Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Malutki pod lasem 13:36, 09 lut 2016

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Tylko u mnie dwie takie ściany nie bardzo wchodzą w grę, ze względu na opisany wcześniej dąb

To ostatnia propozycja

Kratownica a na kratownicy "coś" powojnik, róża nie wie co szybko jeszcze rośnie. Pergola dosłownie w kształcie litery L kończy się w miejscu gdzie zaczyna się garaż

Pszczelarnia 13:32, 09 lut 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Pszczółko ja sie zastanawiam czy moze ja nie zrobiłam zle ze moja tak pociachałam mocno .....kocham Twoje choiny fest tez tak chce .....

Tak będzie.

Miłego śledzika:

Choina kanadyjska - Tsuga canadensis 13:26, 09 lut 2016

Do góry
Raz od 2011 roku dostała żelazo (poradziła mi Finka właścicielka przepięknej choiny w żywopłocie):
Teraz właśnie dostała obornik przerobiony. Ma po prostu gliniastą ziemię w tym miejscu. I cień.

Pszczelarnia 13:22, 09 lut 2016

Do góry
Jeszcze znalazłam:
Listopad 2015.

Choina kanadyjska - Tsuga canadensis 13:13, 09 lut 2016

Do góry
MariBere napisał(a)

Chodziło mi o 50 cm od pnia do płotu. Czy pisząc o 90cm miałaś na myśli od pnia do płotu czy całą szerokość żywopłotu?

90 cm szerokość dorosłego żywopłotu z choiny, może być 70 cm.

50 cm od pnia choiny do płotu to zdecydowanie za mało.

Oto moja:

Wszystko od zera 13:09, 09 lut 2016

Do góry
Po lewej stronie ma powstac kolejna rabatka myslała aby tam posadzic min.rozplenice Hameln po bokch na srodku miskant np. ferner osten lub maleprtus obok niego 2 hortensje moze limelight i nizej zurawki plus moze turzyce rzedowa variegata lub inna co o tym sądzicie?
Pszczelarnia 13:09, 09 lut 2016

Do góry
Proszę bardzo, tak na szybko. Lepszego zdjęcia z boku chyba nie mam, bo żywopłot jak żywopłot nic szczególnego. Sadzone w lipcu 2011, mocno cięte, stan w październiku 2015.

Ogród na piasku i z wielkim murem 12:57, 09 lut 2016

Do góry
Mam taki problem i proszę o pomoc dla niektórych moich rododendronów.
Kilka z nich rośnie w cieniu i mają się nieźle, lecz 3 rosnące w innym miejscu wyglądają kiepsko. Co zrobić? Jak je uratować? Przesadzić? - jeśli tak to kiedy, czym potraktować aby pozbyć się tej choroby? W ubiegłym sezonie, po lecie strasznie zmarniały

Tak wyglądają:

Ogród na piasku i z wielkim murem 12:48, 09 lut 2016

Do góry
Po śnie zimowym pora na powrót!
Witam wszystkich, którzy już odkryli Wiosnę.
Wybrałam się dzisiaj na Jej poszukiwanie. I znalazłam........
Oto Ona:

U Agi - czyli słońce i piach 12:33, 09 lut 2016

Do góry
Na razie mam takie coś
Od prawej w łezce - trzmielina na pniu, cyprysik lub thuja w stipie i obwódka z lawendy.
Nie wiem co pod platanem obok derenie (koło nich ML a przed cyprysiki), obok Świerk Iseli.

Obok śliwy i hortki
Mój ogród - trudne początki - Paula 12:28, 09 lut 2016

Do góry
zastanawiam się aby jednak spróbować je formować w sumie nic nie tracę a mam ich sporo, myślę żeby spróbować tak ciachnąć bukszpana i dosadzić mu młode :

A cisa chciałabym na kuleczkę na pniu, tak ciąć czy jeszcze mocniej?
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 12:19, 09 lut 2016

Do góry
Ciemierniki (kupne w tym roku )

pieris

I wschodzące pierwiosnki główkowe
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 12:15, 09 lut 2016

Do góry
Strasznie jeszcze buro ale wiem że wiosna się juz zaczęła

Pojedyncze akcenty sa za to kolorowe Wawrzynek
Z Pszenicznej ... 12:15, 09 lut 2016

Do góry
Gosia szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie ogrodu bez bylin. Lubię ogrody minimalistyczne i poukładane ale chyba nie u siebie. Jedynym uporządkowaniem w mnie są linie rabat - proste. Zrobiłam jedną falistą, ale w tym roku ją prostuję.
Ogród bylinowy cały czas zaskakuje, wciąż coś kwitnie, pięknieje z roku na rok. Kolory, faktury, zapachy... to jest to co chcę w moim ogrodzie.
Wprowadzam róże, bo bez nich ogród nie byłby pełny. Ale i one dostana oprawę w postaci bylin. W tym roku chciałam zadebiutować wysiewem nasion, nie wiem czy cos mi się uda.
Drzewa - u mnie ich dostatek, kasztanowce, brzozy, sumak, lipa, jarzębina. olbrzymia czereśnia, leszczyny, morwa, ulwena śliwka, jabłonki ozdobne i wiśnie purpurowe
Ale mam jedno miejsce gdzie potrzebuję dosadzić drzew i muszę zastanowić się gruntownie jakie
to jest to miejsce, tam gdzie leżą płyty chodnikowe

Prawie - jak ogród 12:13, 09 lut 2016

Do góry
W tej chwili myślę nad tym, jaką formę mają mieć drzewa w plecach kącika wypoczynkowego. Chciałabym tam mieć coś liściastego, bo wzdłuż działki mam już iglasty żywopłot. Przed drzewkami planuję miskanty, bo ładnie wysłonią i są ciągle efektowne (pomijając wiosnę, ale to już przeżyję).

Agania sprowadziła mnie na ziemię pisząc, ze 3 drzewka typu pendula nie będą dobrze wyglądać. Więc ta forma odpada.
Pozostaje mi więc:
- formy wysoko szczepione, min. 2m, by korony były nad miskantami
- drzewka, które mogłabym podkrzesać tak, by miały gołe pnie.

Myślałam o formach strzyżonych lub w formie typowej kuli, np. tak:

Biorąc jednak pod uwagę charakter mojego ogrodu - linie owalne, brak typowych form geomerycznych - skłaniam się ku wersji z koronami okrągłymi lub form kolumnowych.

I tyle, co udało mi się wymyślić...
Czy ma to ręce i nogi?!
Wszelkie uwagi mile widziane Szczególnie te sprowadzające mnie na ziemie...
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 12:09, 09 lut 2016

Do góry
Szukałam miejsca na moją białą klatkę,

znalazłam i dokupiłam kolejną, która też przemaluję na biało

I są dwie
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 12:07, 09 lut 2016

Do góry
Hiacynty, przebiśniegi, krokusy...
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 12:04, 09 lut 2016

Do góry
renatamama3 napisał(a)
Ja ,jeszcze czekam ,ale sezon niby otwarłam ,wycięłam hosty ,rozchodniki i zgrabiłam liście z trawnika co nawiało z lasu ,znów nawiała ,ale mniej .Robiłaś kanciki ?

Nie jeszcze nie to zrobie jak przestanie być mokra ziemia, inaczej kanciki się zaraz zniszczą - wystarczy że depnie w nie pies lub dzieci...

Dla mnie zima już się pożegnała, zwłaszcza że ja po nartach i łyżwach i w ogóle jestem z zimy dość happy mimo że było krótko
A teraz patrze w niebo i ach...
Prawie - jak ogród 12:03, 09 lut 2016

Do góry
Coś tam mi się udało nagryzmolić, ale z rysukunków to ja noga jestem... więc wybaczcie
Ogólny plan podwórka(bo ze względu na garaże i drogę dojazdową do nich, nie mogę tej części nazwać ogrodem) wygląda tak:

Rabata, nad którą myślę to ta centralna w kształcie spłaszczonego koła. W środku planuję zostawić miejsce na kącik wypoczynkowy ze stołem, krzesłami i huśtawką. Obsadzony może być tylko tył i lewa strona przy drodze dojazdowej do garażu. Rośnie tam już pas lawendy i stipa. Przód i strona prawa muszą służyć do komunikacji. Po prawo, na rogu przy garażu stoi murowany grill.

Tak to wygląda na dzisiejszych zdjęciach:

I z dalszej perspektywy:

Niebieski wąż to wyciągnięty pod kostką wąż od studni, latem podlewam rabatki. Był przymocowany do rosnącej tu jeszcze w grudniu lipy.
Wiosną zniknie też drewniana szopka, dalej zostaną pociągnięte garaże.
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 12:01, 09 lut 2016

Do góry
asta6265 napisał(a)
Wiosna zagląda na dobre - oczar cudowny, tylko żeby nie spłatała figla i nie odwróciła się jeszcze na pięcie, bo nasze roślinki zgłupieją - piękne widoki.

Ja już w zimę nie wierzę
Wszystko puściło, prognozy pomyslne, halny szaleje - jest super

To śniedki

Zawilce się budzą (te białe leśne)

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies