobami.

Rabatka przed:

Rabatka po ( projekt): i tu kilka wariantów. Tu chyba znów za dużo roślinek, a za mało miejsca, ale... tak trudno się zdecydować.
Wariant 1.
- ściana zasłonięta trzmielinami,
- na rabacie kula na pniu ( chyba będzie to tuja),
- wokół kuli na pniu rama z bukszpanu- tylko nie wiem czy to w ogóle tu pasuje... (

Wariant 2.
- dodane begonie- chociaż sądzę, że dla nich tam miejsca już brak... podobnie jak na Wariancie 3 z zurawkami Citronelle

Pomóżcie proszę...
Ogród w budowie - nieustającej 23:24, 04 mar 2016

Do góry
Kasya napisał(a)
tez sie juz nie moge doczekac lilakow
i ciekawa jestem czy moje mlode krzaczki zakwitną, szczegolnie ze przesadzalam
i ciekawa jestem czy lilak laciniata zakwitnie bo jeszcze nie kwitl u mnie

No i takie mamy problemiki Kasiu.

Jeszcze jeden cudny,nieznany z odmiany bez:

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies