Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Mirelli 11:34, 03 kwi 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Moja stipa. Na 120 sadzonek jedna jest pod znakiem zapytania, reszta ładnie rośnie

Jeszcze raz zacytuję, bo plantacja godna podziwu
Ja swoje stipy też wreszcie popikowałam. Mam jakieś 40 sztuk... Ale wszystkie zeszłoroczne przeżyły, obcięłam je króciutko i już wypuszczają zielone źdźbła.
CZytałam u Iwonki, że pytałaś, czy już można wsadzić stipę na miejsce stałe. Uważam, ze jeszcze zdecydowanie za wcześnie. Ona teraz rośnie w cieplarnianych warunkach, a nocą jednak jest jeszcze chłodno... Oprócz obawy, ze zmarznie, to ona chyba nie będzie rosła jeszcze na rabacie, za chłodno. Ja przed wsadzeniem, gdzieś w maju, najpierw ją hartuję na tarasie parę dni i dopiero wsadzam...
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 11:30, 03 kwi 2016

Do góry
Basilikum napisał(a)
Mirelo na skalniaku, skalniczka skalna jest wieloletnia

Hana u nas juz 23° bylo, wczoraj cos Kolo 20-stu. Ja lubie biegac bardziej rozebrana, bo jak mi za goraco to mi jakos niewygodnie a jak sie biega to sie produkuje Energie wiec szybciej jest ograco, latem biegam w spodnicy by sie nie przegrzac od dolu
Racuchow z rabarbarem nie znam.

Wiecie co to za kly? mi Irys po glowie chodzi ale nie moge sobie przypomniec jak sie to to nazywalo. Jeszcze z Pl przytachalam jak sie tu przeprowadzilam. Kiedys kwitlo a potem sie slimaki na ta roslinke uwziely. i co wyszlo to obgryzaly, tak, ze od kilku lat nie kwitlo a w tym roku slimakow mniej, bo stale z nimi walcze wiec udalo sie roslince dojsc do tej wysokosci i mysle, ze juz dla slimakow nie atrakcyjna w tej fazie jest wiec bedzie kwitnac.

Na 100% irysy .A czemu boisz się ,żeby nie przegrzać się od dołu ?
Ogród potrzebujący zmian 11:28, 03 kwi 2016

Do góry
Witam pani Danusiu.
Piszę do pani,aby uzyskać dalsze wskazówki dotyczące zmian w moim ogrodzie.Przed oknem balkonowym mam 3 hortensje bukietowe,przed nimi rozplenice i chciałaby coś jeszcze posadzic po bokach.Czy dobrym rozwiązaniem będzie wiśnia pisardi ?
Na zakątku w rogu działki według pani wskazówek usunęłam matę,jeszcze muszę usunąć resztę żwirku .Poprzesadzałam też drzewka.W rogu jest świerk białobok ,po jego prawej i lewej stronie hortensje bukietowe,przed nimi rozplenice,przed nimi rozchodniki.W lewym rogu to drzewo to klon czerwony globusum,a po prawej klon żółty.Proszę o poradę jak obsadzić brzeg .Mam zamiar usunąć kamienie i umieścić ekobord.Z prawej strony zamierzałam posadzić żółte żórawki ,przed nimi konwaliki a między świerkiem i szczepioną choinką hostę .Dalej na lewo mam już posadzoną szałwie niebieską.Wokół niej żórawki w ciemniejszym odcieniu. Mostek stoi na przykryciu betonowym z szamba.Czy w lukę przy i za mostkiem posadzić trawę hakonechole czy turzycę. Mam też w planie posadzić przed szmaragdami po prawej i po lewej stronie wysokie trawy.
Nie wiem jak uzupełnić odcinek przed jałowcem i lewy róg pod klonem czerwonym. Zamieszczam zdjęcia i prosze o pani opinię i wskazówki.

Tak było przed

Tak po

Czekam na pani cenne wskazówki.
Ogródek Iwony II 11:28, 03 kwi 2016

Do góry
Deski na warzywnik pomalowane po raz pierwszy

To tu... 11:21, 03 kwi 2016

Do góry
I łupy:
To tu... 11:14, 03 kwi 2016

Do góry
zawitka napisał(a)
Dzięki, że zajrzałaś do mnie , bo chociaż trochę pośmiałam się .....jaja....pia noga tyle kłopotu a ludziska kolor ściany widzą .....na mózg Ci padło z różami ---nie na kieszeń.Kaczorki ...śmiało sobie poczynają bo masz dobre serducho.Pozdrawiam słonecznie

Jazda z jajem była ostra, fakt. A kaczki mnie strasznie bawią.
To tu... 11:11, 03 kwi 2016

Do góry
jazzy napisał(a)
Trzymam kciuki za przesadzonego klona!
Macham! (ledwo)

Przydadzą się na pewno.
Ogród Małej Mi - sezon 2016 11:03, 03 kwi 2016

Do góry
Miłego dnia.. moje strczykowo wczoraj zamoczone i..udało się złamać tylko 2 pędy To rekord.. nigdy tak delikatnie ich nie odplątywałam do moczenia To jest prawdziwa storczykowa dżungla.. na foto tego nie widać

Ogródek Iwony II 11:02, 03 kwi 2016

Do góry
Dziś jest piękna pogoda,świeci słoneczko.

Wczoraj odnawialiśmy trawnik:
Zbyszek go zrekultywował
potem wysypałam dolomit, nawóz do trawnika i dosiałam nasionek. Rozsypałam na to ziemi do trawnikó i rozgrabiłam wszystko. Na koniec podlaliśmy, by nawóz się rozpuścił, a nasionka miały szansę napęcznieć.
Na razie wygląda nijak, ale wierzę, ze za dwa-trzy tygodnie będzie wyglądał lepiej.
Czy teraz już go podlewać codziennie?

Z przodu było pełno koniczyny w zeszłym roku. Po jesiennej rekultywacji została zebrana, teraz tam prawie nie było trawy, spora dosiewka została zrobiona. Mam nadzieję, że ładnie trawa ruszy
Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 10:58, 03 kwi 2016

Do góry
Twój ITOH BARTZELLA, ma już 7 pędów na powierzchni Ja za swój o jednym pędzie płaciłam 2 razy więcej ..
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 10:57, 03 kwi 2016

Do góry
Pozdrawiam

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 10:55, 03 kwi 2016

Do góry
trawki samosiejki
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 10:54, 03 kwi 2016

Do góry
Skarbonkowy ogródek 10:54, 03 kwi 2016

Do góry
iwka napisał(a)
w sprawie mikstury na rh napisałam u siebie ale też Ci wkleję tutaj

Ta mikstura to właśnie na poprawę kondycji po zimie. Trzy, cztery opryski co 5,7 dni.
Tu masz pokazane wszystkie składniki https://www.ogrodowisko.pl/watek/2074-rododendronowy-ogrod-ii?page=3213

Co do tych chwastów to, hmmm w sumie magnolii nie mam, ze słyszenia tylko wiem że nie lubi grzebania w korzeniach ale przecież to nie młode drzewko, bez przesady, nawet jak uszkodzisz korzonek jeden czy dwa to chyba nic się nie stanie. Ja bym to normalnie opieliła i się nie patyczkowała. Dziewczyny mają podsadzone magnolie trawami, cebulowe nawet rosną więc musiały to jakoś posadzić i pielęgnować. Dla mnie jedyne rozwiązanie na pozbycie się tych chwastów to widły amerykańskie albo chemia

Piękna Ci ta carexowa wyszła

Dziękuję Ci dobra kobieto :*

A oto sprawcy carexowej rabaty

Zrobiły sobie kuwetę w tej części ogrodu wiec musiałam im uniemożliwić toaletowanie się w tym miejscu. I wyszło co wyszło

W sprawie chwastów potwierdzasz co myślałam. Na widły się nie odważę ale ocet/chemia pójdzie w ruch.

Flower1 napisał(a)
Jak pieknie wszystko kwitnie u Ciebie ..

dziękuję bardzo. Tez mi się oczy cieszą

MagdaBaj napisał(a)
Klimatycznie po prostu bajecznie.Zazdroszę Samo przycięcie i ogarnięcie zaniedbanych krzaków sprawia, że czyściej. Widać serce właścicielki Dziewczyny przecież same wiemy ile to czasu i pracy. Przynajmniej mnie go brakuje z dwójką dzieci. Pozdrawiam i śledzę dalej

Czasu i pracy bardzo dużo. Szczególnie jak się ogarnia pozostały bałagan. Myślę ze z zakładaniem ogrodu od nowa jest trochę łatwiej.

I tez mam dwójkę dzieci a w ogródku w 99% działam sama. Ale pomału pomału i wszystko się zrobi.

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 10:53, 03 kwi 2016

Do góry
a tu róża Louise Odier - do przesadzenia, mocno się rozrosła

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 10:51, 03 kwi 2016

Do góry
bergenie i orlik

hosty pokazują kły - muszę je wyciągnąć spod świerków
Ogród Małej Mi - sezon 2016 10:51, 03 kwi 2016

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Zaglądam i pozdrawiam Aniu. U nas też przymrozki ale podobno idzie wielkie ciepło.

Niech przyjdzie, bo wiosna zimna i brzydka Ja kocham ciepełko.. do dziś śpię w wełnianych skarpetkach pod grubą kołdrą puchową.. a temperatura ustawiona na całkiem cieplutko..
I jakieś pstryczki..
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 10:49, 03 kwi 2016

Do góry
czosnki

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 10:49, 03 kwi 2016

Do góry

Skrawek raju na ziemi... działka na stepie 10:48, 03 kwi 2016

Do góry
Hana75 napisał(a)
Co atakuje mojego perukowca? To chyba nie jest mech? Jakieś glony?
U sąsiadki tak wygląda migdałek

To porosty, wszystko jest okej.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies