Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

Krys 11:02, 10 kwi 2016

Bozenko straszna sprawa z samobostwami,to chyba czasy takie stały sie straszne,a za szybko zyjemy,ludzie sie izoluja,popadja w depresję..zycze Tobie zdrowka i duuuzo słońca
agata19762 11:09, 10 kwi 2016

przykre to co piszesz ale coś w tym jest ...
w mojej sąsiedniej miejscowości w piątek powiesił się 32letni
bozga 11:57, 10 kwi 2016

Trochę się już "przespałam" z tym tematem -trudno, na pewne sprawy nie mamy żadnego wpływu Dobrze, że jest ogródek i ludzie, którzy czują i myślą podobnie. Będę miała 2 dni wolnego, zaplanowane wcześniej, pewnego rodzaju izolacja od ciężkiej atmosfery w miasteczku bardzo się przyda ( a zwłaszcza od jak to zwykle bywa w takich sytuacjach idiotycznych domysłów, plotek a te działają na mnie jak płachta na byka, na głupotę niestety nikt jeszcze nie wymyślił środka chwastobójczego).
Mam nadzieję zakończyć prace porządkowe i posadzić ostatnie zakupione roślinki - w tym te 3 przepięknie ciemierniki ( niestety bez nazwy odmianowej)

A to taka ciekawostka, która niedługo zakwitnie, później pod hortensjami nie będzie jej widać

Psiząb

bozga 12:01, 10 kwi 2016

kasja83 napisał(a)
Witaj Bożenko.
Na wstępnie chciałam skrobnąć, że pięknie u Ciebie!Przychodzę także po radę-bo wiem, że masz prawdziwy hortensjowy przegląd u siebie i znasz te roślinki na wylot.
Szukam fajnych mniejszych odmian hortensji-mam sadzić Little Lime Jane?Chciałam zapytać o Twoją opinię na ich temat.A może polecisz jednak coś innego?Słyszałam, że Bobo są fajne.

Little Lime jak najbardziej, moje Bobo już 2 rok kiepskie, kwitną, ale niestety nie tak jak na obrazkach. Little Lime niska i rozłożysta.
bozga 12:05, 10 kwi 2016

szemusia napisał(a)
Bożenko, malutkie pąki u moich przyciętych hortensji magical moonliht wydziobały ptaki Najpierw myślałam, ze zostały ułamane, ale nikt tam nie chodzi, a zauważyłam, że ptaki na nich przesiadują. Cz spotkałaś się z czymś takim? I czy te pąki odrosną??? Jeden krzak ogołocony niemal cały

Nie spotkałam się u mnie z takim zjawiskiem, ale myślę, że hortensje bez problemu sobie z tym poradzą , nowe pączki potrafią się pojawić w dość dziwnych lokalizacjach
Gosiek33 12:11, 10 kwi 2016

Cudowny ciemiernik, to taka odmiana do ogródka? ostatnio pokazały się odmiany tylko do domu.
Ciemiernik też ciekawy, piękne liście ma, to ubiegłoroczne nasadzenie?
szemusia 12:27, 10 kwi 2016

bozga napisał(a)

Nie spotkałam się u mnie z takim zjawiskiem, ale myślę, że hortensje bez problemu sobie z tym poradzą , nowe pączki potrafią się pojawić w dość dziwnych lokalizacjach

dziękuję za słowa otuchy
Chwilowo okryłam krzaki siatkami po ziemniakach, trochę śmiesznie to wygląda, ale przynajmniej dalszych szkód nie będzie
bozga 12:33, 10 kwi 2016

Gosiek33 napisał(a)
Cudowny ciemiernik, to taka odmiana do ogródka? ostatnio pokazały się odmiany tylko do domu.
Ciemiernik też ciekawy, piękne liście ma, to ubiegłoroczne nasadzenie?

Trochę mnie przestraszyłaś tym ciemiernikiem domowym ale na ulotce jest napisane tak

Są to trzy roślinki, każda z inną budową kwiatka

A Psiząb rośnie u mnie co najmniej 3 lata, bezproblemowy
danuta_szwajcer 12:41, 10 kwi 2016

Czytam taki smutny czas u Ciebie i nie dziwie się, że denerwuje Cie co ludzie komentują czy osądzają a to przecież tragedia straszna Ale praca w ogrodzie zawsze pomaga na każde zmartwienia. Piękne ciemierniki kupiłaś Pozdrawiam
kasja83 12:45, 10 kwi 2016

bozga napisał(a)

Little Lime jak najbardziej, moje Bobo już 2 rok kiepskie, kwitną, ale niestety nie tak jak na obrazkach. Little Lime niska i rozłożysta.

Bożenko a jak Twoim zdaniem radzą sobie z brakiem wilgoci??W sensie nie zamierzam ich podsuszać,ale będą sadzone pod murem domu-gdzie powiedzmy trzeba będzie je wiecej podlewać.Myślałam jeszcze o zaprawieniu im dołków hydrożelem.