Kolon ma fytoftorozę, podlewaj previcurem, albo poczytaj jaki inny środek na tę chorobę. Ale moim zdaniem już po klonie jest, a jeśli nie w tym roku, to w następnym. Mnie też padły dwa i wyrzucam.
To wygląda nie dość że okropnie żałośnie, to jeszcze zaszkodzi ukorzenianiu roślin.
Do umocnienia skarp służą specjalne geokratki, a rośliny wybieraj okrywowe, które ukorzeniają się pędami i wiążą podłoże.
Aby trawnik zadowolił najbardziej wybredny gust możesz jeszcze zasilić glebę kompostem, obornikiem zleżałym, mączką bazaltową lub jednym z tych składników, przemieszać, wyrównać i siać.
Potem wygląd trawnika zależy od podlewania, koszenia i ewentualnego nawożenia w przypadku pogorszenia jego wyglądu... Trawnik to najbardziej wymagający "organizm" w ogrodzie i początek czyli przygotowanie gleby jest tu najważniejsze.
Ale późniejszą złą pielęgnacją możesz wiele zepsuć.
Np koszeniem zbyt niskim tzw. "na wyrost" ("teraz skoszę niżej, to potem mogę nie kosić dwa tygodnie" - to błędne rozumowanie.)
Przy krawężnikach jest za sucho, beton zabiera (wypija) wodę, a w dodatku chyba nawet spadek jest, więc woda odpływa szybko. Trzeba tutaj posypać dobrą ziemią, lekko, przegrabić, dolewać.
Pelargonia kwiat doniczkowy niezawodny. U mnie przynajmniej doskonale rośnie mają mnóstwo kwiatów. Najlepiej rosną i kwitną w drugim roku. Muszą przezimować jeden rok jesienią ścięte i wiosna. Latem nie przerwanie bujnie kwitną.
Danusiu masz ładna kolekcje, piekne liście dwukolorowe.
Poza tym wystrój szklarenki bardzo ładny. Idę jeszcze dalej ogladac dawno nie byłam
Pozdrawiam
Fajne takie niespodzianki Ja wczoraj ograniczałam skrzyp w oczku koło gunnery i rogatka bo już ryby nie miały gdzie pływać Na wiosnę muszę chyba zrestartować to oczko przy gunnerze bo już tego skrzypu narosła plątanina, chyba go wywalę stamtąd bo on za ekspansywny na tak mały zbiornik wodny A jak gunnerka Wiciowa? Rośnie? Gdzie posadził?