nie do końca Aniu - te trzy formy mogą być razem w kupie co i tak siłą rzeczy będzie sadzeniem po trójkacie. Muszę ci to jakoś łopatologicznie wyjaśnić bo po kilkudziesięciu latach zapomniałam formułek, a wiem o co chodzi. Tylko jak to teraz ubrać w słowa...hm?
mozna sadzić 5, 7 i od tej liczby parzyście.
Stożek może być podsadzony trzema kulami (dwie to jakoś tak fallicznie będzie). Trzema róznego wzrostu.
z murka musi coś zwisać - problemem jest tu cień. Chcę też uniknąć żurawek bo perspektywa opuchlaków nie jest kusząca. proponuję hakonechloa.
W to miejsce proponuję meandry zrobić - ta rabata jest dwuwymiarowa (widać ją z chodnika i z dołu) i trzeba ją atrakcyjnie zrobić. czy porwiesz się na coś w ten deseń (knoty vel węzły)? https://pl.pinterest.com/pin/340021840594163428/
w środku mogą być jasne carexy, np. silwer sceptre, lub miodunki o srebrnych liściach, lub twoje ulubione hosty, ale miniaturowe i z białymi akcentami.
Witam
Posiałam po kilka nasion stipy na doniczkę, czy konieczne jest jej pikowanie?
Czy pozostawione w ten sposób stworzą poprostu gęściejsze kępki czy też będą miały za ciasno i będą gorzej rosły?
Witaj. Patrząc na tuje sadzone wcześniej, tak jak pisałaś rosnąc wśród innych krzewów "biły się" do góry konkurując o światło. U siebie mam szpaler ze szmaragdów, bardzo szybko się zagęszczają tworząc zwarty żywopłot. Małe wyglądają ładnie, ciekawe czy starsze odzyskają ładną formę. To zdjęcie z 2015 r. sadzonki były bardzo małe, obecnie mają osiem lat. Są po kilkukrotnej redukcji wysokości.
Trzymam kciuki za czosnki, pewnie wyjdą tylko troszkę później
na temat stipy dobra wiadomość ale nawet gdyby nie ruszyła ładnie to tragedii nie ma. U mnie stipy dostatek