Pogoda była dziś nieprzyjemna, ale wzięłam się za bratki.
Opróżniłam i umyłam donice.
Niestety sadzenie odbyło się na kompostowniku, bo nie mam odpowiedniego stołu.
wykopałam jedną zapasową turzycę Snowline, by ubogacić bratki
taka była gęsta, że trudno było wyszarpać jakieś kawałki, więc przecięłam ją nożem na pół
1)Przed grabami zawilce jeszcze lepiej bo podobaja mi się bardziej niż hortki a będe miala tam ładny widok z okna jadalni. Dosadzilabym do tego może te hosty tylko jakie? Mam takie :
albo takie:
a jak żadne z nich nie pasują to zakupię inne tylko jakie?
2)Hortensje dalej na zachód i miskanty dodam tam pewnie bo wyjdzie tam dość szeroko więc się zmieszczą
3)"W 2 i 3 pas rozplenic , może pierwszy pas a przed nim niższa trawa z bylinami- dużo rozchodników,ewentualnie ale niekoniecznie plamy jeżówek. " -jaka niższa trawa pasuje o rozplenic i rozchodników i najlepiej jakby była zimozielona
4) Odnośnie mieszanki molinia + rozchodniki + jeżówki - bardzo mnie kusi
5)"Na 7 może być tak- miskanty, przed nimi jeżówki i b. rzadko rozplenice, tak tylko ze 3 w polu jeżówek" - to akceptuję bez namysłu bo już mi sie nie chce przesadzać tych gracków
Kamilka, ja uwielbiam limonkowy kolor Mam taką kuchnię
Łucjo, Kamilo, Agatko, czas niestety nie z gumy i wszystkim nam go brakuje. Moja córcia na szczęście sama jest w stanie odrabiać lekcje, za to Jasio nadrabia za nią. Non stop czegoś chce
Monika, buszowałam po innych wątkach, bo z tabletu siedziałam. Teraz mam dostęp do kompa, to odpisuję i fotki wkleję
Nie wiem czy chodzi ci o rozmieszczenie roslin?
Powiem tylko że początkowo szałwii wsadziłam za dużo i po pierwszym sezonie wyrzuciłam (tzn. przesadziłam w inne miejsce - przydały sie na robiona akurat różankę ) chyba 2/3
Witam, zerknij na to zdjęcie wykonane dwa tygodnie temu. Myślę, że te starsze egzemplarze nigdy się nie zrosną a mi zależy na zwartej ścianie z tej strony działki. Sąsiadowi bałagan nie przeszkadza, a mi tak.
Na początek chciałabym zająć się szpalerem ze smaragdów, który wygląda tak.
Dwa rzędy posadzone w odstępie 70cm i rozstawie krzewów co 70cm. Starsze egzemplarze odzyskanie po porządkowaniu działki, młodsze wys.1,1m sadzone poprzedniej wiosny.
Plan:
- wyrównać stare egzemplarze
- może przesadzić szpaler młodych egzemplarzy bliżej tak na 30cm.