Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Żywopłotki cisowe. 23:20, 04 mar 2016

Do góry
Jest Tomas'Edison

Ogród w budowie - nieustającej 23:16, 04 mar 2016

Do góry
Generalnie to jeszcze nie zaczęłam sezonu - nie sieję, nie orzę, nie kopię, nie czyszczę, nie obcinam, nie pryskam (Miedzianem).
Ale mam nadzieję zacząć jutro, bo ma być cieplej i słonecznie u nas.
No i jestem przygotowana sprzętowo i nasiennie. Choć do tej pory siałam tylko kiełki, to jednak wsadziłam do doniczek zakupioną w worku sadzonkę floksa Blue Boy (rośnie) i agapanta przywiezionego z Holandii (też rośnie).
Oparłam się w tym roku zakupowi cebulowych w doniczkach, bo posadziłam jesienią i zadołowałam w donicach narcyzy i tulipany właśnie po to, żeby nie kupować.
"Oparłam się" aż do dzisiaj, bo były w ogrodniczym takie duże doniczki z narcyzami i to tylko po pięć złotych - wszyscy rozumieją, prawda?

Więc jutro robię dzbanek ciepłej wody z cytryną (bez fiołków) i zaczynamy wiosnę w ogrodzie.

Mój jest ten kawałek ogrodu 23:16, 04 mar 2016

Do góry
Mam taką różę NN, słabe zdjęcie, bo z komórki. Francuska pachnąca. Kolor jakby róż, ale z łososiem? Przynajmniej na zdjęciu. Szukałam w internecie, do niczego nie dopasowałam.
Ogród w budowie - nieustającej 23:09, 04 mar 2016

Do góry
Kochana Gabrielo. cóż to jest 5 lat naprzeciw wieczności?
Ale w innym wymiarze 5 lat ogrodowych inną się miarą mierzy!

Ogród zbudowałaś wg swoich marzeń,
mimo podtopień i innych zdarzeń.
Szpalery, rabaty, zasłony z róż -
w 5 lat powstał cudny ogród już!
I niedowiarki niech tu przykład mają,
że ogród jest piękny u tych,
którzy się starają!

Ogród w budowie - nieustającej 23:04, 04 mar 2016

Do góry
mira napisał(a)

Ciut po czasie ale ważne że w tym kwartale
To ja dziękuję, że tu jesteś i dzielisz się tak pięknie swoim doświadczeniem ogrodowym a także cudnymi relacjami ze swoich pięknych podróży po ogrodach.
Przy tej okazji życzę Ci w tym roku pięknych wrażeń z ogrodowych wypadów i mam nadzieję na jakąś spokojną herbatkę w moim małym królestwie.

to chyba jest okazja i można ją uświetnić

pozdrawiam

Ale się wzruszyłam. Dzięki za te słowa. I za uświetnienie piękną różą, czyli tym co tygrysy lubią najbardziej.
Na pewno w tym roku będzie ta spokojna herbata w Twoim królestwie, na tysiąc procent.
Żywopłotki cisowe. 23:03, 04 mar 2016

Do góry
Z siewu z torebek.

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 23:02, 04 mar 2016

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Irenko, u mnie ma padać deszcz, wyprawa dopiero w poniedziałek. W sobotę i niedzielę zajęta z wnuczkiem jestem, młodzi na wyjeździe. Ta sama rabata pod innym kątem

Śliczne rabaty Haniu. Pozdrawiam
Ogród w budowie - nieustającej 23:01, 04 mar 2016

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Cieszę sie że Ci sie rózany walc spodobał , piekne róże i do tego podpisane. Gratki na pięc latek a w Warszawie będę, juz to ustalone.

Bardzo mi się spodobał.
Cieszę się na lilaki, choć to dopiero za ponad dwa miesiące.
Czekam z utęsknieniem na pierwsze kwitnienie tej odmiany NN, którą dostałam od znajomej dwie jesienie temu. Bo pąki kwiatowe są, ale to był odrost, więc nie wiem czy w tej sytuacji na pewno będzie taki cudny błękitny.

Ogród w budowie - nieustającej 22:56, 04 mar 2016

Do góry
tulucy napisał(a)
Gabrielo chapeau bas! Jednym słowem określiłaś nie tylko mój ogród, ale i mój charakter, vide ogród jest zwierciadłem duszy pozdawiam

Tak to wygląda. Róża dla Ciebie, Mme Isaak Pereire z konikiem polnym nawet.

Ogród w budowie - nieustającej 22:53, 04 mar 2016

Do góry
Gabriela napisał(a)
Zauważyłam, że właśnie minęło mi pięć lat od zalogowania na Ogrodowisku, to było 25 lutego 2011 roku, co widać obok.
Znalazłam forum, szukając informacji o angielskich ogrodach, a właściwie wyjazdach do nich, a tutaj było już wtedy dużo artykułów.
Po raz pierwszy wpisałam się na wątku o różach Davida Austina i wstawiłam swoje zdjęcia. To było tutaj:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/350-roze-davida-austina?page=3
A potem był mój wątek o alejce z drzew, wątki o angielskich i francuskich ogrodach,itd, itd.
Już w październiku 2011 roku spotkałam się po raz pierwszy na żywo z dziewczynami z forum i było tak, jakbyśmy się znały od stu lat, a znałyśmy swoje ogrody jedynie ze zdjęć i tekstów na forum.
Znalazłam to miłe miejsce i jednocześnie znalazłam przyjaciół w ogrodnictwie i kwiaciarstwie. Dziękuję.

Ciut po czasie ale ważne że w tym kwartale
To ja dziękuję, że tu jesteś i dzielisz się tak pięknie swoim doświadczeniem ogrodowym a także cudnymi relacjami ze swoich pięknych podróży po ogrodach.
Przy tej okazji życzę Ci w tym roku pięknych wrażeń z ogrodowych wypadów i mam nadzieję na jakąś spokojną herbatkę w moim małym królestwie.

to chyba jest okazja i można ją uświetnić

pozdrawiam

Ogród w budowie - nieustającej 22:52, 04 mar 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

Gabrysiu, chyba lepiej Powsin jako drugi, bo potem zapraszam na kawkę
mieszkam 2-3 km od Powsina

Będzie jako drugi. Cieszę się że dołączysz i mam nadzieję że zdążymy i na kawkę.

Rok temu pławiłyśmy się w zapachach w Kórniku:

Żywopłotki cisowe. 22:52, 04 mar 2016

Do góry
Franz Kafka

Niska Nugat, w tym roku kupiłam drugą.

Lady Darlene słabo dorastają karpy. podobna jest Akita zaginęła mi.

Mam jeszcze Tomas Edison tylko w bałaganie zdjęć zaginęła mi. Ciemno fioletowa.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:49, 04 mar 2016

Do góry
Witam Wszystkich !

Proszę o pomoc w korekcie projektu rabaty. Nie mam zielonego pojęcia o łączeniu roślin , dlatego liczę na Was- doświadczonych w bojach ogrodowych forumowiczów

Poniżej rabata 1- stan jaki zastałam po poprzedniczce kupując dom. Krótko: mydło i powidło- 2 rododendrony, hortensja i 3 tawułki chińskie. Myślę, znaleźć dla tych biedactw inne miejsce, bo nie pokrywają mi się one z moją wizją rabaty.

- stanowisko rabaty: od rana do godz. 14 słoneczko,
- rabata niewielka jak widać,
- linia rabaty do zrobienia
- wzdłuż płotu chciałabym posadzić Tuje "Szmaragd"
- przed tujami, tak jak na projekcie- tawuły japońskie "Golden Princess"
- w rogu " wbiłam" wierzbę na pniu "Hakuro"
- po bokach kosodrzewinę,
- przed tawułami Szałwie omszoną
- wiem, że na Ogrodowisku bardzo często pojawiają w projektach hortensje, ja nie chciałabym ich na rabacie...

PROBLEM: całość na projekcie kompletnie nie gra

--- Jak to ułożyć ?
--- Za dużo tu chyba gatunków, a za mało miejsca..

Bardzo mi zależy, żeby w projekcie zostały i tuje "Szmaragd"
( z racji wścibskich sąsiadów) i tawuły "Golden Princess"- widziałam podobne zestawienia na ogrodowisku i prezentowały się BAJECZNIE !!!

Proszę pomóżcie mi to ułożyć.
Chciałabym to choć w części ogarnąć przed przyjazdem w czerwcu rodziny z zza granicy, zwłaszcza, że rabata znajduje się naprzeciw altany.

A tak ktoś z forumowiczów Ogrodowiska miał zrobioną rabatę przy wykorzystaniu Tuji i tawuły.

Ps. Nie wiedzieć czemu, ale u mnie te żurawki bordowe w ogóle nie chcą rosnąć, więc wykonanie niemal identycznej rabaty nie wchodzi w grę, pod względem miejsca także. Pomóżcie...
Ogród w budowie - nieustającej 22:46, 04 mar 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Gratki na 5 latek ....

Ogromne karpy pomarańczowych dalii wyciepałam.. a tu Tobie by się przydały.

Czarnuszkę miałam dosłownie jedną.. i mi się wysiała..dzieciow rośnie wkoło sporo... tylko na rabacie gdzie Danusia powiedziała ZERO KFIOTKÓW. I teraz mam pytanie.. czy jak to przesadzę to przeżyje ???

W zeszłym roku nie wysiałam knautii.. ale wysiałam tydzień temu.. i jedna skiełkowała.. liczę na więcej Też ją kupowałaś?? Siałaś? Kwitła w tym samym roku?

Dzięki

By się przydały takie dalie, mam nadzieję że te ze strzępiastymi, czarnymi liśćmi zachowałaś.

Jeżeli czarnuszki są malutkie, to wykop tak, żeby była cała bryła ziemi z siewkami, nie przesadzaj pojedynczo, bo one mają korzeń palowy, dlatego z większymi, starszymi egzemplarzami to się nie uda. Chociaż Ty przesadzasz wszystko o dzikich porach i Ci rośnie.

Kanutie siałam w zeszłym roku, słabo wschodzą, miałam trzy sztuki, zakwitną w tym samym roku i nawet przezimowały. Są śliczne:

Żywopłotki cisowe. 22:30, 04 mar 2016

Do góry
Żółta dekoracyjna Kelvin Flodlight bardzo słabo dorasta karpa i ciągle kupuję nową.

Podobna do wyżej pokazanych, nazwy ciągle mylą w sprzedaży.

Spectacl pół kaktusowa, kolor b. ładny ale kwiat ciągle niedorobiony, lub ma taką urodę.

Biała Fleurel dekoracyjna duża lub Snowbourd są takie same.

Ogród Małej Mi - sezon 2016 22:25, 04 mar 2016

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Na świętego Kazimierza
czajka już zza morza zmierza!
Ja z kolei z morza brzegu rwę,
aż gubię kapcie w biegu!
Dokąd lecę, ktoś mnie spyta?
Poprzez góry, łaki, pola
nie ciągnie mnie tam niewola,
lecę z wieścią, z myślą szczerą,
żeby zdążyć choć na rano.

Kiedy domownicy wstaną
niech zobaczą co nowego,
kto Kaziowi życzy, i czego.
Ja życzę zdrowia, miłości,
od wnuków wiele czułości,
od żony przytuleń wiele.
A w skrócie :100 Lat!
I wszystkiego najlepszego!

Haniu dziękuję w imieniu swoim i Kazimierza Wirtualnie naleweczkę polewam
Za nasze zdrowie
Rododendronowy ogród II. 22:02, 04 mar 2016

Do góry
Dorota123 napisał(a)

Brawo dla Reni za tak piękny filmik.

Jak zawsze ogromny podziw dla ogrodu Bogdzi, on zawsze wprawia mnie w dobry nastrój.
Filmik skopiuję do mojego wątku, żeby móc sobie poprawić samopoczucie.

Pozdrówka Dorotko.
Żywopłotki cisowe. 22:00, 04 mar 2016

Do góry
Spotkałam dwie nazwy jedna Neon, druga Babylon Purpura.
Wysoka o ciemnych liściach.

Mingus Tomi

kaktusowa Makecub Kefora. moja faworytka.

Jeszcze Perfekt Lawender, kolor zależy od wysokiego nawożenia. to moje spostrzeżenia. Ogólnie wydaje mi się że dalie są żarłoczne.

Szmaragdowy Zakątek 21:57, 04 mar 2016

Do góry
Nikita napisał(a)
Mam chwilkę czasu, to wklejam przysłowie na dziś:
Dzień Świętego Kazimierza resztki zimy uśmierza.

I obowiązkowo licznik wiosenny…

Oj coś czuję, że wszyscy podziałamy ogródkowo w ten weekend...!!!!!!

Oj ja też tak sądzę, nawet mam już plany na jutro.
Rododendronowy ogród II. 21:51, 04 mar 2016

Do góry
Rench napisał(a)
A ja mam dla Ciebie coś innego,na poprawę nastroju

Wspaniały Rododendronowy

Brawo dla Reni za tak piękny filmik.

Jak zawsze ogromny podziw dla ogrodu Bogdzi, on zawsze wprawia mnie w dobry nastrój.
Filmik skopiuję do mojego wątku, żeby móc sobie poprawić samopoczucie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies