Witaj Mika
Mnie sie podoba rabata 6 chodz ciagle jest zbyt duzo przestrzeni. Ja bym jeszcze dosadzila trawe np Rozplenice japonska Hameln lub Autum magic 2 lub 3 sztuki obok bukszpanow wdluz posadzonych. Natomiast na obrzezach kul bukszpanowych zurawki w ciemnym zabarwieniu. Popatrz rowniez na tawułe japonska Golden Princess.
Witaj Mika
Mnie sie podoba rabata 6 chodz ciagle jest zbyt duzo przestrzeni. Ja bym jeszcze dosadzila trawe np Rozplenice japonska Hameln lub Autum magic 2 lub 3 sztuki obok bukszpanow wdluz posadzonych. Natomiast na obrzezach kul bukszpanowych zurawki w ciemnym zabarwieniu. Popatrz rowniez na tawułe japonska Golden Princess.
O matko, jaki piękny. Taki sielski, cudowny. Wsi spokojna, wsi wesoła na myśl mi przyszło. Bije od niego spokój, piękno przyrody i radość .Jak cudownie,ze wspaniałe obrazy potrafisz tworzyć.
Beatko, zrobiłąm dla Ciebie dziś fotki, ale słąbe światło było, więc nie wszystko wyszło.
Nie siałąm werbeny, tylko w grudniu wykopałam werbenę w cztery doniczki. Potem ścięłam wyrośnięte gałązki, pocięłam i wsadziłam w doniczki, by się ukorzeniły. Cały czas miała kapturki z woreczków, aby trzymała sie wilgoć. Dziś wyglądają tak:
W jednym pojemniczku jest słabsza, nie wiem, dlaczego ...
Część jako eksperyment wsadziłam do wody, sadzonki wypuściły korzonki:
A przycięta werbena wypuszcza młode łodyżki:
No dobra bo mnie wiosna zastanie ponumerowałam rabaty i myśle co gdzie sadzić
1) tutaj sie zastanawiam czy na całości dawać tego trzcinnika Karl Forester
2)i 3) tutaj sie zastanawiam czy nie posadzić takich samych traw jakichś nie bardzo wysokich coby mi zabardzo nie zaslaniały brzózek
4 , 5, 6 tutaj ciagle myślę czy zachować te same nasadzenia czy nie. Ja to bym chyba na 4 i 6 zrobila nasadzenia pod brzozami a na 5 po prostu kilka brzóz w żwirku żeby można było tamtędy przechodzić na ściężke do warzywnika z tarasu
7)tutaj sie zrobil taki trojkąt ale mam tam posadzony szpaler miskantów gracków i nie wiem czy nie zostawić ich tam
8) tutaj myśle o hortkach rozplenicach tylko tam będzie a z 40 metrów tej rabaty trzeba będzie jakoś to zróżnicować i zawilce z tymi morning light może by tu wcisnął
Wszystko do przemyślenia jeszcze ale takie mi się nasuwają pierwsze wnioski CDN