Anitko, no i pochodziłam. I po Twoim cudnym ogrodzie i po wizytówce i po ogrodzie w Arcen. Wszędzie pięknie. Twój ogród wart jest pokazywania, wyczytałam, że coś takiego może się zdażyć. Jak najbardziej. Taki ogród to nawet trzeba pokazywać. Obowiązkowo.
Dekoracje prze-pię-kne. Bedę papugować ile się da. O ile nie masz nic przeciwko temu. Jestem nimi zachwycona. Pooglądam jeszcze Twój ogród w poprzednich latach ale w weekend. Teraz mało czasu mam.
Pozdrawiam serdecznie.
Ja mam w razie dużych mrozów właśnie taki mini przechowalnik dżdżownicowy w piwnicy, czyli duży plastikowy pojemnik z przykrywką i ponawiercanymi w niej otworami, żeby miały czym oddychać.
Od czasu do czasu coś im dorzucę z resztek kuchennych i mają się bardzo dobrze, są bezproblemowe
Dobry wieczór.
Masz śliczny ogrod.
Idę wiec do Ciebie z zapytaniem, które rosliny w kolorach bordo czerwień liściaste polecilabys jako rosliny mało wymagajace.
Bez szkodników itd.
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Slicznie dziekuje, no naprawde nie zaladnie te jalowce wygladaja.
Pomiedzy plotem a domkiem ogrodowym dzweka beda mialy slonce do 10 rana a pozniej juz tylko cien.
Cyprisik Columnaris jest tez bardzo ladny i napewno rosnie szybciej niz szmaragdy.
A czy mogla bys mi cos do korzeni cypriska i szmaragdow powiedziec?
Wychodza z poza ziemi? I czy mocno sie rozszerzaja?
Moj najwiekszy problem jest to, ze mam tam tylko 1,30m szerokosci i sie boje, ze mi korzenie morek na ktorym plot stoi lub fundament na ktorym domek stoi uszkodza.
Ja mam zostawione liście w podziurawionych workach, które zebrałam dmuchawą na jesień. Są mocno przemielone przez rozdrabniacz w dmuchawie. Zwilżyłam je, dodałam przyspieszacz kompostowania, ale od tego czasu do nich nie zaglądałam. Powinno się je od czasu do czasu poruszyć. Można dodać na wierzch liści kredę nawozową (CaCO3) lub popiół drzewny (2-3 kg/1m³) oraz dawkę dojrzałego kompostu (20 litrów/1m³) lub obornika.
Może wciągnij swoje do dmuchawy do liści z rozdrabniaczem (jeśli masz) i wsyp do skrzyń z powrotem. Chyba, że już ziemią przysypałaś.
Aguś taki kompost z liści powstaje w czasie od 1 do 2 lat, jednak dobrze rozdrobnione i stale wilgotne liście drzew i krzewów, które łatwo ulegają rozkładowi (np. brzozy, jabłoni, leszczyny, wierzby) mogą przekształcić się w ziemię już nawet po 6 miesiącach. Ważne jest aby były cały czas wilgotne. W zimie proces kompostowania jest wstrzymany.