Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » ogród (nie)Mocy

ogród (nie)Mocy

sylwia_slomc... 15:21, 01 lut 2019

Dragonka napisał(a)
Mnie śmieciuchy nie przeszkadzają, niech sobie lecą liście, teraz to cenny towar, na ziemię liściową się przydadzą
U mnie lokalnie są w szkółce ale chyba małe bo tylko ok. 1,5 m ale jak nie będzie innych, to wezmę i te, kiedyś urosną choć niecierpliwość początkującego ogrodnika chce jak największe

1,5 metrowa brzózka to nie małe drzewko wcale, ja wiosną rok temu sadziłam 0,5 metrowe i już mają przeszło metr każda, szybko nabieraja wysokości. A zwykłe brzózki w brzeziniaku sadzone miały po 20 cm jakieś 3,5 roku temu, a teraz wyższe niż ja. Nim ogród zrobisz to będą dorodne drzewa z nich, nawet nie zauważysz kiedy
Gosialuk 22:48, 01 lut 2019

Brzozy i wierzby szybko rosną.
Dragonka 16:05, 02 lut 2019

No to dobra wiadomość dla mnie, Dziewczyny może póxniej się tak z tego cieszyć nie będę ale teraz tak. Brakuje mi tego 'oka' doświadczonego ogrodnika, który patrzy na roślinę i wyobraża ją sobie jako dorosłą za ileś lat-i wie od razu, czy to dobry czy zły pomysł. Wydaje mi się, że te brzozy będą jednak najodpowiedniejsze u mnie. Zanim działka została oczyszczona, była porośnięta głównie samosiejkami brzóz i osik ; skoro już tu rosły,i tak licznie, to chyba będzie im tu dobrze.

Dzisiaj wreszcie dzień z dodatnią temperaturą, śnieg zaczął topnieć ale nadal biało-ale czuję już, że wiosna coraz bliżej.

gogo 20:47, 02 lut 2019

Czyli decyzja podjęta, będą brzozy?
U mnie śnieg całkiem stopniał i było + 12, po prostu szok.
Dragonka 23:02, 02 lut 2019

Tak , będą brzozy Dorenbos jak je widzę,to mi się normalnie micha cieszy, to chyba dobry znak, że to ich miejsce jest Teraz z kolei jak już pewna tyłu jestem to wątpliwości mam co do frontu tego nieszczęsnego..panele cisowe jak najbardziej tak tylko wybór drzew pomiędzy ju taki oczywisty przestał być. Miały być amanogawy bo dużo miejsca nie zajmują ale jakoś nie jestem na przekonana teraz.znowu szukam inspiracji,czegos co wypełni te fak e cisowe plecki .w ogóle plan wymyśliłam taki że będą ciski jako ramy i oslona a wsrodku kilka białych kwiatów.b. najchetniej róż które zniosą półcień.ddDo tego kępki nudne lawendy, gdzieniegdzie stipa. Może nudne a może spokojne..co myślicie o takim przexogrodku? Marzył mi się jakiś postaw t cis kumnowy jak Wojtek ale czy da się go jakoś zaznajomic z tą banda, którą chce mieć.

Krytyczne uwagi jak najchętniej wysłucham

Wiolka5_7 09:58, 03 lut 2019

Super, że będziesz Basiu sadzić brzozy Doorenbos, bo piękne są
ja nie mam na nie miejsca,bo blisko tuji nie można sadzić bo bym posadziła u siebie....
Anda 10:16, 03 lut 2019

Dragonka napisał(a)
... w ogóle plan wymyśliłam taki że będą ciski jako ramy i oslona a wsrodku kilka białych kwiatów.b. najchetniej róż które zniosą półcień.ddDo tego kępki nudne lawendy, gdzieniegdzie stipa. Może nudne a może spokojne..co myślicie o takim przexogrodku? Marzył mi się jakiś postaw t cis kumnowy jak Wojtek ale czy da się go jakoś zaznajomic z tą banda, którą chce mieć.

Krytyczne uwagi jak najchętniej wysłucham

Wyglada na to, ze masz ochote na ogrod formalny w stylu wiejskim z roslinami sucholubnymi

Rosliny sucholubne lubia inne podloze niz roze i cisy. Musialabys im odpowiednio przygotowac podloze.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Dragonka 18:39, 03 lut 2019

Wiolka5_7 napisał(a)
Super, że będziesz Basiu sadzić brzozy Doorenbos, bo piękne są
ja nie mam na nie miejsca,bo blisko tuji nie można sadzić bo bym posadziła u siebie....
I piękne i chyba jedyne z liściastych, które wywołują u mnie szybsze bicie serca, choć jest jeszcze kilka drzew, które u innych w ogrodach mi się podobają, ale u mnie jakoś eleganckie formy nie pasują
Dragonka 18:41, 03 lut 2019

Anda napisał(a)

Wyglada na to, ze masz ochote na ogrod formalny w stylu wiejskim z roslinami sucholubnymi

Rosliny sucholubne lubia inne podloze niz roze i cisy. Musialabys im odpowiednio przygotowac podloze.

O matko, ja tak chcę? ja sama nie potrafię nazwać jaki styl mi odpowiada, bo przyznaję bez bicia- nie znam się na tym, jaki styl co oznacza.

Czyli trochę kiepsko dobrałam towarzyszy dla cisów i róż. Musze się rozeznać w temacie Dzięki, Ando, że zajrzałaś i zwróciłaś na to uwagę.
Anda 19:09, 03 lut 2019

Dragonka napisał(a)

O matko, ja tak chcę? ja sama nie potrafię nazwać jaki styl mi odpowiada, bo przyznaję bez bicia- nie znam się na tym, jaki styl co oznacza.

Czyli trochę kiepsko dobrałam towarzyszy dla cisów i róż. Musze się rozeznać w temacie Dzięki, Ando, że zajrzałaś i zwróciłaś na to uwagę.

Zobacz, u Mariposy podałam listę bylin pasujących do róż

https://www.ogrodowisko.pl/watek/8102-motylogrod?page=75#post_6
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies