Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

anna_t 20:51, 28 gru 2016

Gosia masz jakieś fotki tych miejsc gdzie miałaby być przesłona od sąsiada? bo może te graby z frontu pociągnąć dalej albo klony tam dać
anna_t 20:54, 28 gru 2016

margaretka3 napisał(a)

Zgadza się, ale ognisko chciałabym raczej trochę dalej od żywopłotu, żeby jeszcze między placykiem a żywopłotem zmieścić byliny i drzewka, najchętniej wielopniowe sidośliwy.
A przed domem już nie poszerzę rabaty grabowo-cisowej, nie ma miejsca niestety. Cisem chcę wydzielić front od reszty ogrodu (te fioletowe kropeczki).
Chociaż... może by nie zamykać do końca... tylko do zielonej kreski, jak narysowałaś?

wiesz jezeli będzie chodnik miedzy rabatą z klonem a domem to rzeczywiście można rabate dać do chodnika.
i skoro od strony ogrodu w tym miejscu patelnia to może różankę tam zrób cisy to piękne tło dla róż i przy tarasie będzie ładny zapach..
Iwk4 20:55, 28 gru 2016

Cały dzień kibicuję,ale jakoś weny nie mam. Jutro przeczytam posty od nowa
margaretka3 21:03, 28 gru 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)
Gosia to by musiały być chyba wyższe drzewa, żeby sąsiad nic nie widział.... blisko ma do Twojego ogroduNo i widoki ma bajeczne

Dlatego jestem litościwa i zostawiam mu widok na warzywniak i sad
No bardzo blisko, widziałaś, ale to wysokość niższego pierwszego piętra (niższego, bo parter mają bardzo niski). Myślę, że trzy-, czterometrowe drzewa już dadzą jakąś przesłonę.
margaretka3 21:09, 28 gru 2016

anna_t napisał(a)
Gosia masz jakieś fotki tych miejsc gdzie miałaby być przesłona od sąsiada? bo może te graby z frontu pociągnąć dalej albo klony tam dać

Przejrzę juto zdjęcia, nie fotografuję za bardzo w tamtą stronę, bo tło jest brzydkie - najpierw dwa blaszane garaże za siatką, a potem dom sąsiada. Po lewej stronie przy siatce jest wysoki poziom wód gruntowych, dlatego planuję tam klona czerwonego lub w liczbie mnogiej (się jeszcze wyklaruje). Myślałam o powtórzeniu brzóz, ale one zbyt ażurowe są. Dlatego myślę jeszcze o grujecznikach, ale bliżej żywopłotu cisowego, bo tak już jest o wiele bardziej sucho.
margaretka3 21:15, 28 gru 2016

anna_t napisał(a)

wiesz jezeli będzie chodnik miedzy rabatą z klonem a domem to rzeczywiście można rabate dać do chodnika.
i skoro od strony ogrodu w tym miejscu patelnia to może różankę tam zrób cisy to piękne tło dla róż i przy tarasie będzie ładny zapach..

Chodnik będzie, bo pod balkonem i tak nic nie urośnie
Ktoś mi już mówił, że tam idealne miejsce na różankę
margaretka3 21:17, 28 gru 2016

Iwk4 napisał(a)
Cały dzień kibicuję,ale jakoś weny nie mam. Jutro przeczytam posty od nowa

Dzięki za kibicowanie Mnie już głowa boli. Idę spać. Jutro też będzie dzień
Miłej nocki wszystkim! Może komuś przyśnią się moje linie

Iwk4 21:18, 28 gru 2016

margaretka3 napisał(a)

... Myślałam o powtórzeniu brzóz, ale one zbyt ażurowe są. Dlatego myślę jeszcze o grujecznikach, ale bliżej żywopłotu cisowego, bo tak już jest o wiele bardziej sucho.

Jak napisałaś o grujecznikach, zaraz mi się lampka zapaliła:
widziałaś nowy projekt Danusi z rabatą grujecznikową? Aż zaczęłam żałować, ze nie mam miejsca
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2196-norweski-ogrodek?page=148
Anda 21:21, 28 gru 2016

margaretka3 napisał(a)

Ha, ha Ewuś i jak się z tym czujesz? Nie takie straszne?
Fajnie to wyszło. Jeszcze placyk na ognisko potrzebuję. A gdzie byś mi posadziła drzewka? Myślę o sidośliwach, grujecznikach i klonach albo może jeszcze jedną parocję lub oczary.Pod uwagę trzeba wziąć jedną bardzo ważną rzecz: sąsiada na balkonie po lewej z wysokości lustrującego mój ogród
Zaznaczyłam dwie różne możliwości ścieżek od tarasu. I przy tarasie chciałabym jakieś drzewko, najlepiej jako przesłonę od sąsiada.

Z prostymi czuję się jakoś kwadratowo Straszne to jednak nie jest

Tutaj pomysł z Twoim rysunkiem plus placyk podobny do propozycji Ani

Zaznaczyłam na różowo, gdzie mogłyby się mniej więcej znajdować drzewa zasłaniające sąsiada. To wszystko pi razy oko, bo nie wiem przecież, jak to wszystko naprawdę wygląda

Świdośliwy zawsze znajdą moje poparcie Jednak nie wiem, czy jako przesłona nie będą za niskie? Największe, które znam to Amelanchier arborea 'Robin Hill' i Amelanchier lamarckii.
Klony też są śliczne i jednak większe, a wybór odmiany zależy wyłącznie od Twoich upodobań.
Grujeczniki lubią mieć dobrą i niezbyt suchą ziemię, ale są ładne.
A może zmieściłaby Ci się tam jakaś lipa? One wielkie, ale z tych mniejszych może Tilia cordata 'Roelvo' albo 'Rancho'?
Ambrowce również są piękne i z tych większych polecany jest Liquidambar styraciflua 'Worplesdon'.

Nie wiem, ile masz miejsca przy ognisku. Zbyt blisko ognia nie powinno się żadne drzewo znajdować. Jeśli będziesz miała tam już żywopłot grabowy, to ładnie wyglądałyby tam drzewa o innym ulistnieniu, może jarząby lub morwy. Derenie ładnie wyglądałyby jesienią i zimą (Cornus alba 'Sibirica Variegata' ) ale to nie drzewa a krzaki
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
mira 21:26, 28 gru 2016

Czytam że burza mózgów - fajnie. To mam pytanie - po co Ci ognisko a w zasadzie jaką ma mieć funkcję ?,

pytam bo ognisko tak blisko tarasu może tak sobie - nie wiem jaką masz wizję ogniska - jeśli eleganckie to ok a jak takie naturalne to może do sadu pod kompost.
A zamieszałam a co - te proste linie dobre by były - ale to wszystko papier więc co ja tam wiem.

Ten wpis że bilety to sadzonki bardzo mi się podoba.

pozdrawiam