Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Moje małe wielkie marzenie

Moje małe wielkie marzenie

mikami 14:54, 07 kwi 2016

Wpadam z rewizytą oj zakupy to Ci się udały fajny ten bonsai sama szukam podobnego jak mogę spytać drogie takie cudo -pozdrawiam
alis 17:35, 07 kwi 2016

Za bonsai płaciłam 220zł, czym większe, tym droższe. Tak naprawdę, to te wszystkie rośliny bardzo drogie są, w okolicznej szkółce za cisa 50-60 cm najprawdopodobniej Taxus baccata (eM nie pamiętał dobrze nazwy) trzeba zapłacić 50 zł. Nie wiem czy to dużo, czy mało? Trochę tych cisów potrzebuję.
alis 00:17, 09 kwi 2016

Potrzebuję pomocy w reorganizacji tych 2 rabat
Rabata 1

Rabata 2

Magnolia już stamtąd została zabrana, trawy tez nie pasują, za niskie.
Mam do dyspozycji bonsai, kulę na nodze i kule bukszpanowe, żurawki no i miskanta ML, który zimował w poczekalni zadołowany, 2 świerki conica.
alis 00:23, 09 kwi 2016

Nr 2 widziałabym jakoś tak

alis 21:41, 09 kwi 2016

Podczas ustawiania roślin koncepcja się nieco zmieniła.
Przymiarka

Rośliny nie są jeszcze posadzone, tylko wstawione w dołki razem z donicami, łatwiej mi tak wszystko wizualnie ogarnąć. Co myślicie o tych carexach? Czy ni przypiął ni przyłatał na tej rabacie. Żurawek dokupię więcej, póki co brak w szkółkach u mnie.
Doradźcie proszę czy to dobry kierunek zmian, czy lipa.
alis 17:40, 10 kwi 2016

Nikt nie zagląda chyba porozważam swoja koncepcję sama ze sobą
Już widzę, że rośliny w tej propozycji muszę trochę przesunąć
Na czerwono zaznaczam przesunięcia

Zastanawiam się też czy nie zamienić miejscami środkowej kulki z kulką na patyku, i jeszcze jedna wątpliwość, czy te kule nie są za blisko brzegu rabaty.
Toszka 05:34, 11 kwi 2016

Alicjo, musisz więcej odwiedzać inne wątki to i ciebie będą więcej odwiedzać. Także "szlajanie" się po wątkach jest świetną nierzadko podpowiedzią na nurtujące nas pytania - kwestie łączenia kulek kilka dni temu omawiałyśmy na wątku u Anbu.
Poniżej masz link na projekt połączenia lizaka (kulki na patyku) z kulami i stożkami. (obrazek na samym dole strony)
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1108-joaski-ogrod-z-wyobrazni-poczatki?page=8

Po pierwsze proponuję absolutną rezygnację ze świerka conica - one są śliczne jak są małe, a potem nagminnie zżera je przędziorek, chorują, łysieją, wyglądają koszmarnie szpetnie, a dodatkowo aby ratować trzeba używać tzw. twardej chemii

Poszukaj stożka cisowego lub bukszpanowego, albo zrezygnuj zupełnie ze stożka i posadź więcej kulek, ale koniecznie różnej wielkości. Na tej rabacie na moje oko powinno być minimum 6-7 kul. Trawy przy buksach nie są dobrym sąsiedztwem ponieważ w miejscu styku, buks łapie grzyba, choruje i łysieje.

Tą trawę/carexa śmiało możesz podzielić na 3-4 części. Wyjmujesz z doniczki i od góry, dużym nożem (tzw. szefem) delikatnie acz stanowczo rozcinasz jak ciastko.
Żurawki sadzimy dziesiątkami, tak aby wypełnić wolną przestrzeń.

Ziemię na rabacie koniecznie przekop z przekompostowanym obornikiem, Kompostem (jesli masz), mączką bazaltową i drobną, najlepiej przekompostowana korą.

Z rabaty musisz ująć ok. 5-7 cm ziemi, tak by obniżyć poziom i tym samym zrobić miejsce na korę. Żwir odradzam, bo ciężko go czyścić, rośliny mają w nim niełatwe życie i z czasem żwir zapada się. Jesli już koniecznie chcesz żwir to tylko szary, a przenigdy biały (ten wygląda dobrze tylko w akwarium).
alis 14:21, 11 kwi 2016

Dziękuję Toszka, że się odezwałaś, ,,postudiuję" wątki i spróbuję coś jeszcze pokombinować na tej rabacie. Chciałabym żeby stożek tutaj został, na razie dysponuję tylko 2 świerkami conica, które póki co robią za stożki, czytałam że są problematyczne, ale już po fakcie zakupu. Ale wybieram się jeszcze do 1 szkółki w tym tygodniu w poszukiwaniu cisów, może stożki będą, to conica pójdzie won.

Jak dobrze, że uprzedziłaś moje zamiary i carexy można podzielić i to aż na tyle części a już chciałam dokupić więcej.
alis 22:51, 11 kwi 2016

Toszka, przejrzałam wątek Anbu i poczytałam o złotej zasadzie trójkątów. Dzisiaj miałam niewiele czasu na prace ogrodowe, dopiero przed 18 udało się przekopać rabatę z obornikiem, zmierzyłam ją dokładnie, rozrysowałam i zrobiłam szkic nasadzeń, tylko boję się, że nie do końca pojęłam tę zasadę trójkątów.

i prawie po nocy była przymiarka.
Wydaje mi się, że mam tam za mało miejsca na tyle kul, przy założeniu, że każda z roślin osiągnie docelowo ok. 70-90cm średnicy(?) zerknij Toszka proszę.
Mam wrażenie, że rabata może być przeładowana kulkami, zdjęcie robione nocą, ale chciałam je jeszcze dzisiaj pokazać, jutro cyknę wyraźniejsze.

Gdyby udało mi się gdzieś zdobyć takie duże kule, echhh.
alis 23:06, 11 kwi 2016

Ten miskancik ML przezimował zadołowany, dopiero sobie o nim przypomniałam. Chyba już dawno powinnam była go ściąć, chce go podzielić na kilka części, kiedy to zrobić? Zaraz po ciachnięciu, czy czekać aż trochę odbije.