Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Pszczelarnia 10:49, 19 lis 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Czy z brzozy betula utilis 'Doorenbos' mogę uzyskać bukiet brzóz - jak posadzę 3 w jednym dołku?

Nadaje się ta odmiana - nie jest zbyt nachalna z błyszczącymi liśćmi? Kto może doradzić?

Tak nadaje się, ale możesz wielopniowe wybrać, są takowe w sprzedaży.
Brzoza - Betula 19:03, 18 lis 2018

Do góry
Witam! Kocham brzozy, ostatnio zakupiłam kilka niewysokich odmian min. brzozę Gracilis. Bardzo zależało mi na drzewku nie szczepionym poniewaz najbardziej podoba mi się ich naturalny pokroj, obdzwonilam bardzo dużo szkołek, niestety wszędzie szczepione na pniu na wys okolo 150cm i wyzej. Kupilam. Drzewka wyglądają jak patyk z czuprynką a ja bardzo chcę aby one szły w górę i nie tworzyly parasola. Czy jest mozliwe poprowadzenie ich aby rosly jeszcze co najmniej 2m. Mam tez Laciniaty. One z kolei szczepione są na dole mają 160cm wys i wyglądają bardzo dobrze ale czy one będą jeszcze rosly? Nie znam się kompletnie na tych szczepieniach. A moze jest mozliwe pozyskanie z nich nasion i wysianie ich, czy moze zakup nasion lub sadzonek ale nie szczepionych? Proszę o podpowiedzi ja choruje na nie!
Rododendronowy ogród II. 13:12, 18 lis 2018

Do góry
Super te 3 brzozy z dołek

Ogrodowe marzenie Mrokasi 12:04, 18 lis 2018

Do góry
Lodzia napisał(a)
Tak jak już Hania wspomniała, te brzozy to cudne tło... zazdroszczę
Oszronione kotki rozplenic super, a przypruszona sosenka mówi...idzie zima.

Witaj Lodziu, Ty chyba pierwszy raz u mnie?
Dzięki za miłe słowa, brzozy rzeczywiście dają ładne tło, cieszę się z tego bardzo .
Ogrodowe marzenie Mrokasi 11:59, 18 lis 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Piękne tło dają brzozy na drugim planie, a szron na roślinach dodaje niesamowitego uroku. Bluszcz i cegła- bardzo udany duecik.

Teraz mogę spokojnie cieszyć się tymi brzozami bo nie widzę sajgonu w parterze .
Dzięki Haniu.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 07:05, 18 lis 2018

Do góry
Tak jak już Hania wspomniała, te brzozy to cudne tło... zazdroszczę
Oszronione kotki rozplenic super, a przypruszona sosenka mówi...idzie zima.
Miłkowo - sezon 2016-2022 21:46, 17 lis 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Milus tez w tym roku przycinalam brzozy bardzo wyrosly. W przyszlym roku trzeba by bylo juz podnosnik z koszem zamowic, a nie ma jak wjechac.
Mialam takich 2 sprawnych chlopakow i po przycinali. Mjelilam w rozdrabniarce przez 3 dni. Wrzucilam do kompostu. Czesc zostawilam na podsypke.
Lisci tez duzo tez dalam do kompostu zmieszalsm z trawa.

Milus czy to dalie takie piekne poznaje po liscisch, bo piszesz o rudbekiach moze zle zrozumialam.
Jaka nazwa tej dalii/rudbekii bardzo ladna.

Na wiosne wg wskazan hakome posadze i bede podlewala, chociaz moje sa podlewane nie wiem dlaczego tak powoli rosna. Zienie im miejsce i bede podlewac.

A co to za drzewo to dab? Taki ogromniasty. Nie podcinsliscie od dolu i takie sa efekty. Roboty od groma z tymi przycinkami.

Pozdrawiam

Ela, brzozy sadziłam na początku, 98r., 30 szt,. wszystkie padły i ...nie wiem czemu, a dziś, dzięki bogu.
Dalia na fotce razem z rudbekią, dalia z Niemiec, oj cała historia z nią, a rudbekia to Cherry Brandy, lub jakoś takoś... dalia Bishop of Uandaff.
Drzewo chyba nadal nie wiem jakie, chyba wiąz...ogromne, nie moje.
Buź
ale piękne i absolutnie nie chcę się go pozbyć
Ukojenie 21:13, 17 lis 2018

Do góry
Monia81 napisał(a)
Oooo i już brzozy posadzone, fajnie tak nie regularnie, masz tam jeszcze faktycznie kawałek ziemi do zagospodarowania u mnie też dzisiaj przymroziło... buziaki

Dziekuje
Ostatni kawalek, juz nic wiecej nie wyczaruje
Macham
Ukojenie 19:36, 17 lis 2018

Do góry
Oooo i już brzozy posadzone, fajnie tak nie regularnie, masz tam jeszcze faktycznie kawałek ziemi do zagospodarowania u mnie też dzisiaj przymroziło... buziaki
Ukojenie 19:28, 17 lis 2018

Do góry
zoja napisał(a)
Elu dokladnie

Kasia eM do pracy szedl, a mnie w sobote zawsze od poranka nosi, za to niedziela do 10 spie

Basiu brzozy juz dawno /wrzesien?/ kupowalam przez All... Po 14zl bo niewielkie, ale urosna.
Z okrywaniem czekamy az temperatura bedzie troche stabilna minus5 w nocy - rosliny musza najpierw pojsc spac, dopuki kraza soki to ona pod wloknina bedzie liscie puszczac i zmarxnie. Z tego co ja wiem to wloknina ma chronic glownie od wiatru bo wysusza oraz slonca ktore pobudza rosline. Od mrozu tez ale to glownie te dwa pierwsze. Ja z moimi hortensjami ogrodowymi teller czekam az zgubia liscie, bedzie dluzszu czas na minusie i dopiero zrobie im kopczyki a potem owine wloknina.

No niby to wszystko wiem ale jakoś co roku głupieję..
Ukojenie 18:24, 17 lis 2018

Do góry
koliber napisał(a)
Brawo Zojka Brzozy już na swoim miejscu
U mnie nie dało się sadzić, ale za to powiązałam resztę traw Jest dobrze

najwazniejsze, ze jest dobrze
Ogrodowe marzenie Mrokasi 17:47, 17 lis 2018

Do góry
Piękne tło dają brzozy na drugim planie, a szron na roślinach dodaje niesamowitego uroku. Bluszcz i cegła- bardzo udany duecik.
Ukojenie 17:01, 17 lis 2018

Do góry
Brawo Zojka Brzozy już na swoim miejscu
U mnie nie dało się sadzić, ale za to powiązałam resztę traw Jest dobrze
Ukojenie 14:58, 17 lis 2018

Do góry
Anda napisał(a)
Bardzo fajnie te brzozy posadziłaś. Będzie bardzo naturalnie wyglądać
Plany na rabatę świetne. Już to widzę
Myślisz, że hortensje dadzą tam radę?

Dziekuje
Mam hortensje ogrodowe, ktore daja rade pod wierzba na skarpie /3sezony/, dosadzilam tam limelight i tez w tym roku daly rade. W podobnych warunkach /dopuki brzozy sa male/ rosna hortensje na rabacie frontowej wiec widze szanse na sukces.
Mysle ze po prostu zaryzykuje bo bardzo bym je chciala widziec z okna.
Poza tym z podlewaniem tez nie bedzie problemu.
Ukojenie 14:29, 17 lis 2018

Do góry
Bardzo fajnie te brzozy posadziłaś. Będzie bardzo naturalnie wyglądać
Plany na rabatę świetne. Już to widzę
Myślisz, że hortensje dadzą tam radę?
Ukojenie 14:14, 17 lis 2018

Do góry
Kasya napisał(a)
No fajny widok na brzozy będzie
A co pomiędzy nimi ?

Oficjalnie dla eM - trawa.
W moich planach brzozy beda czescia rabaty. Chce hortensje, trawy, rozchodniki, jezowki, czyscca, moze jeszcze jakies byliny. Wiosna cebulowe.
To moze byc duza rabata - od ogrodzenia sasiada z 5-6m, a po dlugosci to co najmniej 15m i jakies +8m wzdluz ulicy.

Tak trawnik z pod furtki prowadzi do brzoz.

Ukojenie 14:11, 17 lis 2018

Do góry
Elu dokladnie

Kasia eM do pracy szedl, a mnie w sobote zawsze od poranka nosi, za to niedziela do 10 spie

Basiu brzozy juz dawno /wrzesien?/ kupowalam przez All... Po 14zl bo niewielkie, ale urosna.
Z okrywaniem czekamy az temperatura bedzie troche stabilna minus5 w nocy - rosliny musza najpierw pojsc spac, dopuki kraza soki to ona pod wloknina bedzie liscie puszczac i zmarxnie. Z tego co ja wiem to wloknina ma chronic glownie od wiatru bo wysusza oraz slonca ktore pobudza rosline. Od mrozu tez ale to glownie te dwa pierwsze. Ja z moimi hortensjami ogrodowymi teller czekam az zgubia liscie, bedzie dluzszu czas na minusie i dopiero zrobie im kopczyki a potem owine wloknina.
Ukojenie 14:03, 17 lis 2018

Do góry
No fajny widok na brzozy będzie
A co pomiędzy nimi ?
Ukojenie 13:59, 17 lis 2018

Do góry
Brzozy posadzone
Ziemia nie jest zmarxnieta i kopalam male dolki na szerokosc szpadla. Reszta prac nad rabata wiosna.

Jest:

Drzewka tam gdzie tyczki- one po to aby nie wejsc przypadkiem i nie zdeptac
Tycie to takie...
Ani w linii prostej ani regularnie - sadzilam tak aby byli lekko dziko
Jedyne czego sie trzymalam to zeby odsunac sie minimum 3m od ogrodzenia. Te brzozy maja miec 10m wysokosci to chyba taki odstep wystarczy.

Roboczy rysunek, ktory wysylalam eM -zdjecie z kuchennego okna:

Najblizej prawj strony jest ulica i drzewko na skraju to platan - ok 4m od ogrodzenia.
Ukojenie 13:10, 17 lis 2018

Do góry
Zoja gdzie kupowałaś brzozy?? Umknęło mi to...
Myślę czy by jeszcze nie posadzić też...
Ja dziś kupiłam tkaninę do okrycia i zastanawiam się kiedy to zrobić, czy już czy zaczekać...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies