Zaglądam z zaproszenia Twojego u Kamili.
Najpierw pochwalę fantastyczne cięcia w trzymaniu w ryzach roślin. Pochwalę piękne zakątki ogrodu, masz ich dużo pomimo malutkiego ogrodu. Pochwalę fajną prezentację ogrodu z usytuowaniem gdzie co jest. Bardo pomaga w orientacji przestrzennej. Niestety obejrzałam tylko fotki ..bez słowa pisanego.
Nie jestem czasowa i nie umiem podpowiadać ze zdjęć co tam zrobić w ogrodzie aby było lepiej. Jakoś mi brakuje tej wyobraźni..
Dylematy Twoje i co ja bym zrobiła na Twoim miejscu.
Murek jest zawsze elegancki..nawet jak zrobiony z polnych kamieni. Wyrównany teren jest łatwiejszy do zagospodarowania. Sąsiedzi mieli maliny na wysokiej skarpie i teren ze spadkiem, zaproponowałam im zrobienie murku i są bardzo zadowoleni z tego rozwiązania. Dając murek możesz wtedy posadzić tam maliny, jeżyny, krzewy owocowe. Będą miały dużo światła w sezonie, bo od południa słoneczko. Pozbędziesz się wtedy krzewów owocowych w rejonie orzecha. Możesz wtedy teren pod orzechem i jabłonka zaaranżować inaczej.Pod murkiem ścieżka, dobrze zbierać owoce.. krzewy możesz wysypać korą i nie ma problemu z pieleniem i koszeniem. Równa ścieżka też jest praktyczna...
Schodki można wtedy zrobić z podobnego materiału.
Wrzosy między borówkami będą rosły, ale przesadzanie starych krzewów jest niewskazane. przesadzałam wrzosy to wiem.. było różnie ..
Żywopłot od góry dałby ładne tło, ale zabierze słońce, którego u Ciebie za wiele nie ma.. posadzone krzewy owocowe dadzą ci osłonę .. ale tylko na lato..
a to moich sąsiadów .. i przepyszne maliny jesienne, są naprawdę rewelacyjne.
Ania bardzo się cieszę, że mąż się zgodził na murki, będzie to wszystko wygladać o niebo lepiej. Nie wyobrażam sobie jak miałabyś wchodzić na skarpę by przyciąć lub opryskać róże... tak będzie wygodniej i o wiele ładniej
troszkę wczoraj podziałałam
było tak
a jest tak
i skarpy uporządkowałam
jeszcze duzo pracy zeby to wygladalo porzadnie ale to już dokończę jak panowie zrobia palisadki takie jak przy schodach. cieszę sie że em zgodził sie na te murki bo ładniej będzie i trochę wypłaszczą się te skarpy.
w tym tygodniu bedę nawozić trawnik bo jest poprostu TRAGICZNY
a przekopując wczoraj tą rabatę z kompostem zauważyłam ze tam pełno gliny jest więc różom powinno być dobrze