Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

Krzysiek_97 18:35, 28 gru 2016

Iwk4 napisał(a)

Aniu, masz zupełną rację z tymi listewkami. Drewno nie jest wieczne. Już na deszczu dwie listewki modrzewiowe napuchły i pękły na śrubach łączeniowych. Drewno pracuje, trzeba czuwać ... Ale ja lubię drewno w ogrodzie. Jest dla mnie dostępne, poza tym takie ciepłe, przyjemne ...
Co do planów ... w tym roku zakładam trawnik między kącikiem wypoczynkowym i przejściem. Trzeba tam wywieźć piasek, nawieźć ziemi ...
Tutaj:

Uruchamiam ciurkadełko w nowym miejscu przy kąciku wypoczynkowym:

Marzy mi się ścianka wodna tutaj:

Tylko ostatnie - to koszt. A po tegorocznych wydatkach budowlanych ... sama nie wiem, czy się uda. Nie mam pompki jeszcze, folii, a robotę też bym musiała zlecić. Pożyjemy, zobaczymy ...

Reszta, to dopieszczanie rabat, dokupienie kilku roślin: miskantów, jeżówek, hakone ... No i żywopłot cisowy będę robić przy garażu, ale tam potrzebuję kilak sadzonek, niewiele ...
I będę rozsadzać hortensje vanille fraise, bo rosną za gęsto i chyba muszę poprawić im glebę, w tym roku miały małe kwiaty.

Ale masz piękny ogród. Można powiedzieć że nowoczesny A czy na ostatnim zdjęciu masz agawy w doniczkach o barwnych liściach ???
Iwk4 19:11, 28 gru 2016

Krzysiu, mój ogród chyba nie jest nowoczesny. Zbyt dużo kolorów i gatunków roślin. Mi się nowoczesność kojarzy z ograniczeniem gatunków i kolorystyki.

Ale ja tak lubię, gdy jest sporo barw. Bawię się ich komponowaniem.
Linie owszem, proste. Wszędzie mam betonowe obrzeża wzdłuż rabat, bo tak mi łatwiej. I to pomysł mojego e-Ma. Tak zaczął tworzyć jedną z rabat i postanowiłam tak pociągnąć resztę.
Ten rok - to był rok zmian. Z linii falistych na proste. Wszędzie położyliśmy obrzeża, podnieśliśmy trawnik.
W mojej wizytówce - trochę nieaktualnej, znajdziesz jeszcze w niektórych miejscach łuki. Właśnie wybieram z tego roku zdjęcia do zaktualizowania Wizytówki, ale to wcale nie jest proste - ograniczyć się do 50 fotek...

Napisałam coś na pv do Ciebie
gobasia 19:12, 28 gru 2016

Jak ja lubię takie porównania...wtedy mam nadzieję ,że i ja się doczekam
Krzysiek_97 19:22, 28 gru 2016

Nowoczesność własnie mi się skojarzyła z tymi liniami prostymi Rozumiem panią bo też uwielbiam wszystkie rosliny tylko brakuje juz miejcsa w ogrodzie
Iwk4 19:34, 28 gru 2016

Krzysiu, tu wszyscy zwracamy się do siebie po imieniu.

Tak, chciałam, by choć ciut pójść w nowoczesność, bardzo mi się podobają takie nowoczesne ogrody. Niestety, lubię też kolory. Dużo kwiatów, motylki i bzyczki. Musiałam pogodzić te dwie rzeczy.

Basiu, ty też masz już pięknie. Przecież wiesz o tym
Iwk4 19:45, 28 gru 2016

Krzysiek_97 napisał(a)

A czy na ostatnim zdjęciu masz agawy w doniczkach o barwnych liściach ???

Tak, bardzo dobrze rozpoznałeś. To młode Agawy. Tam mam szambo za runianką. Więc doniczki trochę urozmaicają nasadzenia.
Jesteś pierwszą osobą, która zwróciła uwagę na te agawy Zimą przechowuję je w domu, mało podlewam ...

gobasia 19:47, 28 gru 2016

Iwonko oj chciałabym oby tak było...ale jeszcze długa jeszcze droga przede mną .po Nowym roku zacznę planować nową rabatę i już się do Ciebie uśmiecham
Nowalijka 19:50, 28 gru 2016

Witam Cię Iwonko po dłuższym czasie. Jak po świętach? Jesteś naszym mistrzem w dziedzinie ogrodu. Wszyscy są zachwyceni. Niedługo ja znów będę Cię męczyć. Niech tylko będzie bliżej wiosny. Jeszcze będziesz miała mnie dość.

BASIU, Twój ogród też jest piękny!!! Czy moja działka kiedyś też taka będzie?
Iwk4 19:50, 28 gru 2016

Nie ma sprawy, daj tylko znać Jak mi coś wpadnie do głowy, to podpowiem

edit:
Ha, ha, odpowiadałam Basi, ale Eli też to się tyczy.
Od 15 mam ferie. Możecie wtedy z nich korzystać dziewczyny. Nigdzie nie wyjeżdżam.

Właśnie odkryłam, ze odkąd dzieci się wyprowadziły, a najmłodszego zabieramy na wyjazdy, mam problem ze zwierzakami. Na Sylwestra muszę dla psa i kota opiekę organizować. To się porobiło
Nowalijka 20:06, 28 gru 2016

Właśnie, co z tego, że syn już wyfrunął z gniazda jak od kilku lat sylwestra spędzam w domu, pod kołdrą z psiną (tak biedna się boi). Przecież nie zostawię jej samej, dostanie zawału. To członek i przyjaciel rodziny. Nie wyobrażam sobie, żeby była sama. Krótko mówiąc jak nie dzieci to zwierzaczki...