Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mały miejski ogród Ewy 17:51, 21 lut 2016

Do góry
z trochę szerszej perspektywy:

Mały miejski ogród Ewy 17:46, 21 lut 2016

Do góry
i dalej idąc wzdłuż ogrodzenia

skręcamy w lewo

Nie ścięłam nasion trawy i o ta... rozsiała się gdzie tylko popadło i teraz z nią walczę. Już wiem, że trzeba ściąć nasionka zanim dojrzeją.
Ogród tworzony z pasją 17:41, 21 lut 2016

Do góry
AgataP napisał(a)

Uwierz mi dają radę pod brzozami W tamtym roku rozłożyłam nawadnianie, ale rok wcześniej nie było i było tak. Za siatką las brzozowy

Nawet nie podlewałam szczególnie, bo floksy dostają mączniaka od podlewania na liście i stąd linie kroplująca

Przepięknie, jakie gatunki tam rosną?

Nie usuwaj zdjęcia, piekna taka burza kolorów.
Duży taras 17:40, 21 lut 2016

Do góry
W załączeniu rzut tarasu

Chciałbym aby mój taras wyglądał choć w 1/4 tak dobrze, jak taras forumowej Danusi...
Mały miejski ogród Ewy 17:39, 21 lut 2016

Do góry
A teraz mały "obchód" od końca ogródka.

Mazury moja miłość - zakładamy ogród 17:36, 21 lut 2016

Do góry
Pokazywałam swoją zimę?

Życie w wiejskim ogrodzie 17:33, 21 lut 2016

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Dobrze pamiętasz U mnie w ogrodzie tylko pierwiosnki o pełnych kwiatach z rodziny Belarina w różnych kolorach Kiedyś przyniosłem sobie z pracy ale to stare dzieję Doskonale zimują w naszym klimacie, powoli budzą się do życia

Wiesz, czym kusić Twoje balleriny są rewelacyjne.
Po kilku dniach mam prawie trzysta postów do przejrzenia, ech... czysta przyjemność
Mały miejski ogród Ewy 17:31, 21 lut 2016

Do góry
Moje ulubione (zaraz po rozchodnikach) liliowce.
Nie przeszkadza mi nawet codzienne obłamywanie "wczorajszych" kwiatków.

Małymi kroczkami do celu... 17:23, 21 lut 2016

Do góry
Dziewczyny wiosna tuż tuż więc pora zabrać się dalszą część rabaty, która planuje skończyć w tym roku. Planowałem na niej połączenie brzozy i hortensji, jednak po większym zastanowieniu, Może być ciężko hortensjom przy nich, więc wymyślilam takie coś

To co znajduje się po lewej stronie rysunku już jest, a tak widziałabym dalszą część. Co o tym myślicie?
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 17:20, 21 lut 2016

Do góry
Exotic Emperor trzeci rok bez wykopywania, ciekawe jak zakwitną.

Berberysy już czas przyciąć.

Wrzośce słabiutko w tym roku.

Czy to są świeże przyrosty na bukszpanach??

Więcej oznak na razie nie widać.
Ogrodowe przygody 17:19, 21 lut 2016

Do góry
za duża mam tam z tyłu 2 azalie
Ogród Zabaewy ... i nie tylko ... ;) 17:17, 21 lut 2016

Do góry
zabaewa napisał(a)
Moja szklarenka A w szklarence wysiana papryczka i nasiona jakiegoś tropikalnego drzewka chyba z Wietnamu albo Borneo - mąż posiał

Dostałam pehometr od koleżanki, sprawdziłam ph ziemi przy rododendronach i azaliach i doznałam takiego szoku, że od razu pobiegłam kupić zakwaszacz. Dzisiaj biegałam po ogrodzie z konewką z roztworem zakwaszacza. Dostały nawozu rodki, azalie, borówki, hortensje, magnolia. A ja dziwiłam się dlaczego te moje kwasolubne mają się coraz gorzej... mimo systematycznego nawożenia w sezonie - a tu proszę - zamiast kwaśnego podłoża mają prawie zasadowe.

Ciekawe, że w niektórych miejscach w trawie rośnie mi mech... hmm...

W tygodniu jeszcze zakwaszę ziemię pod jagodą kamczacką i jeżynami.

Przy okazji zakupiłam rosahumus do rozcieńczania. Lubię ten nawóz. Stosuję go co roku, żeby polepszyć strukturę mojej gliniastej ziemi.

Ładna szklarenka, a ja bardzo ciekawa jestem tych egzotycznych roślinek

Moje rh prawie żółte, nie wiedziałam, że już można zacząć coś przy nich robić. Szansę na sprawdzenie ph mam dopiero w piątek., w pozostałe dni wracam do domu po zmierzchu niestety, ale to chyba tylko formalność. Czyli w tygodniu zaczynam zakwaszanie. Też planuję zakupić rosahumus, nigdy go nie stosowałam, a dobrze poznać opinię kogoś, kto stosuje go od dawna i jest zadowolony
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 17:16, 21 lut 2016

Do góry
W poszukiwaniu wiosny...
Ogród tworzony z pasją 17:12, 21 lut 2016

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Zawsze się zastanawiałem jak radzą sobie rośliny bez systemu nawadniającego pod takimi drzewami jak brzozy ? One wyciągają całą wodę i dla reszty już nic nie zostaje chyba

Uwierz mi dają radę pod brzozami W tamtym roku rozłożyłam nawadnianie, ale rok wcześniej nie było i było tak. Za siatką las brzozowy

Nawet nie podlewałam szczególnie, bo floksy dostają mączniaka od podlewania na liście i stąd linie kroplująca

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:09, 21 lut 2016

Do góry
Większość carexów wygląda tak niestety (żeby nie było, że wszystko takie ach i och), jak co roku zmarzły, to dla Marzenki zdjęcia.
Kolejna kasa do wydania. Albo co innego do wymyślenia. A zima nie była wcale taka ostra.

Ogród prawie romantyczny 17:03, 21 lut 2016

Do góry
I właśnie zjadło mi wszystko, co napisałam, grrr....

W weekend miałam też czas pomyśleć, jakie zmiany wprowadzić w ogrodzie w tym roku. Na pierwszy ogień idzie przód, który powstał przypadkiem i właściwie bez głębszego namysłu. Teraz mniej więcej wygląda tak

I jeszcze zdjęcie sprzed dwóch lat, które pokazuje, że tu łyso jest po prostu.

Ogród Oliwkowy :-) 17:01, 21 lut 2016

Do góry
No i jeszcze nieszczesny cis: pożółkł jakoś tak, nie wiem co mu się stało
Duży taras 17:00, 21 lut 2016

Do góry
Witajcie!

Od ubiegłego roku śledzę uważnie forum ogrodowisko. Jestem pod wielkim wrażeniem Waszych ogrodów, tarasów i wielkie pomocy jaką kierujecie do siebie nawzajem i do nowych zbłąkanych forumowiczów

Drodzy forumowicze, tak jak wiele obecnych tu osób chciałbym Was prosić o poradę - mam nadzieję, że w przyszłości będę mógł również Wam lub następnym forumowiczom coś doradzić. Oczywiście - udokumentuję całość mojej pracy i podzielę się z Wami moimi doświadczeniami.

A więc po kolei:
Wynajmuję mieszkanie, w którym pomieszkam jeszcze co najmniej (mam nadzieję) 3 lata lub dłużej. Mieszkanie ma duży taras - około 17 m2. Niestety, taras wyłożony jest polbrukiem, co nie wygląda ładnie i nie zachęca do spędzania na nim czasu. Właściciel wyraził zgodę, abym np. mógł na tarasie położyć deski. Również w umowie mam zapis, że może wyrazić (ale nie musi) zgodę, aby po zakończeniu okresu najmu, deski pozostawić - wówczas być może zwróci mi część poniesionych kosztów. Oczywiście tak być nie musi i może okazać się, że np. za 3 lata (lub więcej) będę musiał całość rozłożyć i wyrzucić na śmietnik...

Ogród Oliwkowy :-) 16:59, 21 lut 2016

Do góry
Moje drzewka mają się w miarę dobrze. Nawet magnolia nieokryta zimą ma już pąki
Jałowiec z balkonu niezbyt dobrze wygląda, na wiosnę muszę ho zdecydowanie przyciąć.
Moja bajka 16:58, 21 lut 2016

Do góry
Katkak napisał(a)
Dziś z racji pogody dzień raczej mało ogródkowy, więc...

lampy też przemalowałam

Ale super !

Już wiem do kogo będę się zwracać o poradę, jak będę chciała zrobić coś takiego
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies