Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród pewnej ogrodniczki 14:17, 21 lut 2016

Do góry
No i na koniec groszek pachnący, który jak mi się wydaje wysiałam za wcześnie.
Idzie jak burza, do kwietnia będzie zbyt duży więc mam jeszcze kilka torebek do wsyaina ale je wysieję w połowie marca czyli juz za trzy tydonie

Ogród pewnej ogrodniczki 14:15, 21 lut 2016

Do góry
Podobnie sprawa ma się z zatrwianem wyrębnym:

Ogród pewnej ogrodniczki 14:15, 21 lut 2016

Do góry
Stipa wysiana 9 dni temu aktualnie prezentuje się tak:

Po miesiący będę pikować do wielodoniczek.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 14:10, 21 lut 2016

Do góry

i zrobiło się za ciemno , żeby można było skończyć
Zielony AZYL 14:09, 21 lut 2016

Do góry
dominka napisał(a)
Powstała pierwsza rabata.
Strona wschodnia, taka robocza domu.
Przymiarki i sadzenie

Przyrost

ML kwitły, róże okrywowe również

Nadrobiłam zaległości, teraz powinny być już aktualne wpisy

Rabata będzie wysypana. Tylko nie wiem jeszcze czym białe kamyki albo kora.
Chyba kora przy różach byłaby praktyczniejsza, co myślicie?
Okrywowe gubią sporo płatków. Mimo częstego usuwania i tak sporo jest na ziemi, na kamykach byłyby mniej widoczne. Ale na zimę lepiej korą obsypać.
Co podpowiadacie?

A co tu posadxiliscie poza miskantami? Skrzynię super
Ranczo Szmaragdowa Dolina 14:07, 21 lut 2016

Do góry
cd. szałasu
ze starej boazeri tworzymy konstrukcję pod maty wiklinowe

całość zaczyna nabierać kształtów i przypominać coś więcej niż garaż

Mam chyba 1000 pomysłów, tylko czasu brak ;-) 13:45, 21 lut 2016

Do góry
Gożdzikowa - wiejski ogród 13:14, 21 lut 2016

Do góry
gobasia napisał(a)

nabazgrałam rabatę z wymiarami,proszę pomagajcie

Przywołałam jeszcze raz tą rabatę.
Pierwsza część ma 5 m i dajesz tam hortensje, trawy i coś na kijku.
Druga część jest za tuja i bonzajem i ma 2,5 m. Może pomyśl o Viburnum plicatum Popcorn lub Kilimandjaro. Dołem mogłabyś posadzić serduszka. One tak ładnie kwitną. No i trawy takie same jak w pierwszej części.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:07, 21 lut 2016

Do góry
eee_taam napisał(a)
nie ukrywam ale przeglądnęłam twoje podsumowanie jeszcze raz miło mi że tak o mnie piszesz

nic mnie nie rozczarowuje jeśli chodzi o pracę jaką wykonałaś w zeszłym sezonie ...wydaję się że spędziłaś na oglądaniu forum i myśleniu trochę czasu ...i nie ma w tym chaosu

z podobieństw to widzę zadaszony taras ....sama mam dom z szerokimi okapami co pozwala właśnie posiadać podobny zadaszony taras ...to było przy wybieraniu projektu dla nas ważne żeby nie budować żadnych dodatkowych dachów pergol czy altan

mam tez do ciebie pytanie ...bo widzę różę "Pastella"...przymierzam sie do jej zakupu ...ale nie wiem dlaczego na zdjęciu wygląda że jej środek leci w brzoskwiniowy kolor ...a ja jednak potrzebuję żeby szła w róż ...jaki kolor jest na żywo? czy aparat kolor przekłamuje

no i śniadek biały - bardzo mi się spodobał ...ale net pisze, że przemarza i tak jak mieczyki trzeba wykopywać ...a ja już z takich roślin unikam

Justyna
Jeśli chodzi o Pastellę to ona jest różowo-biała troszkę z odrobiną beżu MAm jeszcze takie zdjęcie tej róży z września

i października:

Fakt na zdjęciu widoczny jest taki brzoskwiniowy kolor ale ogólnie oceniłabym, że ta róża jest w jasnoróżowym kolorze

Śniadek tak bardzo mi sie podoba, że póki co będę go mieć nawet jeśli trzeba go wykopywać (wiesz nie mam z tym dużo pracy bo to są tylko 3 szt)

Pozdrawiam
Ogród tworzony z pasją 13:06, 21 lut 2016

Do góry
Karol99 napisał(a)
Tak wyszlo

Karolu u Ciebie pracę w ogrodzie już się rozpoczęły? Ściągasz sama darń czy rośliny też sądzisz? Nie za wcześniej jeszcze?
Gożdzikowa - wiejski ogród 13:05, 21 lut 2016

Do góry
jona napisał(a)
A jak ta tuja wygląda cała na tle domu? Bo może właśnie dobrze i szkoda byłoby ją usuwać .

Gdyby ta tuja była ladniejsza ,to bym ją zostawiła ...a taka jak jest to sama już nie wiem.

Na tle domu wyglada tak

Ogród tworzony z pasją 13:00, 21 lut 2016

Do góry
Tak wyszlo
Hortensjada 12:48, 21 lut 2016

Do góry
bozga napisał(a)

O sianiu nie mam pojęcia, jest to sadzonka, nabiera "masy" szybko, przy kupnie miała 1 piuropusz, w tej chwili garażowana

piękna ta trawa
moja posiana wzeszła
Życie w wiejskim ogrodzie 12:45, 21 lut 2016

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Na te w gruncie jeszcze trzeba troche poczekać ale od czego są kwiaciarnie

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:44, 21 lut 2016

Do góry
Życie w wiejskim ogrodzie 12:44, 21 lut 2016

Do góry
Na te w gruncie jeszcze trzeba troche poczekać ale od czego są kwiaciarnie

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 12:43, 21 lut 2016

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Jest rajem, ale już w fazie pełnego kwitnienia koniec maja, czerwiec lipiec no i jesienne klimaty.
Bywałam w różnych porach roku, ale letnie mnie się najbardziej podobały.
Ogród już jest wtedy po uzupełnieniu jednorocznymi, bajecznie kolorowy.

alw fajnie posiedziało by się pozdrawiam w niedzielkę
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:40, 21 lut 2016

Do góry
Moje małe królestwo 12:37, 21 lut 2016

Do góry
olga80 napisał(a)
Słonko u mnie wyszło wyszłam na chwilę zobaczyć co słychać w ogrodzie a słychać tak
Sliwa wiśniowa nigra ma pąki, amonagawa również zdjęć brak bo za słaby sprzęt mam, kocimiętka też się budzi
a to co udało mi się zfocić
clematis

a kuku tu się schowałyśmy

i trochę kolorów kiścień curly red

i trzmielina

Super. A u mnie dziś snieg z deszczem pada
Ogródek Iwony 12:37, 21 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
3 marca zaczęłam pikować. Przed pikowaniem się już nie podlewa, bo wtedy bryłka jest bardziej zbita i urywają się korzonki. Są bardzo delikatne. Zaczęłam wyjmować po troszku widelcem i rozdzielać na pojedyncze siewki. Niektóre były ze sobą złączone, to nie rozrywałam, tylko sadziłam po 2 trawki.
etap 1 - delikatne wyjęcie z doniczki za pomocą widelca.

etap 2 - rozdzielanie siewek. Siewki są delikatne, korzonki nitkowate. Pociągnięte się łatwo odrywają, dlatego trzeba uważać, by nie oderwać korzonków od trawki.

etap 3 - Sadziłam do doniczek za pomocą patyczka, ale chyba lepszy okazał się drugi koniec widelca. Łatwiej się robiło dołki, aby włożyć bryłkę z korzonkami i dociskałam widelcem z boku. Połączone bryłą korzonki sadziłam po dwie, aby nie niszczyć delikatnego systemu korzeniowego.

etap 4 - Delikatne podlanie. Ziemia po podlaniu trochę siadła. Nie wiedziałam, czy dosypać, bo wtedy trawki by siedziały za głęboko. Tak zostawiłam. otrzymałąm 100 sadzonek, resztę wydałam sąsiadce. Część sadzonek sadziłąm po dwie sztuki. Ale możnawięcej, będą większe kępki. Tylko nie za dużo, bo ona w ziemi potem się ładnie rozrasta.

Cudn stipa Iwonko i juz wiem dlaczego moja sie kladzie po podlewaniu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies