To nie jest absolutnie pora na kupowanie hortensji ogrodowych ( chyba , że potraktujesz je jako krótkotrwałą ozdobę), odradzam.
Odnośnie cienkich gałązek u bukietówek to zostawiamy najładniejsze, rozgałęzione w dobrym kierunku, wszystkie cienkie niepotrzebnie obciążają roślinę. Inaczej jeśli są tylko cienkie bo np roślina młoda , to ograniczamy ich ilość do 2-4 i tylko wtedy ładnie zgrubieją.
Hmm, a mąż mi kupił na dzień kobiet ładną niebieską hortensję ogrodową mam nadzieję, że wytrzyma i potem będzie w donicy na tarasie.
Bożenko mam duże donice na tarasie i myślę, aby posadzić w nich dereń tylko jaki?
Czy w ogóle dereń może być posadzony w donicy.
Mozesz napisac o nim cos wiecej? Wlasnie dzisiaj u siebie napisalam ze nie mam miejsca na derenia...guuupia bylam?
Nie wiem czy u mnie mialby szanse, chyba za zimno i za wietrznie..
Jak najbardziej, byleby w dużej. To nie są duże drzewka a poza tym często wrażliwe na przemarzanie, więc w zimniejszych rejonach można je przechować zimą w odpowiednim pomieszczeniu. Prawdę powiedziawszy każda odmiana w okresie kwitnienie wygląda pięknie, najważniejsze, żeby przy zakupie miał choć jeden kwiatek : )
A ten kwitnie najpiękniej
Alba Plena
Miejsce na derenia zawsze się znajdzie, tym bardziej , ze mają luźny pokrój i nie zabierają słońca roślinkom obok. U mnie prawie wszystkie rosną z hortensjami i wyraźnie im to towarzystwo odpowiada. Te z serii Cherokee są porażane przez trudnego do wyleczenia grzyba, nie zauważylam żadnych oznak chorobowych u innych odmian. Co do przemarzania to Satomi jako młoda roślinka bez szwanku ( bez okrywania) przeżył mroźną zimę- więc warto spróbować.