Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Pnącza » Powojnik - Clematis

Powojnik - Clematis

Gardenarium 19:52, 07 kwi 2013

Ten powojnik wiosną trzeba przycinać na wysokość 20-30 cm.

Najprostszym sposobem, aby go rozmnożyć jest właśnie podział po przycięciu, kiedy jeszcze nie rośnie. Możesz robić też sadzonki.

Instagram Ogrodowiska
Ewa567 20:18, 07 kwi 2013

O to mi chodziło, jest już kilkunastoletni, zawsze wiosną usuwam mu zeschnięte liści. Chciałam go przesadzić i rozmnożyć dla znajomych.
MoniqueLaPetite 15:27, 25 kwi 2013

Witajcie
Na jesieni w zeszłym roku zlitowałam się nad dwoma powojnikami z marketu...

Przezimowały elegancko i teraz zaczynają ładnie cieszyć oko

Chcicałabym się przygotowac do przesadzenia do większej donicy, bo na chwilę obecną są w małych średnica ok12cm.
Tak naprawdę do końca nie wiem co to za powojniki jedynie mogę się sugerować zdjęciem na etykiecie

Czyżby to były osobniki jak na zdjęciach co ma Debra ?
Poradźcie co z nimi dalej robić

Debra napisał(a)
U mnie rosną dwie odmiany, Polish spirit i Paul Farges, zwany letnim śniegiem (Summer snow), ze względu na masę białych kwiatów. Polish spirit zakwitł niemal od razu w miesiąc po posadzeniu.

Rosną cztery sadzonki na pergoli, ale są jeszcze bardzo wątlutkie, tzn pędy maja takie cieniutkie.

To jest zdjęcie z sierpnia, dwa miesiące po posadzeniu.

I z końca września

Jak widać kwiatów dużo i długo. Rośnie w pełnym słońcu, nie ma na razie obsadonych 'nóżek', co jest zalecane, ale liliowce juz czekają, by obsadzić nim rabatę pod clematisem.

Paul Farges natomiast nie zakwitł w ogóle, za to urósł na 2 metry. To jest odmiana silnie rosnąca, która z powodzeniem nadaje się do obsadzenia ogrodzenia. Uwaga wymaga silnych podpór.
Kasiek 15:33, 25 kwi 2013

Chyba nie ten sam ,Twoj ma wiecej platkow a Debry ma 4 ale w nazwie niestety nie pomoge.Wejdz na clematisy w necie,moze po zdjeciu dojdziesz
MoniqueLaPetite 15:39, 25 kwi 2013

Jeśli sugerować się obrazkiem to mój fatycznie ma więcej płatków... nie zauważyłam.
Tych powojników jest tyle i takimi detalami się różną, że idzie się mega pogubic w tym gąszczu...
danuta_szwajcer 17:04, 25 kwi 2013

bold text
nebel 17:26, 25 kwi 2013

Powojniki to piękne i wdzięczne rośliny.
W ofercie sprzedaży jest ich całe mnóstwo. Warto nauczyć się ich rozróżniania, a co za tym idzie pielęgnacji. Dlatego bardzo się cieszę, że poświęcono tej roślinie na 'O' osobny wątek.
Moniika 19:03, 25 kwi 2013

MoniqueLaPetite napisał(a)
Jeśli sugerować się obrazkiem to mój fatycznie ma więcej płatków... nie zauważyłam.
Tych powojników jest tyle i takimi detalami się różną, że idzie się mega pogubic w tym gąszczu...

hej, moim zdaniem w markecie sami nie wiedzą co sprzedają do wszystkich mają to samo zdjęcie które nie ma nic wspólnego z rośliną, poza tym że też jest powojnikiem. Kupują hurtowo bardzo młode pędy i tyle. Pisze tak nie żeby Cię zniechęcić tylko dlatego ze sama takie kupiłam i obrazek był ten co Twój a jeden mi zakwitł na biało a drugi różowo Słabinki z nich i chucherka bo są bardzo młode i trzeba będzie poczekać parę lat na efekt. Teraz już nie daję się skusić na takie bo szkoda mi czasu i zachodu. W porządnej szkółce za 19-20 zł kupuję sadzonkę z solidnym systemem korzeniowym przynajmniej dwu- trzyletnią - taka gwarantuje efekt w pierwszym roku Pozdrawiam m
MoniqueLaPetite 21:18, 25 kwi 2013

Moniika napisał(a)

hej, moim zdaniem w markecie sami nie wiedzą co sprzedają do wszystkich mają to samo zdjęcie które nie ma nic wspólnego z rośliną, poza tym że też jest powojnikiem. Kupują hurtowo bardzo młode pędy i tyle. Pisze tak nie żeby Cię zniechęcić tylko dlatego ze sama takie kupiłam i obrazek był ten co Twój a jeden mi zakwitł na biało a drugi różowo Słabinki z nich i chucherka bo są bardzo młode i trzeba będzie poczekać parę lat na efekt. Teraz już nie daję się skusić na takie bo szkoda mi czasu i zachodu. W porządnej szkółce za 19-20 zł kupuję sadzonkę z solidnym systemem korzeniowym przynajmniej dwu- trzyletnią - taka gwarantuje efekt w pierwszym roku Pozdrawiam m

Moniika No zgadza się... dopiero okaże się co to za roślinki jak zakwitną - mam nadzieję że zakwitną.
Co do kupowania roślin w marketach to one takie biedne tam stoją/leżą.... że żal ich nie wziąść.

A zatem z racji że kupiłam "kota w worku" to będę je hodowac w miarę uniwersalnie (o ile się tak da)
monteverde 01:26, 28 kwi 2013

Z odrobiną miłości wszystko będzie, oki