No właśnie Reniu Ty masz śś. Czy one bardzo dużo cienia dają? Bo tam już i tak jest dość ciemno w okolicy tych sosen i nie chcę zacieniać jeszcze bardziej , rh nie przepadają za patelnią wiadomo ale i głęboki cień im nie służy.
No nie ... w takiej ilości w takim czasie na bank nie
tez byś zrobiła
Nie jak już postawisz a ciężar ma, to będzie stało w krzakach. Można wylać puste w środku.
Dobrze wiedzieć
Niesamowita jesteś!!! 2h i po robocie
Cuuuudna zieleń Masz rękę do takich wysiewów!!!
I jeszcze wiosna na parapecie. Pierścienie sprawdziły się i będę z nich korzystała w roku następnym. Część przepikowana - dwudniowa.
Ok, poczytałam trochę na temat mączki bazaltowej i jako że nie jestem chemiczką, to nie wytłumaczę w dostatecznym stopniu, ale troszkę tylko. W zależności od tego, z jakiego rodzaju skał pochodzi, ma też różne właściwości. Np. mączka z lawy ma większe ilości mikroelementów żelaza i bardziej nadaje się do odżywiania trawnika lub pomidorów. Najpopularniejsze znajdujące się w handlu mączki to bazaltowa i diabaz. Mają podobny skład pierwiastków i mikroelementów. Używa się ich przede wszystkim w celu zapewnienie glebie potrzebnych mikroelementów (magnez i żelazo) oraz poprawienia struktury gleby. Żeby korzenie roślin mogły pobrać potrzebne im mikroelementy, muszą one wejść w reakcję z wodą i zwietrzeć. Dlatego tak ważne jest, aby były naprawdę bardzo mocno zmielone, maciupkie cząsteczki. Co do poprawienia struktury gleby, to mączka ta zmienia fizyczne właściwości gleby (pojemność wymiany kationów, związki gliny z humusem, to chodzi o związki koloidowe). Pozytywnie wpływa na działanie mikroorganizmów. Dlatego można ją dodawać też do kompostu. Mikroorganizmy najefektywniej działają w wierzchniej warstwie gleby, tak więc tam powinno się sypać mączkę. Na 1m2 używa się od 100g do 500g. Im bardziej wyniszczona gleba, tym więcej.
Ale może skoro tam jest taka duża przestrzeń to może tam dać ŚŚ?
Dziś w końcu ładniejsza pogoda, tnę miskanty i rozplenice Wszystko fruwa bo wiatr nic nie ustał ale co tam część ML, KF i Graziella ma mnóstwo zielonych kłów także już chyba najwyższy czas na cięcie. Macham sekatorem
Reniu to już jakby nie aktualne. Tam pod sosnami mają być rh ale nie tak jak na tym planie a z drugiej strony ścieżki. Ścieżka zaznaczona liniami.
np. ja
A co planujesz na tym placyku w lewym dolnym rogu? tam gdzie te zielone kółeczka?
Na teraz to śś są tutaj wsadzone wszystkie w jeden dołek To żółte malutkie kółeczko
Oświeć mnie Asia ... ale tu gdzie ścieżka to będzie chyba żwir?