Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

TeresaK 10:31, 28 gru 2016

Iwonko widzę, że już na dobre wróciłaś do nas po Świętach z ogrodową fotorelacją. Aż trudno uwierzyć, że te ostatnie zdjęcia są jesienno-zimowe. Pergola na ogrodzeniu rewelacyjna. Świetny pomysł
Anda 10:58, 28 gru 2016

Piękne zmiany na rabatach, a ogrodzenie to wiesz, że mi się bardzo podoba
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Makao_J 12:33, 28 gru 2016

Lubię oglądać takie porównania. Widać jak dużo robi się w ogrodzie i jak się zmienia. Może kiedyś coś takiego przygotuję u siebie
13:27, 28 gru 2016
przedtem - potem uwielbiam takie foty

przy ogrodzeniu bym sobie powojników nasadziła ...tyle że niepokoją mnie te tuje .....bo za kilka sezonów przysłonią nawet i ogrodzenie...i powojniki pójdą do sąsiada ...może zabierz te tuje bo jeszcze są małe?

anna_t 15:21, 28 gru 2016

Justyna wedlug mnie te tuje przezyją pergole z listewek jest rewelacyjna ale to tylko drewno. u mnie taki los spotka przęsła z Obi ale jestem tego świadoma i czekam aż serby je zasłonią.
Iwona super podsumowanie bardzo dużo się u Ciebie zmienia. masz już jakies plany ogrodowe w głowie na nowy sezon?
Iwk4 16:43, 28 gru 2016

Mirelko, fotorelacje też lubię. Pozwalają pokazać, jak zmienia się ogród. Tutaj na rabatach niewiele się zmieniało, tylko w każdym miesiącu co innego kwitło, więc i rabata była zmienna
Tuje ostatecznie zasłonią listewki, mają tworzyć ścianę docelowo ciętą na wysokości 2,20 m lub 2,50 m. Zanim jednak to nastąpi, minie pewnie kilka lat. Do tego czasu ściana z listewek ładnie zakryje betonowy płot i podwórko sąsiadów.

Marzenko, tak, listewki fajnie przysłaniają. W planach mam jeszcze 2 przęsła, a M tylko jedno, bo twierdzi, że musi mieć z sąsiadem miejsce na "Polaków rozmowy" Tuje ostatecznie podrosną i stworzą ścianę.
Tutaj jeszcze rośnie brzoza. Za nią nie ma tuji, bo byłaby za blisko brzozy. Przęsło z listewek sięgnie za brzozę ...

Pod brzozą rosną hosty. Tak to latem wyglądało:

Domi,

Aniu, to ogrodzenie jest ważne, przez kilka lat będzie grało pierwsze skrzypce, zanim drzewka i tuje nie podrosną

Sebku, mi też.
Iwk4 17:22, 28 gru 2016

Tereniu, te kilka dni do Nowego Roku mam wolne i odpoczywam
Zimy w grudniu nie widziałam, nadal u mnie bezśnieżnie ...

Ewa, dziękuję. Wiem, to właśnie Wy namówiłyście mnie na przedłużenie listewkowego ogrodzenia, bo początkowo miała być tylko pergola przy pnących różach.
Tutaj:

Aniu, takie porównania wymagają niestety czasu. Ja mam fotki posegregowane miesiącami. Wyszukanie odpowiednich jest czasochłonne, ale warto

Justynko, jeszcze nie trafiłam na powojniki, coby mnie zachwyciły. Mam trzy, tylko jeden mi kwitnie. Albo nie umiem ich pielęgnować, albo mam złe odmiany... Takie z Janiny, co miały być Montaną, a nie są. W tym roku powojniki sobie jeszcze odpuszczam. Nie muszę mieć wszystkiego i jakoś ich nie pragnę jeszcze ...
Co do tuj. Te większe rosły już jakiś czas, mniejsze dosadziłam, bo chcę tam wyhodować ścianę szmaragdową. Zanim jednak to nastąpi, minie kilka lat pewnie, stąd pomysł na zasłonięcie betonu listewkami. jestem świadoma, ze materiał nie jest wieczny i przyjdzie czas, ze będzie trzeba wymienić listewki, albo okaże się, że już są niepotrzebne. Zobaczymy ...
Iwk4 17:22, 28 gru 2016

anna_t napisał(a)
Justyna wedlug mnie te tuje przezyją pergole z listewek jest rewelacyjna ale to tylko drewno. u mnie taki los spotka przęsła z Obi ale jestem tego świadoma i czekam aż serby je zasłonią.
Iwona super podsumowanie bardzo dużo się u Ciebie zmienia. masz już jakies plany ogrodowe w głowie na nowy sezon?

Aniu, masz zupełną rację z tymi listewkami. Drewno nie jest wieczne. Już na deszczu dwie listewki modrzewiowe napuchły i pękły na śrubach łączeniowych. Drewno pracuje, trzeba czuwać ... Ale ja lubię drewno w ogrodzie. Jest dla mnie dostępne, poza tym takie ciepłe, przyjemne ...
Co do planów ... w tym roku zakładam trawnik między kącikiem wypoczynkowym i przejściem. Trzeba tam wywieźć piasek, nawieźć ziemi ...
Tutaj:

Uruchamiam ciurkadełko w nowym miejscu przy kąciku wypoczynkowym:

Marzy mi się ścianka wodna tutaj:

Tylko ostatnie - to koszt. A po tegorocznych wydatkach budowlanych ... sama nie wiem, czy się uda. Nie mam pompki jeszcze, folii, a robotę też bym musiała zlecić. Pożyjemy, zobaczymy ...

Reszta, to dopieszczanie rabat, dokupienie kilku roślin: miskantów, jeżówek, hakone ... No i żywopłot cisowy będę robić przy garażu, ale tam potrzebuję kilak sadzonek, niewiele ...
I będę rozsadzać hortensje vanille fraise, bo rosną za gęsto i chyba muszę poprawić im glebę, w tym roku miały małe kwiaty.

jolanka 18:22, 28 gru 2016

Iwonko, bardzo fajne te porównania ogrodowe Podoba mi się slowo "dopieszczanie" Kiedy to będzie u mnie?
Iwk4 18:28, 28 gru 2016

Jolu, już niedługo. Ja w 2014 też pytałam się, kiedy to będzie Najważniejsze - to wytyczyć rabaty. A powtarzalność roślin - to bardzo przydatna rzecz. Można mnożyć własne roślinki i obniżać koszty