Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Powojnik - Clematis 19:52, 07 kwi 2013

Do góry
Ten powojnik wiosną trzeba przycinać na wysokość 20-30 cm.

Najprostszym sposobem, aby go rozmnożyć jest właśnie podział po przycięciu, kiedy jeszcze nie rośnie. Możesz robić też sadzonki.

Ogród z lustrem 19:43, 07 kwi 2013

Do góry
Iwonko, ja ten ogród projektowałam i realizowałam, oraz mam tam konserwację. Mój ogród jest w linku w moim podpisie
Skarpa w ogrodzie 19:30, 07 kwi 2013

Do góry
Z gazet spłynie, lepsza będzie siatka, ale siatka i kora dopiero jak wytępisz chwasty.
Cztery łapki - zwierzęta domowe 19:28, 07 kwi 2013

Do góry
Oto sposósb na oduczenie psa od pobierania podrzuconego pokarmu, celem jego otrucia.

To specjalnie na życzenie zamieszczamy, kiedy otruto pieski Irence. Jeden nie przeżył

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2408-milkowo-moje-miejsce-na-ziemi-czii?page=817#

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 19:23, 07 kwi 2013

Do góry
Podajemy sposób na oduczenie psa pobierania pokarmów z ziemi.

1. Pies musi dostawać zawsze jedzenie tylko z jednej miski, nie może być karmiony przy stale,

2. Szkolenie ( do szkolenia jest potrzebny stary telefon na korbkę, który kręcąc korbką można wytworzyć prąd o napięciu 60 Volt. Potrzebne są tutaj do nauki dwie osoby) - tak uczono psy kiedyć jak nie było obroży elektrycznych

lub kupić obrożę elektryczną sterowaną pilotem - wtedy jedna osoba i to jest znacznie łatwiejsze

http://www.ceneo.pl/9595092?se=YOqGAnu_lHjtaiGMp3Ze9csuYNmaiX-8&gclid=CIiindmFubYCFURf3god3VYAHw

- nie daje się psu jeść przez dwa dni

- kładzie się kawałek mięsa w ogrodzie, wypuszcza się psa do ogrodu

W przypadku użycia telefonu do mięsa trzeba wbić dwa kabelki, które są z telefonem połączone i jedna osoba w ukryciu musi obserwować moment złapania pokarmu w pysk, W tym momencie musi zakręcić korbką, co spowoduje, że pies wypuści mięso z pyska. W tym momencie właściciel (nie ten co kręci korbką) przywołuje psa natychmiast do siebie, nagradza go przysmakiem, i mówi "dobry piesek" i idzie dać mu z jego miski jeść.

W przypadku użycia obroży, jest to o tyle łatwiejsze, że nawet właściel idąc z psem może nacisnąć pilota, co spowoduje wypuszczenie mięsa z pyska. Obroża jest łatwiejsza w użyciu, dlatego, że jeżeli pies podejmie drugą próbę możemy wielokrotnie go karcić, a pies nie będzie wiedział, że to robi właściciel.

Okres szkolenia od 14 do 30 dni. Trzeba trenować z psem dla jego dobra.

To samo jeśli chodzi o nauczenie brania pokarmu tylko od właściciela. Szkolenie mozna robić naprzemiennie, wtedy jak pies nie dostaje jeść.

Np. następnegop dnia po jednym dniu nie jedzenia, prosimy pozoranta o podanie psu jedzenia, może to być przez płot (najlepiej) i jak chce wziąć od obcego naciska się pilota. Wtedy pies kojarzy branie od obcego z przykrym doświadczeniem. I tego dnia jak nie weźmie dostaje nagrodę i troszeczkę do jedzenia.

A następnego dnia wypuszcza się go do ogrodu, podkładając jedzenie przypadkowe. Najlepiej mięso, bo je bardzo szybko wyczuwa.

PO drugim dniu daje mu się nagrodę i jedzenia, ale tylko raz i z jego własnej miski (tej jedynej). Cykle się powtarza.

Jeśli to się wydaje okrutne albo pracochłonne to macie wybór : życie psa albo nie

Najlepiej szkolić psa od młodu, wtedy są wyszkolone, ale Witek mówi, że z dorosłymi też można sobie poradzić.

Skarpa w ogrodzie 18:13, 07 kwi 2013

Do góry
Propozycja kolorystyki

Skarpa w ogrodzie 18:11, 07 kwi 2013

Do góry
Odchwaścić w pierwszej kolejności.

Tam gdzie nie ma krzewów a chwasty, zmniejszyć ich wysokość, spróbować wypielić, potem nakryć kilkoma warstwami mokrych gazet czarno-białych (zbieraj je) i przysypywać skoszoną trawą. Powinno pomóc w walce z chwastami.

Bez likwidacji chwastów nie da się nic zrobić.

Potem zaplanuj nasadzenia (kolorowe niskie berberysy ze 3 gatunki lub odmiany, irgi, trzmieliny "Emerald'n Gold"). Sadzone wielkimi plamami. Może nawet trawy? Też będzie pięknie.
Kiermasz Roślin w Ogrodzie Botanicznym w Berlinie - Berliner Staudenmarkt 2013 18:06, 07 kwi 2013

Do góry
Czy to Patty's Plum to się dopiero okaże jak zakwitnie
Skarpa w ogrodzie 18:04, 07 kwi 2013

Do góry
I jeszcze lista roślin, które służą jako okrywowe

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/228-rosliny-okrywowe-w-ogrodzie
Skarpa w ogrodzie 18:03, 07 kwi 2013

Do góry
Jak pozbyć się chwastów masz tutaj dokładnie opisane

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/294-jak-pozbyc-sie-chwastow-w-ogrodzie

Jak przygotować glebę

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/300-przygotowanie-gleby-pod-ogrod

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/295-jak-poprawic-zdrowotnosc-gleby-w-ogrodzie

Skarpa w ogrodzie 18:02, 07 kwi 2013

Do góry
Bodziszek korzeniasty łatwo się rozmnaża, można go nawet sadzonkować na skarpę. Szybko zadarni jej powierzchnię. Ale zanim go posadzisz przygotuj odpowiednio glebę. Wypiel dobrze chwasty razem z korzeniami i wzbogać ją kompostem. Potem posadź rośliny.

Jak tego nie zrobisz - nie dasz rady sobie potem.
Chwasty w ogrodzie - odchwaszczanie 17:51, 07 kwi 2013

Do góry
Odnośnie przełażenia od sąsiada:

Trzeba założyć barierę przed chwastami sąsiadów

Jeśli ogród nie ma betonowej podmurówki lub innej zapory, chwasty z łatwością wysieją się lub za pomocą rozłogów rozprzestrzenią na nasz ogród.

Konieczne będzie umocowanie jakiejkolwiek ochrony w postaci betonowych krawężników, folii lub papy, a nawet blachy czy desek. Wkopujemy je na co najmniej pół metra wgłąb ziemi. Wtedy jesteśmy pewni, że chwasty rosnące po sąsiedzku nie "zaatakują" naszego ogrodu.
Chwasty w ogrodzie - odchwaszczanie 17:48, 07 kwi 2013

Do góry
W moim starym ogrodzie po założeniu rabat mieliśmy przez pewien czas problem z perzem. To uciążliwy, wieloletni chwast i jeśli go urywasz to odrasta z nawiązką. Trzeba go podkopywać delikatnie (białe kłącza) i usuwać jeśli się da w całości i systematycznie.

Trzeba raz a dobrze się przyłożyć, bo perz tępiony bezlitośnie w końcu się podda. Tak było w naszym przypadku. Perzu już nie ma. Podważasz go takimi widełkami

W Twoim przypadku zawiniło na pewno niewłaściwe przygotowanie gleby pod ogród, zanim posadziliście rośliny.

W ogrodzie nie jest lekko i jeśli chcemy coś zrobić dobrze, a nie mamy siły, musimy poprosić o pomoc rodzinę, dzieci lub wynająć pracowników i zapowiedzieć, żeby wyrywali porządnie. Samo uskubywanie jak pisałam - nic nie da.

Żaden oprysk nie wchodzi w tej sytuacji w grę, bo są rośliny na rabacie i mogą ulec zniszczeniu.

Zapewniam, że z pomocą uda się go wytępić. Możesz smarować większe skupiska pędzelkiem octem lub w ostateczności herbicydem działającym na jednoliścienne (Roundup)
Chwasty w ogrodzie - odchwaszczanie 17:41, 07 kwi 2013

Do góry
Zanim odpowiem na to pytanie podsunę lekturę

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/294-jak-pozbyc-sie-chwastow-w-ogrodzie
Chwasty w ogrodzie - odchwaszczanie 17:40, 07 kwi 2013

Do góry
Otrzymałam pytanie:

Witam. Wybudowaliśmy dom i założyłam ogród. Wszystko byłoby pięknie gdyby nie perz, który dostaje się od strony sąsiada i z drogi gruntowej spoza naszej posesji.

Nasz ogród ma długość 120 m i szer. 28 m więc jest trochę do plewienia. W założonych rabatach ciągle wyrasta mi perz, skrzyp i inne draństwo. Pielę na kolanach i co dochodzę do końca ogrodu, to na początku muszę znowu zaczynać oczyszczanie. Proszę mi powiedzieć co mam robić, żeby uniknąć tak ciężkiej pracy?

Mam już swoje lata i zdrowie już nie to. Uwielbiam kwiaty i mam tego sporo, ale nie sposób tak dalej żyć ciągle na kolanach. Ściółkowałam czarną włókniną ale niestety nie za bardzo zdała egzamin. Czy jest na to rada??? Jak mam nadal utrzymać swój ogród w czystości?

Bardzo serdecznie proszę o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu. Pozdrawiam Ela M.
Paprocie ogrodowe 17:36, 07 kwi 2013

Do góry

Paprocie ogrodowe 17:34, 07 kwi 2013

Do góry
Gratulacje. Pokażę paprocie na kiermaszu w Berlinie

Skarpa w ogrodzie 17:26, 07 kwi 2013

Do góry
Poprosimy o zdjęcia. Będzie łatwiej doradzać.
Nawozy, nawożenie - czyli co dobrego jedzą nasze roślinki 17:16, 07 kwi 2013

Do góry
Tak, oprócz wrzosów (są kwaśnolubne), a dla pozostałych roślin co wymieniłaś będzie dobry.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies