Dzięki Iza za fotki, tyle fotek. Melduję, że zdjęcia już nieaktualne
Chwasty wypielone, trawa wschodzi, rośliny oczekujące wsadzone, nad jeziorkiem uporządkowane
Dalie zaczynają kwitnienie , sama jestem ich ciekawa bo kupiłam kilkanaście nowych odmian, a oprócz tego posadziłam również te które w ubiegłym roku były nowym nabytkiem a nie zakwitły.
Krokosmie od kilku lat zimują w gruncie, przykryte tylko warstwą 10 cm liści jesionu. Dobrze się rozmnażają i niezawodnie kwitną.
Dziękuję Danusiu, czasami przypadkowe zestawienia są najlepsze
A teraz w ogrodzie królują dalie i sekunduje im nasturcja. Nasturcje sadzę jako obwódkę na przedpłociu. Od trzech lat używam własnych nasion - odmianowe nasturcje pozapylały się między sobą dając w efekcie ciekawe kolory kwiatów.
Rób to grabiami plastikowymi lub drucianymi wtedy, gdy masz filc, po to się to robi, aby go usunać. W drugim roku możesz zrobić wertykulację, w marcu i we wrześniu.
- za mało podlewania
- zbyt duża dawka nawozu i wypalenie
- dobra dawka nawozu, ale brak rozpuszczenia nawozu czyli za mało podlane
- suczka i mocz suczki - wypalenie
Naprawa:
- niskie skoszenie
- wydrapanie suchej trawy
- posypanie i przegrabienie ziemią
- lanie wody w dużej ilości celem odbudowania trawnika
- za mało podlewania
- zbyt duża dawka nawozu i wypalenie
- dobra dawka nawozu, ale brak rozpuszczenia nawozu czyli za mało podlane
- suczka i mocz suczki - wypalenie
Naprawa:
- niskie skoszenie
- wydrapanie suchej trawy
- posypanie i przegrabienie ziemią
- lanie wody w dużej ilości celem odbudowania trawnika
Nom, pierwsza zauważyłaś to prawdziwe kamienne grzyby z piaskowca z krainy Cotswolds, sprowadzone z Anglii, mają porosty i mchy angielskie. Suszono na nich zboże. Stały w Komorowie kilka lat zapomniane, czekały na swoją kolej i doczekały się
Zachwycam się nimi gdy wjeżdżam Mijam, oglądam, patrzę a potem wracam i znowu patrzę