Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 17:02, 18 sty 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

Idealne poduchy!

Kocurek zaczaił się na myszy?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 16:58, 18 sty 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

Aż musiałam sobie powtórzyc te poduszeczki ale mieciutko
Zajefajne!!1
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 16:57, 18 sty 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
a propo mocnych form:

świetne to! jakbym była na jakiejś dziwnej planecie!!

albo w krainie białych piersi
Coś jeszcze, coś więcej... 16:48, 18 sty 2016

Do góry
Kasya napisał(a)
Pytałam cie kiedys o silver dollar:

"Kasya napisał(a)
Sebku, ty chyba masz juz dosc dlugo silver dollar, do jakiej wysokosci ci urosly ?
-Wiosną skosiłem je gdzieś 25 cm od ziemi - w tym roku z powodu przesuszenia i słabego nawożenia mają jakieś 130 cm "

ale czy to znaczy ze rosły wieksze ? czy ML sa za niskie zeby je sadzic za tymi hortkami ?

U mnie miały podobną wysokość w 2014, gdy trawy miały trzeci rok i hortensje tez. Wtedy mało co je sciąłem.

Jeśli mało co przytniesz hortensje to z pewnością zaslonią miskanty. Jeśli je będziesz trzymać w ryzach to możesz spodziewać się źdźbeł wystających ponad hortki, ale bez szału...

Jak miło wspomnieć tamten busz Ciekawe jak będą wyglądać rośliny no drugim roku od przeprowadzki?
Ogródek Iwony 16:20, 18 sty 2016

Do góry
Aniaaa napisał(a)

Iwonko czyli skłaniasz się ku ogrodowi nieformalnemu? Będziesz wprowadzać taki u siebie teraz?

Aniu, witaj. Dawno Cię nie było. Myślami cię ściągnęłam. Już chciałam pisać na pv, czy coś się stało ?
Aniu, no właśnie wolę formalnie. Chyba. Ale mam też w ogrodzie byliny, które chcę wkomponować w rabaty i pomysł z CHFS jest fajny, aby w rabaty wytyczone liniami prostymi, w prostokąty, kwadraty wkomponować trochę kwitnących kwiatów. Bardzo często powtarzają się tam maki, ostróżki, łubiny, jarzmianki, kosaćce, szałwie, bodziszki, naparstnice. Przecież to są kwiaty, które mamy w naszych ogrodach. Ja mam I muszę te roślinki jakoś ujarzmić. Wygląda na to, ze kształt rabat formalny, roślinki czasami mniej formalne, ale dają kolor, którego potrzebuję

Ale trzeba to jeszcze umieć zrobić

Oglądałam jakiś czas film z zakładania ogrodu na CHFS. Tam jest łatwiej, bo sadzi się rozkwitnięte roślinki w pełni kwitnienia, przestawia się doniczki, aż będzie oczekiwany efekt. A w naszych ogrodach sadzimy je wiosną, jesienią, jak mamy same kłącza i nigdy nie jesteśmy pewni efektu, aż do zakwitnięcia I nie wiemy, czy zagrają w czasie.
W zeszłym roku z moją ognistą rabatą miałam trochę kłopotu. Bazą miały być dalie, kanny, które wymarzły. Szybko uzupełniłam rabatę roślinkami jednorocznymi. Potem dostałąm dalie i kanny, posadziłam, nawet mi się podobało ta rabata, ale kulminacja jej świetności - to lipiec. Potem było już gorzej. Mączniak zaatakował niektóre roślinki, pysznogłówkę musiałam przyciąć.

Dosadziłam na rabatę jeżówki, w plecach różę pnącą, szałwię, stipę i zobaczymy, jak wyglądać będzie w tym roku. Zabrałam żółtki na rabatę żółto - niebieską. Jestem jej bardzo ciekawa Dosadziłam też cebulowe roślinki. Poczekam, będę obserwować
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 16:02, 18 sty 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

jeszcze pada ? to bedzie neizla pierzynka

u mnie dzisiaj sloneczko ale sniegu juz duzo
Kasiu miła pada....właśnie zrobiłam takie małe foto
będzie fajna pierzynka

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 15:52, 18 sty 2016

Do góry
ależ fajną fotkę dzisiaj znalazłam z 30.04.2013...

I dzisiaj ależ te cisy szybko rosną
Róże Davida Austina 15:52, 18 sty 2016

Do góry
Lady Emma Hamilton mam je pierwszy sezon ale dokupiłam jeszcze dwie, pachnie pięknie,u mnie rośnie w pełnym słońcu pod wśniami piłkowanymi,kolor trudny dla mnie bo u mnie króluje biel,róż i ciemny fiolet ale za zapach będą rosły przy tarasie.
Mam zamiar prowadzić ją niżej niż 1,20, mam nadzieję że mi się uda

Ogródek Iwony 15:51, 18 sty 2016

Do góry
Sylvana napisał(a)
Poznań to taka ciepła wyspa 7a.

Iwonko, nie jestem przekonana czy nie lepiej sobie poradzisz bezemnie, bo ja jestem jeszcze noga ze znajomości roślin....jest tu tyle mądrzejszych osób ode mnie, że nie powinnam się odzywać.

Sylwia, no co ty gadasz dziewczyno? Zdolna z ciebie dziewczyna, cudnie rysujesz, jak pytałaś się mnie, co mnie kręci, weszłam na moje zachomikowane Piny. Wtedy sobie uświadomiłam, że chciałabym tam kulkowisko. Miejsca powinno starczyć. Bergenię przesadziłabym całą na przód, wywaliłabym stamtąd wrzosy, Irgę zabiorę w inne miejsce. I rabata byłaby wolna na kompozycje. Co o tym myślisz? Pomierzyłam rabatę i wrzuciłam do Painta:

W donicy rosną 3 hortensje limelight. Turzyca frosted curls i sedum tam nie zdały egzaminu w tym roku. Szukam czegoś innego do podsadzenia.
Po powiększeniu planu tego miejsca:

Przy oknie mogłyby rosnąć miskanty - jakie?
Powtórzyć gracilimusy, które rosną przy tarasie? Mogłabym je wiosną podzielić.
Na brzegu bergenia, bo mam jej sporo do wykorzystania.
A w środku trzeba by było rozrysować kulkowisko.
Przy samym tarasie rośnie tuja, którą podcięłam w zeszłym roku na 3 kulki - wymaga dalszego podcinania i formowania. Pod nią rosną goździk brodaty w kolorze biskupim i kilka brązowych trawek
Nie jestem pewna, czy w kuki, albo obok podsadzić kilka szałwii i stipy albo seslerii jesiennej. Tą pierwszą wyhoduję z nasion, tą drugą musiałabym kupić, ale jest chyba jaśniejsza, kontrastowałaby z kulkami.
Chodzi mi o taki sposób łączenia bukszpanów z roślinami kwitnącymi:
https://pl.pinterest.com/pin/529876712388232979/
Nie wiem tylko, czy tak potrafię. Ale przy ograniczeniu gatunków byłoby bardziej formalnie.

Sykwia, co o tym myślisz?

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 15:31, 18 sty 2016

Do góry
A teraz śnieżek pada...pada... i zrobiło się nastrojowo i romantycznie

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 15:26, 18 sty 2016

Do góry
ale jeszcze goracy

Typografia ogrodu 15:26, 18 sty 2016

Do góry
Magnolio pytałam dokładnie o to miejsce
Cisy rosną od sierpnia 2013 roku - cisy rosnące przy murach mają dorosnąć do rysokości ok 1,3 m tak by przysłoniły mury (swoją drogą tego okropnego z płyt nie będzie juz na wiosne i zastąpi go murowany w kolorze domu) i by stały się swoista "barierką" dla osób schodzących po schodach z tarasu,

natomiast te z przodu mają byc niższe on 60 cm.

kwadrat ma ok 2,5 x 2,5 metra. w środku rośnie grab, róze białe okrywowe i stipa, a i białe tulipany

zdjęcia z przeszłości tego miejsca
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5397-typografia-ogrodu?page=507

latem

dziś
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 15:20, 18 sty 2016

Do góry
yolka napisał(a)
Ania, macie psa???
Joluś a jakże by inaczej u nas zawsze czworonogi gościły i goszczą
buziam

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 15:15, 18 sty 2016

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Haniu wspaniałe foty
zatęskniłam za morzem, może pod koniec tygodnia tam zajrzę ale tylko do zatoki
a ciebie jak tu rozpoznać?
pozdrawiam
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 15:11, 18 sty 2016

Do góry
nicol21 napisał(a)
Zima zawitała i do nas. Przyszła w piątek nad ranem oczywiście paraliż kraju! No ale dziś troszkę śniegu znów napadało i jest piękne słońce wiec zaraz pędzimy na spacer, a póki co zdjęcie z okna. Ogródek dużo lepiej wygląda pod taką kołderką niż bez niej.
Pozdrawiam Wszystkich Zaglądających!

Niedługo trzeba będzie pomyśleć o przycinaniu klonów palmowych. W ub roku przyciełam za radą Franco Polo i jestem z tego kroku bardzo zadowolona. Trzeba ciąć zanim zaczną drzewa puszczać soki.
U nas z tym różnie bo przez to ciepło to roślinki glupieją. U sąsiada kwitnie Rh zupełnie jakby kwiecień był. Mam nadzieję, że przetrwa te śniegi i przymrozki bo to piękny okaz jest.

Masz może jakąś "instrukcję" przycinania klonów bo i ja mam jednego do golenia
Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 15:01, 18 sty 2016

Do góry
Dziś -5 i sypie i moi goście dzisiejszy to

Marzenie o własnym zielonym ogródku :) 14:58, 18 sty 2016

Do góry
Witam Wszystkich serdecznie w moim wątku
Cieszę się bardzo, że odnalazłam tak znakomite Forum. Czytam i czytam wątek po wątku i nie mogę się oderwać od komputera.... a tu trzeba dzieci z przedszkola odebrać, a tu obiad ugotować

Pokrótce się przedstawię. Mam na imię Magda. Z mężem i synkiem przeprowadziliśmy się do własnego domku 200km od całej rodzinki, zdani sami na siebie. Po czym okazało się, że w drodze jest drugi synek taki nowy nabytek na nowe miejsce Lubimy wyzwania wszystkie prace w domu i wokół to dzieło mojego męża, taka złota rączka z niego teraz przyszedł czas na zagospodarowanie terenu wokół naszego domku.

W zeszłym roku robiłam projekty, ale nie mając odpowiedniej wiedzy nie były udane.
Bardzo chciałam żeby znalazły się tu drzewka i krzewy owocowe dla dzieci Wsadziłam morelę, śliwkę węgierkę, agrest na pniu, porzeczki, borówki, wiśnia już była. Teraz już sama nie wiem czy to był dobry pomysł.
Obsadziłam teren wokół tarasu, ale nie wybrałam odpowiednich roślinek i już wiem,że muszę je przesadzić żeby do końca nie padły...;(

Wierzę, że z Waszą pomocą uda mi się stworzyć piękne wymarzone miejsce dla moich bliskich

W takim razie czas na kilka fotek dla zobrazowania jak to wszystko wygląda.

Pod śniegiem wystaje fragment ceglanego murku. Fragment kamienicy dziadków męża, chcieliśmy pozostawić z sentymentu i wkomponować w rabatę.

Stara papierówka niebawem będzie wycięta. Słupki od ogrodzenia pomalowane i założona siatka.

i jeszcze mój ukochany zeszłoroczny taras, dzieło męża. Na wiosnę będą założone schody

Drzewa, krzewy owocowe i pnącza o jadalnych owocach 14:55, 18 sty 2016

Do góry
Basiaw napisał(a)
Dzięki Danusi trafiłam do tego wątku, dziękuję za jego wskazanie. Przymierzam się do założenia małego sadu, wreszcie mogęOd dłuższego czasu prowadzę śledztwo, żeby dowiedzieć się, co to za odmiana jabłek, wyglądają tak:

Rosły takie 2 jabłonki na działce Teścia, posadzone ok. 1975 roku, niestety, nikt nie zna nazwy. Jabłka są świetne, kruche, soczyste, słodkie, dobrze się przechowują przynajmniej do grudnia. Kopiąc po różnych forach znalazłam sugestie, że to może być odmiana Macoun, może ktoś z Forumowiczów ma taką odmianę i może to potwierdzić?
Niestety, nigdzie w szkółkach nie widzę takiej odmiany, jak nie znajdę, to chyba przyjdzie mi się zakraść na tę działkę (już nie jest Teścia, sprzedana) i ukraść pędy do zaszczepienia...

Basiu, ja też widziałam tę odmianę u koleżanki. On były sadzone u nas w Polsce w latach 60-ych. I ona nie zna nazwy.

Zapytaj pana Hoduna Grzegorza ze Skierniewic.

Zakochana w ogrodach 14:52, 18 sty 2016

Do góry

A może coś takiego? Dobór roślin częściowo może ulec zmianie. Część poprostu chciałabym zostawić.
Testowe dodawanie zdjęć 14:52, 18 sty 2016

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies