Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Magary Dramaty z Rabaty 08:30, 20 lip 2023

Do góry
Magara napisał(a)
Przy tarasie:

O żesz…
Szczęka mi wpadła gdzieś w te rabatki…
Dereń biały - Cornus alba 07:51, 20 lip 2023

Do góry
zawitka napisał(a)

Tak wygląda po zasmarowaniu rany ale dalej zastanawiam się czy nie odciąć tej galęzi całej po L str.????????

Jak jest martwa to bym wyciała i posmarowała maścią
Dereń biały - Cornus alba 07:44, 20 lip 2023

Do góry

Tak wygląda po zasmarowaniu rany ale dalej zastanawiam się czy nie odciąć tej galęzi całej po L str.????????
Małymi krokami-Ogród Wioli 07:29, 20 lip 2023

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Dzięki!
Zgadza się to szałwia tylko , że nie omszona a okręgowa Purple rain

Też ją mam ale musiałam przyciąć bo cała wyległa.
U Ciebie mniejsza i cały czas kwitnie...
Może błąd zrobiłam, że ścięłam do zera?
Ona kwitnie całe lato?
Magary Dramaty z Rabaty 07:22, 20 lip 2023

Do góry
Magara napisał(a)

Pomarudzić trzeba, ludzka rzecz ale Magarku masz cudownie, a ten widoczek zacytuję, bo moje serce szybciej zabiło jak je zobaczyło pięknie
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 07:14, 20 lip 2023

Do góry
Lilie schowane w trawach ale zdradza je zapach który czuć z kilku metrów
Małymi krokami-Ogród Wioli 06:04, 20 lip 2023

Do góry
Kokesz napisał(a)

Śliczne wszystkie a co rośnie między trawami na pierwszym zdjęciu?
Wygląda jak szałwia?

Dzięki!
Zgadza się to szałwia tylko , że nie omszona a okręgowa Purple rain

Ogród Muszelki 01:51, 20 lip 2023

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Piękne te supertunie.
Jakoś nigdy ich nie sadziłam.
Widoczek ogólny piękny

Tak, supertunie są super. Sadzę je od kilku lat. Najobficiej kwitną w pełnym słońcu, w dużej donicy lub glebie.

Na zdjęciu odm. 'Bubblegum'. W połowie maja posadziłam do dużej donicy maleńką sadzonkę. Po dwóch miesiącach, mała sadzoneczka zamieniła się w wielki bukiet kwiatów o średnicy ok. 160 cm.

Tę samą odmianę posadziłam do wiszących doniczek na tarasie. Większość dnia są w cieniu. Kwitną dużo słabiej.
Magary Dramaty z Rabaty 00:44, 20 lip 2023

Do góry
Magara napisał(a)
Przy tarasie:

Tu mi się szczególnie podoba!
30 arów wietrznej pustyni 00:31, 20 lip 2023

Do góry

Mniejsza półkolista.
30 arów wietrznej pustyni 00:30, 20 lip 2023

Do góry
Frontowa rabata z ledwo widocznymi dereniami...
30 arów wietrznej pustyni 00:28, 20 lip 2023

Do góry

Rabata z różanecznikami przechodząca w mniejszą półkulistą frontową.
30 arów wietrznej pustyni 00:25, 20 lip 2023

Do góry

Drodzy miłośnicy ogrodów, pomóżcie! Mamy 30arową działkę. Gleba raczej 6 klasa, może fragmentami 5, piasek suchy jak pieprz, sporo skrzypu polnego i tzw.prosa z którymi walczę co roku. Na tyłach działki, za szklarnią i warzywnikiem założyliśmy mały sad, który jest również zdominowany przez perz i chwast przypominający szczaw. Nie chcieliśmy pryskać roundapem czy inną chemią i teraz toczymy tą nierówną walkę Oprócz tego mini sadu i młodej lipy przed domem, tak naprawdę nie mamy żadnych drzew. Po wschodniej str.skrawka cieniu użycza nam sosna pospolita i parę rzadkich świerków rosnacych na działce sąsiada. Od zachodu mamy pola, więc jest dość wietrznie-rok temu, wiosną posadziliśmy tam wzdłuż płotu graby z myślą o formowanym zywoplocie-144metry długości.
Wschodni płot obsadzilismy tegoroczej wiosny cisami Hicksii, zaś wzdłuż frontowego ogrodzenia posadziłam jesienią derenie białe Sibirica (pod wpływem internetowej inspiracji dereń+rozchodnik okazały), które teraz już mi nie do końca pasują, bo to nie będzie juz szkieletem kiedy opadną liście na zimę (wcześniej nie mialam pojęcia o czymś takim jak szkielet ogrodu). W narożnikach wsadzilam po jednej sośnie Oregon Green, bo nie mogę dać tu wysokich drzew ze względu na linię energetyczną biegnącą dokładnie wzdluz frontowego płotu.jedną rabatę półkolistą jakoś obsadzilam (sosna, kosodrzewiny Pumilio,miskant memory, rozchodnik okazały, jeżówki wśród rozplenic Red Head oraz kocimiętki niskie. Druga rabata zdarniowana, i weny brak. Rozpisalam sobie trochę pojedynczych gatunków, ale im wiecej wątkow przegladam na forum, tym wieksze mam wrazenie że te moje plany nasadzeń są raczej kiepskie...jesienią będziemy robic podjazd i ścieżkę na linii furtka-dom, ale juz chcialabym jakos zagospodarować ten front.
Magary Dramaty z Rabaty 00:13, 20 lip 2023

Do góry
Różności cd.:

Jeżówki z widokiem, jeszcze

Gaury. Zadziwiają mnie. Te dwie szaleją. Kilka metrów dalej zimy nie przetrwała ani jedna z pięciu. Przy tarasie też mam, zakwitną chyba w grudniu Warunki wszędzie podobne, tu cos im wyjątkowo pasuje, co bardzo mnie cieszy - nie widzę jałowca

Hortensje WimsRed - ten etap u nich lubię najbardziej

Zestawienie, które wyszło przypadkiem, a się sprawdziło - floksy, mikołajek, jeżówki

Magary Dramaty z Rabaty 00:08, 20 lip 2023

Do góry
I jeszcze różności:

Róże Hansestadt rostock sadzone w tym roku kwitną Na zdjęciu z bodziszkiem Cloud Nine, a raczej jego końcówką kwitnienia Może za rok się zgraja

Lawendy W tym miejscu mają się świetnie, nie zgniły

Amazing Grey od Mgduski - mam sztuk jeden Chucham i dmucham, żeby żadne futro makówki nie zjadło i żeby się wysiał

Haniu, wybacz

Przy rdestach też są

Czas n/n dzwonków, które mam "nie wiem skąd"

Magary Dramaty z Rabaty 23:58, 19 lip 2023

Do góry
Przy tarasie:

Wiele roślin na forum miało swoje pięć minut, a potem odchodziły w zapomnienie, ewentualnie niełaskę Też się na różne "mody" skusiłam kilka razy. Ale mam wrażenie, że urok jeżówek jest w moim przypadku czymś co nie ma szans na przeminięcie
Magary Dramaty z Rabaty 23:48, 19 lip 2023

Do góry
A teraz cd. zdjęć Oczywiście z kronikarskiego obowiązku jak to Mgduska mówi

Widoki z sofki mam takie:

Płot będzie podniesiony i zagęszczony, jesteśmy w trakcie prac
A huśtawka, o ile przeżyje kolejną zimę, mus do malowania proszkowego na czarno, żeby do mebelków pasowała
Ale poczekam, aż Małżonek sam to wymyśli

Zejście z tarasu na poziom zero to był pomysł roku
Magary Dramaty z Rabaty 23:41, 19 lip 2023

Do góry
Tak tombakowa misa na drugiej klapie się ładnie schowała, ukrywając i klapę

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 23:33, 19 lip 2023

Do góry
I jużjest kolorowo - są siewki, ciekawe czy tych żółtych czy może tych bordowych?!

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 23:32, 19 lip 2023

Do góry
Zapowiada się pysznie.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies