Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Ani :)

Ogród Ani :)

kasja83 21:19, 16 kwi 2016

Hej Aniu to u Ciebie dziś intensywnie towarzyskoTo czekam na ten Twój plan.
anbu 17:53, 17 kwi 2016

Wraca temat moich rybich łusek na środkowej rabacie w przedogródku.
Musiałam cofnąć się kilka stron aby zacytować Toszkę

Toszka napisał(a)
Jedno tylko będzie najtrudniejsze - wyszło mi to w trakcie rysowania, a ty będziesz musiała pomierzyć, pokalkulować i zacząć od strony schodów...otóz wielkość łuku łusek trzeba będzie dopasować do wielkości jednej z kulek lub półkuli. Wtedy uzyskasz kompatybilną przestrzeń, niby fale nawiązujące do kształtu kul.
Ważne aby nie przekombinować całości, bo zamiast spójnosci uzyskamy irytujący chaos

To ta rabata zaznaczona na czerwono.

Zebrałam się w sobie i wyszłam poukładać doniczki, aby mieć jako takie rozeznanie.
Toszka pisze aby zacząć od schodów.
Ok, ale od których schodów? Od tych z domu, czy może od tych z kostki betonowej ciągnących się wzdłuż rabatki?

Opcja pierwsza wzdłuż schodów betonowych, do końca rabaty - do góry.

Opcja druga (nieporadnie naszkicowana ) od cypelka po prawej stronie, czyli od schodów od domu zataczają lekkie koło, ciągnąc się wzdłuż schodów betonowych, do końca rabaty - do góry. (Nie wiem czy ktokolwiek zrozumiał to co wyżej napisałam )

cdn.
anbu 18:31, 17 kwi 2016

Rabata ma wymiary:

A tu poukładane doniczki. Na roślinki nie patrzymy, wszystkie cztery sztuki do przesadzenia. Nie będę ukrywać utrudniały mi robotę
Został tu pieris, azalia maruszka (nawet mam dla niej miejsce i dokupię jej koleżanki ), jakaś karłowata choinka (teście nie chcieli i jeden mariken ginkgo ale w formie krzewu.

cdn.
anbu 19:08, 17 kwi 2016

Materiał na łuski. Najlepszy byłby cis lub bukszpan. No chyba, że coś innego? Kompletnie nie wiem jakie wymiary powinny mieć łuski

Znalazłam takiego cisa. Taxus baccata Repandens - Cis pospolity Repandens Niski wolno rosnący krzew szeroko się rozrastający. Igły ciemnozielone. Po 10 latach osiąga 0,5 m. wysokości i ok. 1,5 m. szerokości. Wymaga gleby żyznej i wilgotnej.
Jak gęsto powinnam go sadzić Toszko, skoro rozrasta się do 1,5 m szerokości?
Jak ustawiałam doniczki to te łuski wychodziły mi tak około 1,0m x 0,5m. Ale nie wiem czy nie są za małe?

I na koniec zdjęcia dla tych wszystkich co dotrwali do końca
Jeden z moich berberysów na tarasie

Wiśnia umbra ma już listki

Kulka z cisa, cudniasta

Kulkowisko z góry, ze schodów, jeszcze bez wypełniaczy. Na razie tylko podlewam

Stożki i kulki cisowe z drugiej strony Jeszcze bez fryzur takich jak trzeba

I na koniec bursztynooka dziewczyna o blond włosach

anka_ 19:40, 17 kwi 2016

Wiesz aniu ja w kwestii planowania jestem zielona, ale tak wzrokowo (na kartce) to bardziej podoba mi się ta wersja.

Ale ja się w zasadzie nie powinnam odzywać w tym temacie, bo dla mnie to czarna magia. Dopasowanie fal do kulek, fale Dunaju... (te to u mnie na azaliowej są- chyba pójdę jutro ze sznureczkiem)

Blondi piękna.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
anbu 19:53, 17 kwi 2016

Aniu dzięki no mi też ta wersja bardziej się podoba
Ale obawiam się, że znowu upycham za dużo roślin, mam problem z odległościami :/

Toszka w Twoim wątku podała nazwy cisów.
Bezwstydnie kopiuję teraz

Toszka napisał(a)
Taxus baccata Repandens
Taxus cuspidata Rustique
Taxus x media Denisiformis
Taxus x media Fairview
Taxus x media Farmen
Taxus x media Thayerae

Przejrzałam je, nie dość że ciężko je kupić, to one jeszcze jakoś takie wielkie rosną a ja chcę niski żywopłot. Dlatego bukszpan by mi leżał bardzo
A może ten Taxus baccata Repandens też się nie nadaje?
alis 20:09, 17 kwi 2016

anbu napisał(a)
Materiał na łuski. Najlepszy byłby cis lub bukszpan. No chyba, że coś innego? Kompletnie nie wiem jakie wymiary powinny mieć łuski

Znalazłam takiego cisa. Taxus baccata Repandens - Cis pospolity Repandens Niski wolno rosnący krzew szeroko się rozrastający. Igły ciemnozielone. Po 10 latach osiąga 0,5 m. wysokości i ok. 1,5 m. szerokości. Wymaga gleby żyznej i wilgotnej.
Jak gęsto powinnam go sadzić Toszko, skoro rozrasta się do 1,5 m szerokości?
Jak ustawiałam doniczki to te łuski wychodziły mi tak około 1,0m x 0,5m. Ale nie wiem czy nie są za małe?

I na koniec zdjęcia dla tych wszystkich co dotrwali do końca

Wiśnia umbra ma już listki

Kulka z cisa, cudniasta

Kulkowisko z góry, ze schodów, jeszcze bez wypełniaczy. Na razie tylko podlewam

Stożki i kulki cisowe z drugiej strony Jeszcze bez fryzur takich jak trzeba

I na koniec bursztynooka dziewczyna o blond włosach

Aniu, plany na rabatę super, kulki cudniaste, a już myślałam, że byłaś na kawce na balkonie sąsiadki
Na koniec blondi- piękna bez dwóch zdań.
kasja83 20:15, 17 kwi 2016

Hej Ania super zwizualizowałaś łuskiczekam na decyzję co wybierasz
21:17, 17 kwi 2016
anbu napisał(a)
Rabata ma wymiary:

A tu poukładane doniczki. Na roślinki nie patrzymy, wszystkie cztery sztuki do przesadzenia. Nie będę ukrywać utrudniały mi robotę
Został tu pieris, azalia maruszka (nawet mam dla niej miejsce i dokupię jej koleżanki ), jakaś karłowata choinka (teście nie chcieli i jeden mariken ginkgo ale w formie krzewu.

cdn.

Aniu ja też jestem za tym ułożeniem, jestem ciekawa co ci wyjdzie
AnnaCh 08:30, 18 kwi 2016

MonikA napisał(a)
Aniu ja też jestem za tym ułożeniem, jestem ciekawa co ci wyjdzie
Ja też
Daję znak życia i pozdrawiam. Bez powiadomień strasznie ciężko...