Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Asi ogródek pod świerkami 17:17, 01 lut 2016

Do góry
Rabata widoczna jest na tym zdjęciu w lewym górnym rogu. Dwóch potężnych drzew już nie ma, bo ubiegłoroczne nawałnice je połamały. Jest więc teraz dużo słońca . Strona południowo wschodnia ogrodu.
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 17:09, 01 lut 2016

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Na dzisiejszy wieczór trzeba również coś energetycznego, no to proszę bardzo.

Haniu, ale bajka . Kiedy ja się tyle kwiecia u siebie doczekam... Jesienią posiałam od razu do gruntu nasionka jeżówek, ciekawe czy wykiełkują? Tak samo zrobiłam z rudbekią . Muszę uważać żeby ewentualnie siewek nie wyplewić . Pozdrawiam cię bardzo, baaardzo serdecznie .
Asi ogródek pod świerkami 17:06, 01 lut 2016

Do góry
Wiosna tuż tuż więc pora dalej działać. W tym roku pierwsza pod nóż idzie rabata przy malinowym chruśniaku. Jest ona w kształcie odwróconej litery L.Ma ona długość 10,50 m. Oddzielona jest ona siatką drucianą o wysokości 1.6 od sadu. Na jej 5m długości bezpośrednio do niej przylega malinowy chruśniak. Dalej mam drzewa i krzewy owocowe.W odległości 1m od lewek krawędzi ogrodzenia rosnie świerk 10 letni o wysokości 1,7 m no może 2 m. Tylko jego nie chciałabym usuwać z tej rabaty a może powinnam? Reszta iglaków wyrzucona jest. I teraz dumam jak ja zagospodarować - co dać na najwyższe piętro - na ekran ? I co z pozostałymi roślinami. Podrzućcie jakieś pomysły , sugestie/

Na dużym planie na dolnym zdjęciu czerwoną strzałką zaznaczyłam umiejscowienie rabaty w ogrodzie. Zacząć muszę od nadania jej kształtu ...

Ja i mój ogródek, a może ogród 17:04, 01 lut 2016

Do góry
WERSJA 1

to tak zaczynając od ogrodzenia:
szpaler tuji, przed nimi śliwy wiśniowe i w ich dole hortensje, przed nimi berberysy ze stipą, a przed nimi wsadzone niskie żółte kulki berberysów, zółte bukszpany i cisy, no i z przodu to co jest we żwirze
Prawie - jak ogród 16:53, 01 lut 2016

Do góry
I jeszcze wpadł mi w oczy wiąz, też forma szczepiona pendula.

Podsumowując, chcę w plecach placyku dać drzewa. W tej chwili myślę o formach szczepionych typu pendula. Nie urosną większe, chyba nie widzę tu wysokich okazów.
Chodzi mi po głowie:
- brzoza,
- wiąz,
które są bardziej naturalne w pokroju
Lub formy bardziej geometryczne
- np. grab.
Przed nimi planuję miskanty, które juz rosną na rabacie obok, po prawo. Więc będzie to taki element łączący (razem ze stipą).

Wielkość rabaty z drzewami to ok. 6m długści i 1-2 m szerokości.
Wklejam ponownie mój nieudolny rysunek...

Wzdłuż kostki raczej rabat nie planuję - muszę zostawić dojście do grilla i stołu.

I moje pytanie - czy dobrze kombinuję z tymi formami szczepionymi?!
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 16:43, 01 lut 2016

Do góry
malkul napisał(a)
i na rudo

Cześć Gosiu, czy te trawki to frosted curls? Czy one przemarzły, czy też na wiosnę sie je obcina? Twój ogród wygląda zjawiskowo, full wypas. Mam jeszcze pytanie o trawy wzdłuż ogrodzenia, co to za gatunek i jak wysokie rosną?
Coś jeszcze, coś więcej... 16:43, 01 lut 2016

Do góry
Sebek napisał(a)

Wybacz mi W ramach przeprosin wiosenne kfffiatki dla Ciebie

Jezu jakie cudne te jarzmianki połączone z tym kobaltowym niebieskim.........i ta świeża zieleń.....mniam
Anna i Ogród 16:39, 01 lut 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)

Aniu dodatkową pergolę będziesz stawiała, bo nie bardzo potrafię odczytać ten projekt. Możesz mi to przybliżyć słownie?

Zamiast tej która stoi obecnie.

powstanie coś takiego

Masywniejszego i większego. Sylwia rozrysowała mi na 2 kratownice ale dwie nie wyjdą bo jest tam murek o długości 265cm.
Więc w na tym murku powstanie ta pergola którą ja rozrysowałam wówczas między nią a śmietnikiem zostanie przejście niecałe 2m.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 16:33, 01 lut 2016

Do góry
i na rudo
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 16:32, 01 lut 2016

Do góry
i przebiśniegi też wylazły

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 16:30, 01 lut 2016

Do góry
Narcyzy tez wylazły

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 16:28, 01 lut 2016

Do góry
w donicy zadołowanej też wylazło

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 16:27, 01 lut 2016

Do góry
tulipany albo kamasje?

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 16:26, 01 lut 2016

Do góry
Wylazło i u mnie

lawenda dziś

i krety szaleją

wszystko

iryski

Ogródek Iwony 16:12, 01 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Dominiko, wszystkim podoba się wersja 2.
Mi też i będę dążyć do jej zrealizowania z małymi poprawkami
Wersja 2

Wstrzymam się tylko z posadzeniem ekranu z cisa w plecach. Obawiam się, że będzie dla niego pod ścianą za sucho. Inaczej, gdy będzie z czasem nawadnianie. Za to posadzę jedną kępkę miskanta Silbersprinne, wg sugestii z pierwszej wersji.

Projekt sobie wydrukuję i wiosną powolutku będę dążyć do jego realizacji. Jeśli dojdę do jakiś podmian roślin, dam znać. Natomiast sam układ jest bardzo fajny

ja z opóźnieniem ale wow super macie głowy na karku, wiedzę i doświadczenie będzie cudownie!!!
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 16:10, 01 lut 2016

Do góry
Kasiu, Justynko, Olu, Małgoś , przyczyna jest prozaiczna...brak kalendarza na ten rok

Jeśli chcecie to możecie popatrzyć na szaleństwo ogrodowe 1 lutego...

Między pasjami 15:53, 01 lut 2016

Do góry
Nie ma kwiatków, więc pokazuję co mam w domu najpiękniejszego.

Nauczyłam się na stare lata piec chleb, zawsze o tym marzyłam
Podwórkowa rehabilitacja 15:51, 01 lut 2016

Do góry
Fajnie Aniu i znam sekret. Nie wolno zakazywać od najmłodszych lat dzieciom uczestnictwa w pomocy ani w niczym wyręczać typu buciki, rajstopki w imię bo będzie szybciej albo narobią bałaganu.... Za to trzeba rozbudzać ciekawość
Też tak do tej pory z pomidorami robiłam ale tyle się naczytałam o standaryzacji hodowli, że chciałabym poczuć znów smak pomidora z dzieciństwa. Być może nasiona starych odmian które kupiłam mi w tym pomogą
Sałatę będę siała: moją rukolę z nasion i jakąś lodową nie pamiętam odmiany.
Szklarenka(w planach) to recykling moja droga z okien po wymianie. Mój Szwagier już taką zrobił i jest świetna. Jedna ściana to szczyt garażu, pozostałe na fundamentach z płyt betonowych.
Co do wiosny, to cieszą mnie zawsze bratki na balkonie w marcu ale tym razem ciemierniki w lutym je przebiły. Trzymałam je wcześniej w domu ale teraz tak ciepło na dworze, że się werandują A Ty znalazłaś wiosnę?

Kolorowy Ogród Geni 15:50, 01 lut 2016

Do góry
Dziękuję bartek_luberda

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 15:15, 01 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Szukałam tej mojej rabaty po ostatecznych zmianach ... czyli z cisami w tle, grackami i tulipanowcem zamiast nigry Oto ona:

Nie wiem czy tu zmieści się jeszcze jedna świdośliwa?
Kurczę jeśli miałabym aurea nana "rozrzucić" to trzeci raz bym je przesadzała No ale jak trzeba ...
Tu po prawo nie myślałam o molinii ... Chciałam ją dać tam po lewo na tle smaragdów ... byłaby z tyłu za kulkami ... może nawet nie rzucałoby się wiosną tak bardzo w oczy, że tam czegoś brakuje JAk myślisz?

Żurawki między hakone ok

ja myślałam żeby molinia była i po prawej i po lewej, wtedy koło będzie jakby otoczone czymś jednym, więc wyeksponowane. Możesz po prawej dać tylko trochę tej molinii z rozchodnikami, i szybko to 'zgubić' Pomyśl czy nei podobałoby Ci się. Juz przy tujach powoli przechodzic w cos innego.
Czy zmieści się świdosliwa jeszcze jedna?- z fotki wydaje się że tak, ale Ty to sprawdć, popatrz na wprost jeszcze.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies