Jak najbardziej truskawki pod krzaczkami i poziomki pod tujami! też tak mam i kocham to bezpretensjonalne ogrodnictwo i cieszę się jak dzieci wracają ze szkoły i robią przegląd na rabatkach gdzie coś dojrzało do zjedzenia! To takie atawistyczne powroty do natury, które potwierdzają moje odczucia co do tworzenia i wartości niematerialnych z posiadania ogrodu
Kwitną obficie, potem długa przerwa i kolejne już dużo słabsze.. ale problem jest w pędach. Wypuszcza baty nawet na 2 metry, cienkie, wiotkie i kolczaste. Wszytko pod wpływem kwiatów leży na ziemi. Gałęzie targa wiatr, plączą się we wszytko wkoło i w rezultacie wygląda to tragicznie.
Ja przesadzę te róże w jedną kępę, dam im tylko niskie byliny w nogi i tyle. Zrobię jakąś podporę w formie kręgu i niech się wylewa na boki..
Wtedy będzie urok z tej róży, a tak w szpalerze i z innym dobrem.. wygląda to tak sobie.
Gałązki plączę i podwiązuję, ale i tak to wszytko układa się byle jak.. popatrz na zdjęciu jak wygląda gałązka niepodwiązana i nie podparta.. ona leży
Podoba mi się ten kącik. Widzę tam jeszcze derenia białobrzegiego np. elegantissimę do Twojej tawuły(? czy tak?) i jakąś bordową i żółtą pęcherznicę ( np. diabolo i luteus) Och wtedy już za 2 sezony prawdziwy raj dla oczu od samej wiosny !
edit: albo jakiś bez czarny odmiana bordo...mhmmmm....