Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

Kasiek 21:16, 22 mar 2016

Bozenko czy to „Cherokee Brave” ?

bozga 21:23, 22 mar 2016

07_Rene napisał(a)

Zastanawiam się jak długo kwitną hortensje ogrodowe? Czy kupując teraz kwitnące (widziałam ostatnio w supermarkecie) kwiaty dotrwają do lata? Wiadomo, że na razie musiałabym trzymać w domu, a potem powoli hartować. Ogrodową chciałam do donicy, ale intuicja mi podpowiada, że lepiej nie kupować teraz tylko poczekać do lata, kiedy są w normalnej ofercie. Co myślisz?

I jeszcze jedno... Czy cienkie gałązki w hortensjach bukietowych można wyciąć zupełnie? czy tylko systematycznie przycinać i wówczas one mężnieją?

To nie jest absolutnie pora na kupowanie hortensji ogrodowych ( chyba , że potraktujesz je jako krótkotrwałą ozdobę), odradzam.
Odnośnie cienkich gałązek u bukietówek to zostawiamy najładniejsze, rozgałęzione w dobrym kierunku, wszystkie cienkie niepotrzebnie obciążają roślinę. Inaczej jeśli są tylko cienkie bo np roślina młoda , to ograniczamy ich ilość do 2-4 i tylko wtedy ładnie zgrubieją.
bozga 21:28, 22 mar 2016

Kasiek napisał(a)
Bozenko czy to „Cherokee Brave” ?

Tak
Mira104 21:29, 22 mar 2016

Hmm, a mąż mi kupił na dzień kobiet ładną niebieską hortensję ogrodową mam nadzieję, że wytrzyma i potem będzie w donicy na tarasie.
Bożenko mam duże donice na tarasie i myślę, aby posadzić w nich dereń tylko jaki?
Czy w ogóle dereń może być posadzony w donicy.
bozga 21:32, 22 mar 2016

Pozdrawiam Wszystkich serdecznie
Kasiek 21:32, 22 mar 2016

Mozesz napisac o nim cos wiecej? Wlasnie dzisiaj u siebie napisalam ze nie mam miejsca na derenia...guuupia bylam?
Nie wiem czy u mnie mialby szanse, chyba za zimno i za wietrznie..
frezja 21:34, 22 mar 2016

bozga napisał(a)

Tak

Ale piękność..myślałam, że to clematis
bozga 21:38, 22 mar 2016

Mira104 napisał(a)
Hmm, a mąż mi kupił na dzień kobiet ładną niebieską hortensję ogrodową mam nadzieję, że wytrzyma i potem będzie w donicy na tarasie.
Bożenko mam duże donice na tarasie i myślę, aby posadzić w nich dereń tylko jaki?
Czy w ogóle dereń może być posadzony w donicy.

Jak najbardziej, byleby w dużej. To nie są duże drzewka a poza tym często wrażliwe na przemarzanie, więc w zimniejszych rejonach można je przechować zimą w odpowiednim pomieszczeniu. Prawdę powiedziawszy każda odmiana w okresie kwitnienie wygląda pięknie, najważniejsze, żeby przy zakupie miał choć jeden kwiatek : )
A ten kwitnie najpiękniej
Alba Plena
bozga 21:50, 22 mar 2016

Kasiek napisał(a)
Mozesz napisac o nim cos wiecej? Wlasnie dzisiaj u siebie napisalam ze nie mam miejsca na derenia...guuupia bylam?
Nie wiem czy u mnie mialby szanse, chyba za zimno i za wietrznie..

Miejsce na derenia zawsze się znajdzie, tym bardziej , ze mają luźny pokrój i nie zabierają słońca roślinkom obok. U mnie prawie wszystkie rosną z hortensjami i wyraźnie im to towarzystwo odpowiada. Te z serii Cherokee są porażane przez trudnego do wyleczenia grzyba, nie zauważylam żadnych oznak chorobowych u innych odmian. Co do przemarzania to Satomi jako młoda roślinka bez szwanku ( bez okrywania) przeżył mroźną zimę- więc warto spróbować.
Kasiek 21:53, 22 mar 2016

Dziekuje Bozenko