wiesz jezeli będzie chodnik miedzy rabatą z klonem a domem to rzeczywiście można rabate dać do chodnika.
i skoro od strony ogrodu w tym miejscu patelnia to może różankę tam zrób cisy to piękne tło dla róż i przy tarasie będzie ładny zapach..
Dlatego jestem litościwa i zostawiam mu widok na warzywniak i sad
No bardzo blisko, widziałaś, ale to wysokość niższego pierwszego piętra (niższego, bo parter mają bardzo niski). Myślę, że trzy-, czterometrowe drzewa już dadzą jakąś przesłonę.
Przejrzę juto zdjęcia, nie fotografuję za bardzo w tamtą stronę, bo tło jest brzydkie - najpierw dwa blaszane garaże za siatką, a potem dom sąsiada. Po lewej stronie przy siatce jest wysoki poziom wód gruntowych, dlatego planuję tam klona czerwonego lub w liczbie mnogiej (się jeszcze wyklaruje). Myślałam o powtórzeniu brzóz, ale one zbyt ażurowe są. Dlatego myślę jeszcze o grujecznikach, ale bliżej żywopłotu cisowego, bo tak już jest o wiele bardziej sucho.
Z prostymi czuję się jakoś kwadratowo Straszne to jednak nie jest
Tutaj pomysł z Twoim rysunkiem plus placyk podobny do propozycji Ani
Zaznaczyłam na różowo, gdzie mogłyby się mniej więcej znajdować drzewa zasłaniające sąsiada. To wszystko pi razy oko, bo nie wiem przecież, jak to wszystko naprawdę wygląda
Świdośliwy zawsze znajdą moje poparcie Jednak nie wiem, czy jako przesłona nie będą za niskie? Największe, które znam to Amelanchier arborea 'Robin Hill' i Amelanchier lamarckii.
Klony też są śliczne i jednak większe, a wybór odmiany zależy wyłącznie od Twoich upodobań.
Grujeczniki lubią mieć dobrą i niezbyt suchą ziemię, ale są ładne.
A może zmieściłaby Ci się tam jakaś lipa? One wielkie, ale z tych mniejszych może Tilia cordata 'Roelvo' albo 'Rancho'?
Ambrowce również są piękne i z tych większych polecany jest Liquidambar styraciflua 'Worplesdon'.
Nie wiem, ile masz miejsca przy ognisku. Zbyt blisko ognia nie powinno się żadne drzewo znajdować. Jeśli będziesz miała tam już żywopłot grabowy, to ładnie wyglądałyby tam drzewa o innym ulistnieniu, może jarząby lub morwy. Derenie ładnie wyglądałyby jesienią i zimą (Cornus alba 'Sibirica Variegata' ) ale to nie drzewa a krzaki
Czytam że burza mózgów - fajnie. To mam pytanie - po co Ci ognisko a w zasadzie jaką ma mieć funkcję ?,
pytam bo ognisko tak blisko tarasu może tak sobie - nie wiem jaką masz wizję ogniska - jeśli eleganckie to ok a jak takie naturalne to może do sadu pod kompost.
A zamieszałam a co - te proste linie dobre by były - ale to wszystko papier więc co ja tam wiem.
Ten wpis że bilety to sadzonki bardzo mi się podoba.