Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 07:35, 14 mar 2017

Doczytałam do kationów i bezpieczniki mi się przepaliły. bzzz bzzz.
awaria systemu bzz bzzz uruchom ponow
bzzz
AniMa 07:39, 14 mar 2017

Iwonka tak łopatologicznie: na glebach ciężkich więcej dawać, ale jak często? Raz na rok czy rzadziej?
Margerytka40 08:03, 14 mar 2017

Anda super wykład. Ja też nie wyznaję się na tych wszystkich kationach, jonach i związkach ale co potrzeba zrozumiałam i jedno wiem-dużo tej mączki mi potrzebne
makadamia 13:59, 14 mar 2017

....system reloaded...

Ewciu - kawał porządnej roboty zrobiłaś - wielkie dzięki za sprostowanie i wyjaśnienie

anbu 14:07, 14 mar 2017

Hi hi tu same blond piękności, którym styki zwierają Też doszłam do kationów i system padł

Dobrze, że piszecie bo muszę zamówić ten cudny proszek
Anda 14:50, 14 mar 2017

Dziewczyny, cieszę się że wykład się spodobał. Fajnie, że Toszka dorzuciła jeszcze od siebie informacje
Czytając na temat tej mączki mój system parę razy padał, a jeszcze to wszystko po niemiecku, a potem tłumaczenie tego na polski... ufff
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Lulilaj 13:28, 17 mar 2017

Puk puk A co tu tak cichutko? Pewnie wszystkie pracujecie w ogrodach, taka piękna pogoda, żal nie skorzystać
makadamia 13:59, 17 mar 2017

Musimy odpocząć po tej ciężkiej pracy umysłowej (którą zresztą w większości odwaliła Ewa).

Ten wątek tak ma: jak mam konkretny temat, to się rozwija, jak nie - to stoi w miejscu.
W ten weekend wyjeżdżam, za tydzień chcę zrobić trawnik, za dwa zaczęłabym przesadzania i pewnie wtedy wątek ożyje
Dominika11 14:03, 17 mar 2017

plan jest i super
ren133 14:13, 17 mar 2017

Anda napisał(a)

Ok, poczytałam trochę na temat mączki bazaltowej i jako że nie jestem chemiczką, to nie wytłumaczę w dostatecznym stopniu, ale troszkę tylko. W zależności od tego, z jakiego rodzaju skał pochodzi, ma też różne właściwości. Np. mączka z lawy ma większe ilości mikroelementów żelaza i bardziej nadaje się do odżywiania trawnika lub pomidorów. Najpopularniejsze znajdujące się w handlu mączki to bazaltowa i diabaz. Mają podobny skład pierwiastków i mikroelementów. Używa się ich przede wszystkim w celu zapewnienie glebie potrzebnych mikroelementów (magnez i żelazo) oraz poprawienia struktury gleby. Żeby korzenie roślin mogły pobrać potrzebne im mikroelementy, muszą one wejść w reakcję z wodą i zwietrzeć. Dlatego tak ważne jest, aby były naprawdę bardzo mocno zmielone, maciupkie cząsteczki. Co do poprawienia struktury gleby, to mączka ta zmienia fizyczne właściwości gleby (pojemność wymiany kationów, związki gliny z humusem, to chodzi o związki koloidowe). Pozytywnie wpływa na działanie mikroorganizmów. Dlatego można ją dodawać też do kompostu.
Mikroorganizmy najefektywniej działają w wierzchniej warstwie gleby, tak więc tam powinno się sypać mączkę. Na 1m2 używa się od 100g do 500g. Im bardziej wyniszczona gleba, tym więcej.

Doszkoliłam się ... dzięki