Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Moja bajka 22:32, 16 lut 2016

Do góry
Hortensje ogrodowe budzą się do życia

wymyśliłam sobie, że po drugiej stronie świerka też posadzę derenia Sibirica Variegata. Wiem - rośnie spory, ale będę ciąć .
Moja bajka 22:30, 16 lut 2016

Do góry
Takie wianeczki z przytarganych do domu wierzbowych gałązek. No nie mogłam ich nie zabrać . Wianki wymagają wykończenia, ale "koło chołpy będzie"

i takie nasiona jeszcze kupiłam. Sprawczynią jest Sylwia , bo napatrzyłam się na jej łąkę i jej nasionkowe zakupy i wymyśliłam sobie, że wysieję sobie mikro-łączkę w starej balii . A co , jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma .

Sylwia ma łąkę kwietną, a ja 0 jak sam producent podaje - będę miała łączkę kwietną .
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:24, 16 lut 2016

Do góry
Nazw piwonii nie znam, ale kocham je w bukietach w domu

Za to znam nazwę powojnika, który mogę polecić z własnego ogrodu. Posadziłam go dzięki Robaczkowi. Cudownie uzupełnia się z różami, ale nie konkuruje z nimi, bo jest delikatny. Największą jego zaletą jest ZAPACH!!! Pachnie obłędnie! To polski powojnik. Wiosną tniesz nisko i odbija od zera. O ile kocham moje Eden Rose za kwiat, to ich brak zapachu doskwierał mi podczas letnich podwieczorków na tarasie. Posadziłam więc Sweet Summer Love i... bujam się w cudownej woni

Działka prawie w Borach Tucholskich 22:23, 16 lut 2016

Do góry
ZbigniewG napisał(a)
Dzidka mała szklaneczka przy kominku i już jestem na koloniach
i nawet pamiętam gdzie to było -wspaniałe jezioro Sławskie i Sława Śląska (teraz tylko Sława)
i banda niezłych gagatków, 3 góra 5 grzecznych też tam było

Ale fajne rozrabiaki , aż widać chochliki w oczach
Moja bajka 22:17, 16 lut 2016

Do góry
Działka prawie w Borach Tucholskich 22:17, 16 lut 2016

Do góry
Dzidka mała szklaneczka przy kominku i już jestem na koloniach
i nawet pamiętam gdzie to było -wspaniałe jezioro Sławskie i Sława Śląska (teraz tylko Sława)
i banda niezłych gagatków, 3 góra 5 grzecznych też tam było
Moja bajka 22:13, 16 lut 2016

Do góry
Zdjęcia dla Ewci. Ewuś powiedz mi o co jeszcze z tymi gałęziami chodzi. Nie wiem czy takie foty mogą być, jakby co postaram się zrobić dokładniejsze
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:09, 16 lut 2016

Do góry
mira napisał(a)
Pozdrawiam wszystkich i zmykam bo mam dużo czytania - wątki tematyczne warzywne są teraz moim żywiołem a i ogrody zagraniczne nie opuszczam bo tam sporo jest nowych tematów

tak więc się szkolę, i powolutku organizuję miejsce na parapetach bo trochę się tego uzbierało

nakupiłam ale i też dostałam oby ani ziarenko się nie zmarnowało będę walczyć

O bożesz, tylko tyle wysiejesz
Ogród "nędzy i rozpaczy" 22:08, 16 lut 2016

Do góry

Trochę zaniedbałam forum, ale już się melduję. Ostatnio oglądałam zdjęcia z ogrodowiskowych spotkań i bardzo spodobał mi się ogród w Pęchcinie. Moja mina była bezcenna, jak dowiedziałam się, że mieszkam 25 km dalej. To ja jeżdżę pod Warszawę a na miejscu taka szkółka. Normalnie szok
Na zdjęciu dzisiejsze zdobycze: kurka, kogucik oraz katalog od Szmitów, który z samego rana przyniósł listonosz.
Ogród z pergolą 22:05, 16 lut 2016

Do góry
skoro hortensje z różami nie są zbyt pasujące razem to moze tak:
rabaty 2 i 7 to te gdzie bedą po 2 drzewa. hortensje w plecach i najnizsze pietro do ustalenia
rabaty 5 i 6 to róże na obeliskach i ???
4 to brzózki z kulkami i trawami
3 nie mam pomysłu, moze dalej hortki jak w 2?

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:05, 16 lut 2016

Do góry
Mam do zagospodarowania rabatę. Kształt półkolisty, długa 7,5 szerokość ok 4m. Stanowisko słoneczne, patelnia przez cally dzień. Posadzone sa na niej:
-cisy kolumnowe - nie do ruszenia
-2umbra -nie do ruszenia
- jakiś karłowaty swierk - nie do ruszenia
-4 swierki serbskie karell
- żółte berberysy
Nie mam pomysłu jakie rosliny dać na tył na wyższe pietro. Nie chce wysokich traw bo teraz wyglądają nie
Elegancko, chortensje mam na dwóch innych rabatach. Możecie podpowiedzieć w która stronę iść? Rabata musi byc ładna cały rok. Widać ja z salonu. Zaczęłam cos robic na jesieni jednak bez pomysłu..przez zimę nic nie wymyśliłam
Rosliny jakie mam w ogrodzie i lubię:
- berberysy, miskanty, bukszpany , zurawki, tawula, wrzosy , overdam,
Czy jak na każdej rabacie sa te same rosliny to nie będzie zbyt nudno?
Czy obwódka z bukszpanow po całości to dobry pomysł?
Dzięki

Ewa
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 21:55, 16 lut 2016

Do góry
U Ani Małej Mi piwoniowo się zrobiło, może ktoś będzie znał nazwy moich piwoni?

Kosolkowa Pasja 21:50, 16 lut 2016

Do góry
Reniu, Olu - sama kupiłam w zeszłym roku te z Obi, ale po 7,99 i robiłam z nich kulki. Byłam na początku zła, bo korzenie wielkie upchnięte były do małych doniczek i tylko z góry przysypane ziemią. Kupowałam zaraz, jak się pojawiły. W ciągu kilku dni dosłownie. Posadziłam do gruntu, a potem dokupiłam od pobliskiego hodowcy takie z przerośniętą bryłą korzeniową. Trzeba pamiętać, ze bukszpany mają bardzo rozbudowany system korzeniowy. więc siłą rzeczy nie mieszczą się ich korzenie w małych doniczkach.
I muszę przyznać, że mimo narzekania i stękania na nie - są najładniejsze w moim ogrodzie. Mają drobne, zwarte listki, błyszczące, zdrowe, bez oznak chorób. Ładnie przybrały na masie I kupię znowu, bo cena atrakcyjna, ale warunkiem jest zakup zaraz, jak się pojawią i systematyczne ich podlewanie. Ja wtedy nie wiedziałam, że one tak są upchane w doniczkę, ale je podlewałam obficie, zanim posadziłam, wszystko było z nimi ok.

Ogród Małej Mi - sezon 2015 21:50, 16 lut 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Bordowa jest od Mariusza... kolor jest obłędny

Jak dla mnie, to wszystkie są obłędne. Cudności !!!
Ogródek Iwony 21:37, 16 lut 2016

Do góry
Sebek napisał(a)
Nie czyściec tylko starzec

Podziwiam sadzonkowanie! Ojj będzie las werbeny u Ciebie

Ha, ha, Sebek, lecę poprawić ten czyściec. Post jest, no nie
Co do werbeny, to nie wiem, czy to, co w ziemi zostało - żyje. Więc sadzonki robię, zamiast siewu
Liczę na podobny efekt w tym roku:

Kosolkowa Pasja 21:36, 16 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Olu, ascot i MW ma MakKasia, wstawiła u mnie fotki ostatnio i ja się po fotkach zdecydowałam na MW i ją zamówiłam
Zobacz tutaj:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4579-ogrodek-iwony?page=1214#post_3

Dzisiaj poszłam do ogrodu i cyknęłam dla ciebie fotkę mojego żywopłotu z bukszpanu. Ma z 10 lat pewnie i spory z niego żywopłocik już jest.
Dlatego obstawałam za usunięciem go z rabaty. U mnie oddziela rabatę od wejścia.
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/104/1045397/original.JPG

Dzisiejszy twój projekt bardzo mi się podoba. Tak zrób, jak narysowałaś. Już się nie wahaj

Co do stożków i kulek - w zeszłym roku w Ob.. były takie w marcu:

W tym roku liczę nas podobny asortyment. I planuję zakup kilku kulek. Tych mniejszych, bo te duże ... ach ... może kiedyś urosną

Iwonko
Sporo osób odradzało zakup bukszpanów z obi
Chyba gardener, jesli dobrze kojarzę, mógłby coś powiedzieć na ten temat
Ogród Małej Mi - sezon 2015 21:30, 16 lut 2016

Do góry
A mnie Twój wiąz zachwycił, jak cały ogród zresztą . Fajnie świeci na tle ciemnej zieleni .
Moja bajka 21:25, 16 lut 2016

Do góry
Jola zobacz, też będę miała kwiateczki . To zdjęcia z dzisiaj

wilczomlecze się obudziły
Kosolkowa Pasja 21:24, 16 lut 2016

Do góry
kosolka napisał(a)
Myśląc o ciemnym akcencie różanym, obstawiałabym Ascot. Najważniejsze pytanie - czy da radę w pełnym słońcu, na dodatek pod ścianą domu?

Olu, ascot i MW ma MakKasia, wstawiła u mnie fotki ostatnio i ja się po fotkach zdecydowałam na MW i ją zamówiłam
Zobacz tutaj:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4579-ogrodek-iwony?page=1214#post_3

Dzisiaj poszłam do ogrodu i cyknęłam dla ciebie fotkę mojego żywopłotu z bukszpanu. Ma z 10 lat pewnie i spory z niego żywopłocik już jest.
Dlatego obstawałam za usunięciem go z rabaty. U mnie oddziela rabatę od wejścia.
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/104/1045397/original.JPG

Dzisiejszy twój projekt bardzo mi się podoba. Tak zrób, jak narysowałaś. Już się nie wahaj

Co do stożków i kulek - w zeszłym roku w Ob.. były takie w marcu:

W tym roku liczę nas podobny asortyment. I planuję zakup kilku kulek. Tych mniejszych, bo te duże ... ach ... może kiedyś urosną
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 21:20, 16 lut 2016

Do góry
Dziewczyny idąc za ciosem, że mam chwilę czasu zrobiłam dwie wersje rabaty.Tej od tarasu do basenu.

Wersja 1

Pod Nigrą na środku są 3 tuje danica.Jest tam hakonechloa, red baron, hr anabelki, szałwie, rozchodniki i przetaczniki.I stipa.

Dodać obwódkę z bukszpanu?i dwie danica?
Tak sobie myślałam, że chyba pasowałaby do tej po drugiej stronie.
Bukszpany kulki mogłabym podsadzić kociomiętką, kiedyś tak Justynka proponowałaTylko nie wiem jak wygląda kociomiętka zimową porą.
Przy basenie planuję trawy, które będą podświetlone.Myślicie, że pampasowa byłaby ok??

Wersja nr 2

Zastanawiałam się nad pasem kosodrzewinek, za nimi róże Leonardo da vinci albo Aspirin, albo the Fairy? Róże pomiędzy kulkami bukszpanowymi.
Przy tej wersji myślałam czy ten cis, który będzie osłaniał basen ma być posadzony prosto czy może zataczać łuk?

Myślę czy sadzić tuje pod płotem czy nie.Sama nie wiem.Zimą jednak wolałabym mieć zielone tło.

Pozostaje jeszcze sprawa wiśni osobliwej umbraculifera.Ta trzecia, pod basenem prawdopodobnie jest do wymiany.No i czy wymienić czy posadzić może serba, albo dąb kolumnowy- nie znalazł jeszcze docelowego miejsca.

Co myślicie???

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies