Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Skarpa w ogrodzie 18:04, 07 kwi 2013

Do góry
I jeszcze lista roślin, które służą jako okrywowe

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/228-rosliny-okrywowe-w-ogrodzie
Skarpa w ogrodzie 18:03, 07 kwi 2013

Do góry
Jak pozbyć się chwastów masz tutaj dokładnie opisane

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/294-jak-pozbyc-sie-chwastow-w-ogrodzie

Jak przygotować glebę

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/300-przygotowanie-gleby-pod-ogrod

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/295-jak-poprawic-zdrowotnosc-gleby-w-ogrodzie

Skarpa w ogrodzie 18:02, 07 kwi 2013

Do góry
Bodziszek korzeniasty łatwo się rozmnaża, można go nawet sadzonkować na skarpę. Szybko zadarni jej powierzchnię. Ale zanim go posadzisz przygotuj odpowiednio glebę. Wypiel dobrze chwasty razem z korzeniami i wzbogać ją kompostem. Potem posadź rośliny.

Jak tego nie zrobisz - nie dasz rady sobie potem.
Chwasty w ogrodzie - odchwaszczanie 17:51, 07 kwi 2013

Do góry
Odnośnie przełażenia od sąsiada:

Trzeba założyć barierę przed chwastami sąsiadów

Jeśli ogród nie ma betonowej podmurówki lub innej zapory, chwasty z łatwością wysieją się lub za pomocą rozłogów rozprzestrzenią na nasz ogród.

Konieczne będzie umocowanie jakiejkolwiek ochrony w postaci betonowych krawężników, folii lub papy, a nawet blachy czy desek. Wkopujemy je na co najmniej pół metra wgłąb ziemi. Wtedy jesteśmy pewni, że chwasty rosnące po sąsiedzku nie "zaatakują" naszego ogrodu.
Chwasty w ogrodzie - odchwaszczanie 17:48, 07 kwi 2013

Do góry
W moim starym ogrodzie po założeniu rabat mieliśmy przez pewien czas problem z perzem. To uciążliwy, wieloletni chwast i jeśli go urywasz to odrasta z nawiązką. Trzeba go podkopywać delikatnie (białe kłącza) i usuwać jeśli się da w całości i systematycznie.

Trzeba raz a dobrze się przyłożyć, bo perz tępiony bezlitośnie w końcu się podda. Tak było w naszym przypadku. Perzu już nie ma. Podważasz go takimi widełkami

W Twoim przypadku zawiniło na pewno niewłaściwe przygotowanie gleby pod ogród, zanim posadziliście rośliny.

W ogrodzie nie jest lekko i jeśli chcemy coś zrobić dobrze, a nie mamy siły, musimy poprosić o pomoc rodzinę, dzieci lub wynająć pracowników i zapowiedzieć, żeby wyrywali porządnie. Samo uskubywanie jak pisałam - nic nie da.

Żaden oprysk nie wchodzi w tej sytuacji w grę, bo są rośliny na rabacie i mogą ulec zniszczeniu.

Zapewniam, że z pomocą uda się go wytępić. Możesz smarować większe skupiska pędzelkiem octem lub w ostateczności herbicydem działającym na jednoliścienne (Roundup)
Chwasty w ogrodzie - odchwaszczanie 17:41, 07 kwi 2013

Do góry
Zanim odpowiem na to pytanie podsunę lekturę

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/294-jak-pozbyc-sie-chwastow-w-ogrodzie
Chwasty w ogrodzie - odchwaszczanie 17:40, 07 kwi 2013

Do góry
Otrzymałam pytanie:

Witam. Wybudowaliśmy dom i założyłam ogród. Wszystko byłoby pięknie gdyby nie perz, który dostaje się od strony sąsiada i z drogi gruntowej spoza naszej posesji.

Nasz ogród ma długość 120 m i szer. 28 m więc jest trochę do plewienia. W założonych rabatach ciągle wyrasta mi perz, skrzyp i inne draństwo. Pielę na kolanach i co dochodzę do końca ogrodu, to na początku muszę znowu zaczynać oczyszczanie. Proszę mi powiedzieć co mam robić, żeby uniknąć tak ciężkiej pracy?

Mam już swoje lata i zdrowie już nie to. Uwielbiam kwiaty i mam tego sporo, ale nie sposób tak dalej żyć ciągle na kolanach. Ściółkowałam czarną włókniną ale niestety nie za bardzo zdała egzamin. Czy jest na to rada??? Jak mam nadal utrzymać swój ogród w czystości?

Bardzo serdecznie proszę o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu. Pozdrawiam Ela M.
Paprocie ogrodowe 17:36, 07 kwi 2013

Do góry

Paprocie ogrodowe 17:34, 07 kwi 2013

Do góry
Gratulacje. Pokażę paprocie na kiermaszu w Berlinie

Skarpa w ogrodzie 17:26, 07 kwi 2013

Do góry
Poprosimy o zdjęcia. Będzie łatwiej doradzać.
Nawozy, nawożenie - czyli co dobrego jedzą nasze roślinki 17:16, 07 kwi 2013

Do góry
Tak, oprócz wrzosów (są kwaśnolubne), a dla pozostałych roślin co wymieniłaś będzie dobry.
Kiermasz Roślin w Ogrodzie Botanicznym w Berlinie - Berliner Staudenmarkt 2013 17:15, 07 kwi 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Hania "poszła" w rośliny a ja bardziej w stare narzędzia i dodatki do ogrodu, ale cosik zakupiłam z roślin też

Danusiu, bardzo jestem ciekawa tych nie roślinnych zakupów.
Proszę pokaż je, niech i moje oczy nacieszą.

A klosze do wybielania musiały być bardzo nieciekawe, skoro się nie zdecydowałaś na ich zakup.
Jakie narzędzia na start - czyli kupowanie z głową :D 17:13, 07 kwi 2013

Do góry
Tego nie wiem, Rodzaj pokrycia nie ma wpływu czy do róż czy derenia czy innych roślin. Liczy się jakie ma ostrze i jakiej grubości gałązki będziesz cięła.
Kiermasz Roślin w Ogrodzie Botanicznym w Berlinie - Berliner Staudenmarkt 2013 15:47, 07 kwi 2013

Do góry
Haniu, liliowiec jest u mnie w domu
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:21, 07 kwi 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mam optymistyczne wieści, ciepło idzie

A ja się aż dziwię Danusiu, że wokół Ciebie śnieg leży... Ty tyle ciepła roztaczasz wokół...
Byle do wiosny! Buziaki
Kiermasz Roślin w Ogrodzie Botanicznym w Berlinie - Berliner Staudenmarkt 2013 14:43, 07 kwi 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Marzyłam, żeby tam pojechać i spotkała mnie niespodzianka Ogród Botaniczny w Berlinie

To był prezent na urodziny - wyjazd w nieznane, prawie "porwanie" i droga zaprowadziła nas do Belina, do Ogrodu Botanicznego, gdzie co roku odbywa się Berliner Staudenmarkt, kiermasz dla kolekcjonerów, pasjonatów roślin rzadkich.

Zimno było, to bardzo nietypowa pogoda, bo przecież na zachód od granic Polski powinno być dużo cieplej, a tam ziąb, było 3-5 stopni

I Danusia się odnalazła hurrrrrraaaaa
Kiedy, jak i czym pryskać.... 14:19, 07 kwi 2013

Do góry
Cisy można.
Kiermasz Roślin w Ogrodzie Botanicznym w Berlinie - Berliner Staudenmarkt 2013 14:18, 07 kwi 2013

Do góry
130 Euro to nie jest pewne, może mi się pomyliło z czymś innym, a może ceny nie było wcale. Może Hania będzie pamiętała

Ten kolor na zdjęciu jest ok, ale w realu tak nie całkiem, ale masz rację, glony porosną i będzie nie do odróżnienia.
Jak udekorować ZIEMIANKĘ ? 14:09, 07 kwi 2013

Do góry
Pokaż jak masz posadzone drzewka, skoro są to trzeba dokomponowac resztę. Wklej zdjęcia tego miejsca
Jak udekorować ZIEMIANKĘ ? 13:41, 07 kwi 2013

Do góry
Dziekuje wam za podpowiedzi..

marzena.... co wyglądu mojej piwniczki od środka ....wykonany jest poprostu strop na baaardzo solidnym zbrojeniu tak, by utrzymał mało to że sam siebie to jeszcze te ilości ziemi która jest usypany.A sklepienie jest z betonu gładkie.Przy okazji wstawie zdjęcie jak było w trakcie budowy

Gardenarium---- najwiekszy problem w tym,że ja mam te drzewka posadzone...o choroba....:/ Ta trawa pompasowa i kapusta pewno bedzie do wykopania .Ale te drzewka?
Nie mam wyobrażni co gdzie posadzić...a jak mam na to za dużo naraz sadzę i wychodzi własnie taki bajzel.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies