Mirelko kochana, to liliowce.
Tak wszystkie sa ładne, inne, ciekawe..
Ten ostatni to NN.
Nam takich kilka NN - falbaniastych NN, to sa kupowane z małych siewek od Ismeny.
a kilka jeszcze nie zakwitło.
I mam nadzieje,że w tym roku juz pokażą kwiatuchy
Dzisiejsze zdjatko ,świeże jeszcze , zrobione po przyjściu z pracy
tulipanki pną do góry
Paula,
Dziękuje Ci za wizualizacje.Hortensje lubię, ale mam je już na dwóch innych rabatach. Wiec nie chciałabym ich na tej rabacie, tym bardziej ze to patelnia. Moze kiedyś jak urosną cisy i dadzą trochę cienia. A moze dereń bialy by pasował na środku. Jak uważasz? Cebulki jak najbardziej bedą.
I pytanie do wszystkich - czy rabaty o takim regularnym kształcie lepiej robic symetrycznie tak jak zaproponowała Paula czy raczej kombinować?
Ewa
Mam nadzieję,że w tym roku moje liliowce będą jeszcze bardziej okazałe, bo większe.
Ale i te większe kępy zamierzam podzielić trochę do nowego ogrodu
Gdzie ja zamawiałam ..
oj najpierw kupowałam kłącza małe w ogrodniczych, przeróżnych, gdzie tylko sie pojawiały.
Kilkanaście dosalam od siostry
I zamawiałam też w szkółce ismena.Siewki tez
A tymczasem pierwsze zwiastuny wiosny w ogrodzie już mam!!!
Aniu każda lilia piękna, niepowtarzalna, jedyna w swoim rodzaju, ale tym razem ta ostatnia skradła moje serce. Brak słów nad zachwytem Takie ma fajne te płatki pofalowane
troszkę dziś pobieliłam starą skrzynię. Sypie się już biedna, ale może jeszcze ze 2 lata postoi. Wcześniej była jako osłonka na plastikowe donice, ale teraz zamierzam zrobić w niej odpływ, ocieplić ją i może jakieś róże w niej posadzić?
jest stara jak świat i mocno nadgryziona zębem czasu, ale właśnie dlatego jest taka piękna (jak dla mnie)
Mam nadzieje,że te liliowce , które jeszcze nie kwitły mi w tym roku już zakwitną
O, takiego " 500+" to nie mam
Wszystko zależy od tego jakie kłącza kupujemy liliowców.Duże , czy małe.
Po 3, 4 latach to mają wówczas kilka,kilkanaście lub lub dwadzieścia parę,,itd.
Jaj sadzić liliowce??Trzeba im dać trochę miejsca,Bo za kilka lat będę spore kępy,powinno być minimum 0,5 jedno od drugiego lub więcej.Ale u mnie jak zwykle w niektórych miejscach jest, a raczej będzie za gęsto,Będzie najwyżej przesadzanie Ale to za kilka lat
A tymczasem już liliowce wychodzą z ziemi
Do chwili obecnej przetrwały wszystkie poza agawą, którą przemroziło -12.
Palmy oraz kordyliny zimują w budkach styropianowych oraz w oponach wypełnionych wełną mineralną.
Tak to wygląda obecnie