Kupuj donice, zdecyduj się na jedną góra dwie serie (materiały), wielka róznorodność donic będzie źle wyglądała.
I przygotuj się że w małych donicach co roku wszystko może Tobie zmarznąć.
Im większe donice, czyli robione i ocieplane - tym większa szansa na przeżycie roślin.
Robota jest ogromna z takim ogrodem, ciągłe dosadzanie, zmiany i inne takie straty.
Nie buduj kolejnych płotów, bo to będzie okropnie wyglądało, Wysłaniaj się roślinami, zainwestuj w duże donice, poustawiaj je, tam gdzie ma być szczelnie - zbuduj donice jak najwyższe i sadź nawet drzewa.
Będzie piękne tło, a płoty - nie cierpię ich bo dadzą taką wysokośc jaką same mają, a rośliny urosną wyżej. No i są dużo ładniejsze.
Szukaj więc najpierw donic jak największych, albo buduj je.
Zajrzyj w ogródek Gabika, oni sami zbudowali donice.
Grzybienie w dużym stawie możemy posadzić na specjalnie ukształtowanej wysepce z podłoża, uformowanej na dnie stawu. A skład podłoża wchodzi glina, przegniły obornik i ziemia ogrodowa. Aby uzyskać obficie kwitnącą kępę, umieszczamy od kilku do kilkunastu sztuk grzybieni, najlepiej jednaj odmiany. Kiedy kwitną, wyglądają zachwycająco.
Jednak jeśli stawik jest mały, grzybienie sadzimy w koszach do roślin wodnych i zatapiamy na półce lub dnie stawu,
Przy okazji Robert pokazuje jak dzieli duże kłącza grzybieni. Było to na spotkaniu Ogrodowiska u Ani Asc
Trawa musi rosnąć, musi być koszona co tydzień, musi być podlewana i musi być nawożona - żeby była trawnikiem. Bo inaczej to nie będzie trawa tylko koszone chwasty jak na skwerach miejskich, takie zasuszone, różnokolorowe chwastowiska.
Sportowa nie jest wolnorosnąca, ale nie kupuj wolnorosnącej.
Wałuj wałem do trawników, inaczej się nie da, może szerszym, ciągnionym przez dwoje ludzi.
najlepiej w moim a poważnie - jak się Danusiu domyślasz jestem "za" obydwoma rękoma! Pomysł objazdu tez jest dobry. Nawet w mojej najbliższej okolicy kilka ogrodów do obejzenia by się znalazło (Irenka i Zygmunt świadkami) , a w całej Holandii no to sama wiesz
Będę trzymała kciuki żeby pomysł wypalił i czekam na Twoją wizytę niezaleznie od tego
Poszedłem poszukać kartki i mam wszystkie z wyjątkiem tych....Także odmiany nie znam, ale rzeczywiście pasowałyby, bo są delikatnie żółte - a właściwie kremowe