Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Ogrodowe szaleństwo ... 21:09, 28 gru 2016

Do góry
Elu, postaraj się do 15 stycznia zrobić plan działki z naniesionym budynkiem i tym, co ma zostać, czyli stałymi punktami działki. Może uda wytyczyć się nowe linie rabat, szersze, bo aż mnie rączki ku temu swędzą. Rabaty mają sens takie szerokości 2m - 3,5 metra.
I zrób spis roślin, co zostają.
Dasz radę?
Te pojedyncze nasadzenia na trawie likwidujemy, chyba, ze uda się wkomponować w rabatę na środku.
Postaraj się zrobić pomiary budynku i działki. Aby nie zatracić skali
Buziak
Kwiecie w starym sadzie 21:01, 28 gru 2016

Do góry
Witaj Agnieszko, przed domem ujęcie cudne
Tak sielsko

Zauważyłam, że nie masz podpisu. Pora go zrobić. Łatwiej będzie do Ciebie dotrzeć.
Wejdź proszę na"Mój profil" / "edytuj profil"

Następnie zacytuj mój wpis i skopiuj to:

Agnieszka: Kwiecie w starym sadzie

Wklej go do podpisu w swoim profilu i zapisz zmiany.

Pozdrawiam.
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 20:55, 28 gru 2016

Do góry
Cały dzień kibicuję,ale jakoś weny nie mam. Jutro przeczytam posty od nowa
Ogródek Iwony II 20:13, 28 gru 2016

Do góry
Masz Elu rację. Latem psa zostawialiśmy w domu, sąsiedzi wypuszczali na spacerek, a kotek zostawał w ogrodzie, zostawiałam mu wodę i karmę. A teraz te huki i petardy - poprosiłam starszego syna, by został na straży. Tak swoją drogą, to dzieci chciały zwierzaki za wszelką cenę, więc teraz niech pomagają
My wybywamy się bawić. Po raz pierwszy od lat
Ogródek Iwony II 19:50, 28 gru 2016

Do góry
Nie ma sprawy, daj tylko znać Jak mi coś wpadnie do głowy, to podpowiem

edit:
Ha, ha, odpowiadałam Basi, ale Eli też to się tyczy.
Od 15 mam ferie. Możecie wtedy z nich korzystać dziewczyny. Nigdzie nie wyjeżdżam.

Właśnie odkryłam, ze odkąd dzieci się wyprowadziły, a najmłodszego zabieramy na wyjazdy, mam problem ze zwierzakami. Na Sylwestra muszę dla psa i kota opiekę organizować. To się porobiło
Gożdzikowa - wiejski ogród 19:49, 28 gru 2016

Do góry
Basiu, na razie można o takiej zimie pomarzyć ...

Wnusio słodki. Taką sesję zamawiacie u fotografa?
Ogródek Iwony II 19:45, 28 gru 2016

Do góry
Krzysiek_97 napisał(a)

A czy na ostatnim zdjęciu masz agawy w doniczkach o barwnych liściach ???

Tak, bardzo dobrze rozpoznałeś. To młode Agawy. Tam mam szambo za runianką. Więc doniczki trochę urozmaicają nasadzenia.
Jesteś pierwszą osobą, która zwróciła uwagę na te agawy Zimą przechowuję je w domu, mało podlewam ...

Ogródek Iwony II 19:34, 28 gru 2016

Do góry
Krzysiu, tu wszyscy zwracamy się do siebie po imieniu.

Tak, chciałam, by choć ciut pójść w nowoczesność, bardzo mi się podobają takie nowoczesne ogrody. Niestety, lubię też kolory. Dużo kwiatów, motylki i bzyczki. Musiałam pogodzić te dwie rzeczy.

Basiu, ty też masz już pięknie. Przecież wiesz o tym
Zielonym od linijki - ogród Ivony 19:17, 28 gru 2016

Do góry
Iwonko, rzadko u Ciebie pisałam, bo doradców miałaś świetnych. Mi pozostało podglądać i pozazdrościć. Bardzo dużo zrobiłaś, włożyłaś mnóstwo pracy, a efekt jest spektakularny. Gratuluję. Naprawdę wszystko wygląda super.
Ogródek Iwony II 19:11, 28 gru 2016

Do góry
Krzysiu, mój ogród chyba nie jest nowoczesny. Zbyt dużo kolorów i gatunków roślin. Mi się nowoczesność kojarzy z ograniczeniem gatunków i kolorystyki.

Ale ja tak lubię, gdy jest sporo barw. Bawię się ich komponowaniem.
Linie owszem, proste. Wszędzie mam betonowe obrzeża wzdłuż rabat, bo tak mi łatwiej. I to pomysł mojego e-Ma. Tak zaczął tworzyć jedną z rabat i postanowiłam tak pociągnąć resztę.
Ten rok - to był rok zmian. Z linii falistych na proste. Wszędzie położyliśmy obrzeża, podnieśliśmy trawnik.
W mojej wizytówce - trochę nieaktualnej, znajdziesz jeszcze w niektórych miejscach łuki. Właśnie wybieram z tego roku zdjęcia do zaktualizowania Wizytówki, ale to wcale nie jest proste - ograniczyć się do 50 fotek...

Napisałam coś na pv do Ciebie
Ja i mój ogródek, a może ogród 18:54, 28 gru 2016

Do góry
Ja i mój ogródek, a może ogród 18:40, 28 gru 2016

Do góry
To czekamy na decyzję.
Domi, skoro plan Sylvi zostaje, to może na tamtym planie będziemy dalej pracować, tylko dorysuj resztę. To znaczy murek i trawnik, który masz obecnie. I te rabaty na górnej części. Będzie łatwiej, niż skakać po różnych wersjach. Wystarczy w paincie poszerzyć rysunek.
Ogród z uśmiechem 18:36, 28 gru 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Jaką masz piękną choinkę. Wymiata Co to jest "to coś zamiast łańcuchów"?
Skąd to wzięłaś w takich ilościach? Bajka.
I z tradycją. Normalnie choinkę kiedyś ubierało się w Wigilię. Tylko wtedy bym nie zdążyła ze wszystkim

Iwonko, to jest rafia (chyba tak to się nazywa) Kupiłam w hurtowni z dodatkami pasmanteryjno-robótkowymi.
Kiedyś rzeczywiście ubieralo się dom dopiero w Wigilię. Ale masz rację, kiedy wówczas inne robótki Poza tym tak dużo teraz jest pięknych rzeczy, wiele gotowych - tylko je postawić, że jeśli tylko jest możliwość to dlaczego maja nie cieszyć wcześniej
Ogródek Iwony II 18:35, 28 gru 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Aniu, masz zupełną rację z tymi listewkami. Drewno nie jest wieczne. Już na deszczu dwie listewki modrzewiowe napuchły i pękły na śrubach łączeniowych. Drewno pracuje, trzeba czuwać ... Ale ja lubię drewno w ogrodzie. Jest dla mnie dostępne, poza tym takie ciepłe, przyjemne ...
Co do planów ... w tym roku zakładam trawnik między kącikiem wypoczynkowym i przejściem. Trzeba tam wywieźć piasek, nawieźć ziemi ...
Tutaj:

Uruchamiam ciurkadełko w nowym miejscu przy kąciku wypoczynkowym:

Marzy mi się ścianka wodna tutaj:

Tylko ostatnie - to koszt. A po tegorocznych wydatkach budowlanych ... sama nie wiem, czy się uda. Nie mam pompki jeszcze, folii, a robotę też bym musiała zlecić. Pożyjemy, zobaczymy ...

Reszta, to dopieszczanie rabat, dokupienie kilku roślin: miskantów, jeżówek, hakone ... No i żywopłot cisowy będę robić przy garażu, ale tam potrzebuję kilak sadzonek, niewiele ...
I będę rozsadzać hortensje vanille fraise, bo rosną za gęsto i chyba muszę poprawić im glebę, w tym roku miały małe kwiaty.

Ale masz piękny ogród. Można powiedzieć że nowoczesny A czy na ostatnim zdjęciu masz agawy w doniczkach o barwnych liściach ???
Ogródek Iwony II 18:28, 28 gru 2016

Do góry
Jolu, już niedługo. Ja w 2014 też pytałam się, kiedy to będzie Najważniejsze - to wytyczyć rabaty. A powtarzalność roślin - to bardzo przydatna rzecz. Można mnożyć własne roślinki i obniżać koszty
Ogród z uśmiechem 18:06, 28 gru 2016

Do góry
Jaką masz piękną choinkę. Wymiata Co to jest "to coś zamiast łańcuchów"?
Skąd to wzięłaś w takich ilościach? Bajka.
I z tradycją. Normalnie choinkę kiedyś ubierało się w Wigilię. Tylko wtedy bym nie zdążyła ze wszystkim
Ja i mój ogródek, a może ogród 18:00, 28 gru 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

To mi się podoba. Tylko się pogubilam, gdzie gora? Myślałam, ze tam, gdzie trawa, ale schodki idą w dół, czy murek niziutki, a schody w górę?
Czy przy domu planujesz też trawnik?
Jak tam planujesz linię rabat?
Dorysuj Domi, co już jest pewne?

tak góra tam gdzie trawa, murek by był na wysokość do 0,5 metra
przy domu będzie i trawnik i rabaty, tak jak zaproponowała Sylwia - kilka stron do tyłu pokazałam rzut z domem
Ogród Mirelli 18:00, 28 gru 2016

Do góry
Bardzo ładnie opatuliłaś donice. Pod spód też dałaś styropian?
Powinny dać radę. Pomysł, by dosunąć je jedna do drugiej bardzo mi się podoba. też bym tak zrobiła,

Mirelko, basen zostawiasz na tarasie? Nie boisz się, że folia popęka od mrozu?

Moje stipy zostawiłam, żeby coś mi falowało na wietrze ale moje mniej okazałe
Ogródek Iwony II 17:22, 28 gru 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
Justyna wedlug mnie te tuje przezyją pergole z listewek jest rewelacyjna ale to tylko drewno. u mnie taki los spotka przęsła z Obi ale jestem tego świadoma i czekam aż serby je zasłonią.
Iwona super podsumowanie bardzo dużo się u Ciebie zmienia. masz już jakies plany ogrodowe w głowie na nowy sezon?

Aniu, masz zupełną rację z tymi listewkami. Drewno nie jest wieczne. Już na deszczu dwie listewki modrzewiowe napuchły i pękły na śrubach łączeniowych. Drewno pracuje, trzeba czuwać ... Ale ja lubię drewno w ogrodzie. Jest dla mnie dostępne, poza tym takie ciepłe, przyjemne ...
Co do planów ... w tym roku zakładam trawnik między kącikiem wypoczynkowym i przejściem. Trzeba tam wywieźć piasek, nawieźć ziemi ...
Tutaj:

Uruchamiam ciurkadełko w nowym miejscu przy kąciku wypoczynkowym:

Marzy mi się ścianka wodna tutaj:

Tylko ostatnie - to koszt. A po tegorocznych wydatkach budowlanych ... sama nie wiem, czy się uda. Nie mam pompki jeszcze, folii, a robotę też bym musiała zlecić. Pożyjemy, zobaczymy ...

Reszta, to dopieszczanie rabat, dokupienie kilku roślin: miskantów, jeżówek, hakone ... No i żywopłot cisowy będę robić przy garażu, ale tam potrzebuję kilak sadzonek, niewiele ...
I będę rozsadzać hortensje vanille fraise, bo rosną za gęsto i chyba muszę poprawić im glebę, w tym roku miały małe kwiaty.

Ogródek Iwony II 17:22, 28 gru 2016

Do góry
Tereniu, te kilka dni do Nowego Roku mam wolne i odpoczywam
Zimy w grudniu nie widziałam, nadal u mnie bezśnieżnie ...

Ewa, dziękuję. Wiem, to właśnie Wy namówiłyście mnie na przedłużenie listewkowego ogrodzenia, bo początkowo miała być tylko pergola przy pnących różach.
Tutaj:

Aniu, takie porównania wymagają niestety czasu. Ja mam fotki posegregowane miesiącami. Wyszukanie odpowiednich jest czasochłonne, ale warto

Justynko, jeszcze nie trafiłam na powojniki, coby mnie zachwyciły. Mam trzy, tylko jeden mi kwitnie. Albo nie umiem ich pielęgnować, albo mam złe odmiany... Takie z Janiny, co miały być Montaną, a nie są. W tym roku powojniki sobie jeszcze odpuszczam. Nie muszę mieć wszystkiego i jakoś ich nie pragnę jeszcze ...
Co do tuj. Te większe rosły już jakiś czas, mniejsze dosadziłam, bo chcę tam wyhodować ścianę szmaragdową. Zanim jednak to nastąpi, minie kilka lat pewnie, stąd pomysł na zasłonięcie betonu listewkami. jestem świadoma, ze materiał nie jest wieczny i przyjdzie czas, ze będzie trzeba wymienić listewki, albo okaże się, że już są niepotrzebne. Zobaczymy ...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies